Red Hat a Microsoft budou spolupracovat

Brazílie bude linuxovou velmocí. Kuba přechází na Linux. Red Hat bude spolupracovat s Microsoftem. Chrome pro Linux bude používat GTK+. Linuxové novinky v přehledném souhrnu.
Kapitoly článku

Tento článek vychází ve spolupráci s magazínem LinuxEXPRES, který vydává aktuální články ze světa Linuxu a svobodného softwaru. Snaží se ukázat, že linuxové operační systémy obsahují mnoho kvalitního softwaru pro zábavu i práci.

Největší nasazení Linuxu proběhne v Brazílii

Dosud bylo za největší nasazení Linuxu na desktopech považováno Ubuntu na 250 tisících školních desktopů v Andalusii ve Španělsku. Nyní to však vypadá, že Španělsko trumfne Brazílie a to docela výrazně. Kanadská společnost Useful oznámila, že společně s výrobcem virtualizovaných terminálů ThinNetworks získala zakázku od brazilské vlády na vytvoření 385 tisíc virtualizovaných desktopů. Technologie společnosti Useful umožňuje sdílet jeden počítač deseti uživateli. Díky tomu se podařilo srazit cenu za jedno místo pro uživatele na 50 dolarů. V této kalkulované částce však nejsou zahrnuty náklady za monitor a klávesnici. Jako distribuce je použit Linux Educacional 2.0, který vyvíjí brazilské ministerstvo školství. První fáze, v níž se řešení nasazuje na 19 tisících desktopech ve venkovských školách, již probíhá. V dalších fázích by mělo být zahrnuto dalších 5560 měst.

V poslední době se čím dál více dostává do kurzu ekologie, a tak společnost Useful neopomněla připomenout ani ekologické dopady tohoto řešení. Oproti klasickému řešení, kdy má jeden uživatel jeden počítač, prý tato technologie vyprodukuje ročně o 170 tisíc tun CO2 méně, což je množství, které za stejnou dobu vyprodukuje 28 tisíc automobilů.

Kuba přechází na Linux

Již dříve jsem psal o tom, že Kuba hodlá migrovat na Linux, ale zatím zůstávalo jen u slov. Nyní se však zdá, že by se mohly ledy hnout. Vláda totiž ohlásila vlastní národní distribuci, která se jmenuje Nova Linux. Cílem projektu je snížit závislost Kuby na Windows od společnosti Microsoft a zvýšit její technologickou suverenitu. To samozřejmě souvisí s ideologií Kuby, která je již řadu let jakožto socialistická země v opozici vůči politice Spojených států.

Kubánští představitelé uvádějí dva hlavní důvody, proč si Linux zvolili. Prvním je, že Windows mohou být potencionální hrozbou, protože americké bezpečnostní agentury mají přístup ke kódům Microsoftu. A druhým je, že Kuba má kvůli dlouholetému embargu problémy nakupovat licence Windows.

Na Kubě, kde se začaly počítače prodávat veřejnosti teprve minulý rok, má Linux nyní podíl 20 %. Ministr komunikací Ramiro Valdes prohlásil, že si přeje, aby byl Linux do pěti let na polovině kubánských počítačů.

Red Hat bude spolupracovat s Microsoftem

Společnost Red Hat, která je největší firmou na světě zabývající se Linuxem, oznámila spolupráci se společností Microsoft. Ač by se na první mohlo zdát, že se Red Hat vydává cestou Novellu, zdání jen klame. Jedná se o spolupráci pouze na technologické úrovni. Naopak Red Hat prohlašuje, že se patentovými hrozbami proti Linuxu nenechá zastrašit a nikdy na patentovou dohodu nepřistoupí.

Spolupráce se týká zlepšování virtualizace produktů protistrany ve vlastních produktech, proto bude Red Hat zlepšovat virtualizaci Windows Serveru 2003 SP2, Windows Serveru 2000 SP4 a Windows Serveru 2008 v Red Hat Enterprise Linux a naopak Microsoft bude zlepšovat virtualizaci Red Hat Enterprise Linux ve Windows Serveru 2008 Hyper-V. Ve výsledku by měl z této spolupráce těžit zákazník, který používá produkty obou společností.

Open-Xchange je blízko 10 milionům platících uživatelů

Společnost Open-Xchange, která vyvíjí open-source alternativu ke groupwaru Microsoft Exchange, oznámila, že v roce 2008 zečtyřnásobila počet placených zákazníků na 8,1 milionů a rychle se blíží 10 milionům. A to i přesto, že je Open-Xchange Server k dispozici všem také zdarma. Většina zákazníků OX se nachází v Evropě, pouze 20-25 % příjmů plyne ze Severní Ameriky, kde firma sídlí. Čím dál více nasazení je formou SaaS (software jako služba), kdy Open-Xchange neprodává jen licenci a podporu, ale stará se také o chod služby a zákazník software jen využívá. V tomto roce je plánován další rozvoj OX serveru. Již dnes funguje s většinou tzv. tlustých klientů, jako je například MS Outlook. Přibude podpora správy různých sociálních služeb (Facebook, MySpace, LinkedIn, Plaxo atd.).

Vodafone se i nadále angažuje v LiMo

Poslední kometou mezi mobilními systémy je Android od Googlu. Asustek dokonce ohlásil, že bude prodávat populární Eee s Androidem. Pro mnoho lidí tak platí rovnice linuxový mobilní systém = Google Android. Linux Mobile Foundation (zkráceně LiMo) se však snaží tuto rovnici vyvrátit. Zastřešuje totiž vývoj linuxové mobilní platformy, za kterou stojí významní výrobci mobilních telefonů (Samsung, LG, Motorola, NEC nebo Panasonic), kteří mají v roce 2009 uvést několik desítek telefonů právě s touto platformou.

Jedním ze zakládajících členů je i operátor Vodafone, který provozuje mobilní sítě v téměř třiceti zemích po celém světě. Nedávno se však připojil k Open Handset Alliance, která zastřešuje vývoj Androidu. Mnozí pozorovatelé tak předpovídali, že se Vodafone zaměří na Android na úkor LiMo. Nicméně Vodafone s touto platformou nekončí, ba spíše naopak. Nyní oznámil spolupráci se společností Azingo, která vyvíjí mobilní systém Azingo Mobile, který je postavený právě na platformě LiMo. Předmětem spolupráce by měl být především vývoj aplikací. Azingo je americká společnost se sídlem v Silicon Valley, ale všechny z více než 250 vývojářů má v Indii.

V další kapitole budeme pokračovat novinkami z oblasti linuxového softwaru a distribucí.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,