Recepty doma: vaše elektronická kuchařka

Dovedete si počítač představit jako rádce ve své kuchyni? Inu, proč ne. Klasické knihy jsou stále častěji doplňovány informacemi v elektronické podobě. Nic tedy nebrání tomu, abyste nápad na zajímavý nedělní oběd získali právě z počítače. V tomto článku si představíme zajímavou sbírku receptů v podobě programu Recepty doma.

Plusy / minusy
+ vyhledávání a filtrování
+ jídelníček a nákupní lístek
– různě umístěné funkce pro tisk
– aktualizace jen z internetového prohlížeče,
ne přímo v programu

Program Recepty doma je blízkým příbuzným aplikace FitLinie, o které jsme před časem také psali. Tento program vás však nebude trápit výhružkami v podobě rostoucího počtu kalorií, ani vás nebude nutit běhat, posilovat a potit se. Namísto toho se dozvíte, jak si život zpříjemnit pomocí dortu Kastela, kančí kýty s brusinkovou omáčkou a knedlíkem, řezy ze svíčkové, nebo zapékaným kaprem. No uznejte, nezní to lépe než hodina strávená v posilovně?

První spuštění

Instalace programu je jednoduchá, nenapadá mě nic, co by mohlo méně zkušené uživatele překvapit. Během instalace si můžete nechat vytvořit zástupce na pracovní ploše a s ním pak program jednoduše spouštět. Při startu neregistrované verze na vás vyskočí startovací formulář, do kterého máte možnost zadat registrační kód, případně jen stisknete tlačítko pro pokračování do programu.

Spouštěcí obrazovka

Při spuštění vás vítají zajímavé tipy k ovládání a práci s programem. Můžete je samozřejmě vypnout, ne každý má tuto doplňkovou funkci u programů rád. Během chvilky se ve velkém množství ovládacích prvků zorientujete a uvidíte seznam receptů, náhled na vybraný recept a několik záložek. V nich se mimo receptu zobrazuje kalendář, nákupní lístek, informace o doplňcích programu, reklama a různé odkazy.

Tip dne

Vybíráme recept

Seznam receptů není po prvním spuštění programu nijak filtrován, takže si hned můžete udělat představu o tom, kolik receptů je v databázi. Podél seznamu jsou písmena abecedy. Klepnutím na některý ze znaků zobrazíte pouze ty recepty, které začínají zvoleným písmenem. Autor zřejmě počítal s tím, že nápovědu čte málokdo, proti ji přidal také jako první recept v řadě.

Nápověda k programu jako první recept v abecedě

Filtrování receptů je samozřejmě možné i jinými způsoby než podle abecedy. V první řadě je tu rozdělení do kategorií. Vegetarián si velmi jednoduše zobrazí bezmasé pokrmy, příznivci zdravé výživy například ocení filtrování pokrmů ze sójy. Aktuálně zobrazené recepty (tedy ty vyfiltrované nebo všechny), můžete dále omezit podle toho, kdy jste si je naposledy prohlíželi, zda obsahují obrázek hotového jídla a podle původu. Sbírka receptů dodávaná s programem totiž není uzavřená, takže můžete přidávat i své vlastní recepty, zkopírované z internetu nebo od přátel. O tom ale za chvíli.

Filtrování seznamu receptů

Další možností pro filtrování je hodnocení jednotlivých receptů hvězdičkami na stupnici od jedné do pěti. To je myslím akorát, těžko by se někdo rozhodoval, zda je lepší recept se šesti nebo sedmi body. Pod seznamem receptů je políčko pro rychlé vyhledávání. Přesune vás na položku odpovídající vašemu zadávání. Tohle je však pouze jednoduchá pomůcka, neboť musíte znát přesný název receptu. Chcete-li namísto výrazu „Levné česnekové placičky“ zadat slovo „česnek“, použijete speciální vyhledávací dialog. Ten vám umožní postupně zobrazovat recepty odpovídající vašemu vyhledávání. Můžete si zvolit, jakou část receptů budete prohledávat, zkušenější uživatelé mohou použít regulární výrazy. Je tu i možnost zobrazit filtr se všemi odpovídajícími výsledky do seznamu.

Vyhledávání je velmi snadné

Zadávání nových receptů

Jako správní kuchaři a hospodyňky jistě znáte spoustu fíglů a zajímavých receptů. V databázi programu určitě všechny nebudou, ale nic nebrání tomu, abyste je nepřidali. Při zadávání budete nejprve vyzváni k vložení názvu receptu a výběru kategorie / kategorií, do kterých bude nový recept umístěn. Poté bude recept uložen do seznamu a vy můžete začít s jeho zadáváním.

První část přidávání receptu

Ta část programu, která slouží ke čtení a úpravám receptů, připomíná jednoduchý textový editor. Funkce pro vytvoření nového receptu automaticky vloží hlavičku a nadpisy pro seznam ingrediencí, popis přípravy a dobu přípravy. Autor programu správně pamatoval na to, že při psaní receptů se více než jindy používají zlomky a na boční lištu přidal tlačítka umožňující rychle vložit do textu značky pro osminku, čtvrtku, třetinu a jiné části. Devět dalších značek si můžete definovat podle svých potřeb. Hotový recept je uložen do databáze programu. Můžete jej však také exportovat do souboru RTF nebo přenést do Wordu.

Oblíbený pokrm autora tohoto článku

Tvorba jídelníčku

Nejste zrovna mistry improvizace a děsí vás pomyšlení na to, že budete stát před ledničkou nebo v obchodě, že budete marně přemýšlet, jaké vybrat suroviny a co z nich uvařit? Naplánujte si všechno hezky v klidu dopředu. Program nabízí jednoduchý kalendář, kde jsou jednotlivé dny rozděleny na snídani, oběd, večeři a případnou poznámku. Přetažením receptu ze seznamu do položky v jídelníčku sestavíte denní plán. Funkce pro tisk umožňuje vytvořit papírový jídelníček na celý měsíc.

Příprava jídelníčku

Vyrážíme na nákupy

Nebojte se, na nákupy si nemusíte pořizovat notebook, ani přenosný počítač. Stačí si seznam ingrediencí potřebných pro vaše oblíbené jídlo vytisknout a vzít si s sebou jeden list papíru (náročnější samozřejmě mohou i více). U receptů je odstaveček Ingredience, při zadávání nových pokrmů jej doporučuji vyplnit. Funkce pro sestavení nákupního lístku totiž bere každý řádek v seznamu ingrediencí jako jednu položku a nabízí vám výběr, které z nich chcete do nákupního lístku připsat. Výběrem pokrmů tak jednoduše sestavíte seznam toho, na co byste při velkém nákupu neměli zapomenout.

Příprava nákupního lístku

Avšak pozor. Nákupní lístek může být na požádání provázán s jídelníčkem. Jakmile vymyslíte, co bude v určitém období vařit, zadáte toto období do funkce pro vytvoření nákupního lístku a program automaticky doplní potřebné suroviny pro naplánovaná jídla. No není to pohoda?

Další doplňky a funkce

Jak jste jistě pochopili, program je schopen tisknout různé sestavy. Trošku mě mrzí, že velké tlačítko Tisk je provázáno pouze s recepty a nereaguje na aktuálně zobrazený panel. Pro tisk nákupního lístku nebo kalendáře tak musíte najít další příslušná tlačítka. Před tiskem se zobrazuje náhled na obrazovce, takže se můžete nejprve podívat, jak by vytištěná sestava vypadala.

Náhled na tisk

Registrovaní uživatelé mají možnost program rozšířit o další zajímavé doplňky, které souvisejí s jídlem. Ovšem pozor, takový výpočet BMI by vám mohl zkazit radost z dobré a bohaté večeře. Jsou tu i doplňky pro převod jednotek nebo hromadný tisk receptů.

Program je možné pomocí internetu aktualizovat. Rychle tak doplníte nové recepty i případné doplňky. Nechybí funkce pro zálohování databáze programu. V nastavení máte možnost upravit barevný vzhled programu, okraje tisku, je tu i možnost případného odesílání receptů e-mailem.

Zajímavou funkcí je vkládání receptů z internetu. Ve speciálním formuláři zadáte adresu stránky s recepty, jakmile se zobrazí, tak označíte ingredience, název receptu a postup přípravy a vše pomocí speciálních tlačítek přenesete do budoucího receptu v programu. Recepty si můžete vyměňovat s přáteli. Program je exportuje do souboru RCPTS, ze kterého provádí i případný import.

Vkládání receptů z internetu

Praktické využití počítače

Tento program dokazuje, že práce s počítačem nemusí plodit jen výsledky použitelné pouze opět v počítači. Při tak běžné činnosti, jakou je vaření, se můžete u počítače a tohoto programu inspirovat. Program je rychlý, po pár minutách naprosto srozumitelný a samozřejmě v češtině. Bez obav jej vyzkoušejte.

Recepty doma 3.04
Elektronická sbírka receptů
stáhnout GigaMania.cz
výrobce Martin Roubec, M-Soft
web www.fitlinie.cz/recepty
cena zdarma pro registraci a zaslání jednoho receptu
požadavky Windows 98/2000/XP

Diskuze (22) Další článek: Nová verze LightScribe zrychluje a zkvalitňuje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,