Recenze notebooků VBI Compal HGL31 a Compal HEL80

VBI neboli Verified by Intel, tak zní značka dvou notebooků trochu odlišných cenových, rozměrových i výkonnostních kategorií, které jsme podrobili testům a jejichž recenzi vám nyní nabízíme.
Kapitoly článku

Procesor, harddisk, operační paměť a grafická karta

Volitelné procesory jsem zmínil už v odstavci o konfiguraci, stejně jako taktéž volitelnou operační paměť.

VBI Compal HGL31 používá 2,5" pevné disky s rozhraním P-ATA, model Compal HEL80 pak pevné disky stejného formátu, ale s rozhraním S-ATA. Pro obě varianty rozhraní lze v konfiguraci při objednávce notebooku zvolit celou řadu modelů harddisků s kapacitou momentálně až do 160 GB. Časem se určitě objeví v nabídce i další pevné disky s ještě vyšší kapacitou. Výkon pevného disku lze do jisté míry ovlivnit objednáním disku s vyšší rychlostí otáčení ploten, negativním faktorem je pak vyšší produkované odpadní teplo.

Grafickou kartou u modelu Compal HGL31 je v čipsetu Intel 945GME integrovaný „nenáročný“ grafický adaptér Intel GMA950 využívající sdílenou operační paměť notebooku. Model Compal HEL80 má výrazně výkonnější grafickou kartu Nvidia GeForce Go 7600 s 256 MB vlastní rychlé videopaměti, která se hodí i na 3D hry a náročnější 3D Direct3D a OpenGL kompatibilní grafické aplikace (s výjimkou specializovaných programů). GeForce Go 7600 sice zdaleka nepatří mezi špičku v oblasti mobilních grafických akcelerátorů, za svůj výkon se ale rozhodně stydět nemusí.

Displej

Oba notebooky používají širokoúhlé displeje s rozlišením 1280 × 800 bodů, ovšem s odlišnými úhlopříčkami. VBI Compal HGL31 má 14,1" displej, model Compal HEL80 pak 15,4" displej, na jehož úhlopříčku mi ale zmíněné rozlišení 1280 × 800 bodů přišlo trochu malé. Pro notebook s takovým výkonem a grafickým adaptérem bych určitě uvítal i možnost osazení displeje s vyšším rozlišením – nic takového ale VBI konfigurátor pro tento typ šasi nenabízí.

Uchycení displejů obou notebooků je pevné a panty jsou dostatečně tuhé. Trochu horší je to s typem obou TFT displejů – jsou totiž oba lesklého typu, což nemusí vyhovovat všem uživatelům. A změna za matný displej není možná. Na 15,4" displeji modelu Compal HEL80 se ve srovnání s 14,1" displejem modelu Compal HGL31 i při maximálním podsvícení objevovalo výrazně více odlesků a odrazů externích světelných zdrojů. 14,1" displeji modelu Compal HGL31 se dá vytknout nízká maximální možná intenzita podsvícení.

Klávesnice a polohovací zařízení

K českým klávesnicím obou notebooků nemám žádné zvláštní poznatky, na rozvržení některých kláves a klávesy Enter je zkrátka třeba si zvyknout, což by ale neměl být při každodenním používání notebooku žádný problém. Nad klávesnicí obou modelů jsou umístěna speciální tlačítka na spouštění oblíbených či předvolených aplikací.

Jako polohovací zařízení slouží obvyklý touchpad, jehož ovladače nabízí bohaté možnosti nastavení jednotlivých funkcí posuvu obsahu stránek, pohybu kurzoru, citlivosti dotykové plošky, apod.

Mezi tlačítky touchpadu je u modelu Compal HEL80 umístěný biometrický senzor na snímání otisků prstů. V rámci tzv. TPM modulu je pak snímač využíván pro zabezpečení celého notebooku i dat uložených na jeho pevném disku.

   

Compal HEL80

 

Compal HGL31

Porty a rozhraní

Oba notebooky mají tři porty USB V2.0 (hodil by se ještě minimálně jeden navíc), slot PCMCIA, slot Express Card, VGA a S-VIDEO výstup a konektory pro síťovou kartu a modem. Na interním modulu Bluetooth nemá smysl v rámci konfigurace notebooku moc šetřit, protože se často může hodit (zejména na propojení s mobilními telefony či s různými PDA zařízeními) a v provedení pro testované modely Compal HGL31 a Compal HEL80 stojí Bluetooth modul pouze 362 Kč s DPH. Mini-PCI WiFi karta ProWireless 3945AG (pochopitelně opět značky Intel) stojí 765 Kč s DPH a z praktického hlediska se také bez ní dnes už žádný notebook neobejde.

Oba testované notebooky dále mají vestavěnou čtečku paměťových karet typu SD/MMC a Memory Stick/MS Pro, jeden integrovaný mikrofon a běžné audio vstupy a výstupy.

Notebook VBI Compal HEL80 má navíc integrované rozhraní FireWire, které Compal HGL31 bohužel postrádá. Infraport, sériový port či dokonce zastaralé paralelní rozhraní u žádného z testovaných notebooků VBI nenajdeme. Přítomen není ani žádný speciální konektor pro replikátor portů, který je tak nutné v případě potřeby zakoupit jinde – například v provedení s připojením na port USB či pro slot PCMCIA.

   

Compal HEL80

    

Compal HGL31

Zvuk a multimédia

Zvukové schopnosti obou notebooků jsou díky podobným stereo reproduktorům a shodným zvukovým čipům prakticky totožné. Zvukový výstup bych subjektivně posoudil jako „úplně obyčejný“, větší basy i výšky žádný z testovaných modelů notebooků nezvládá.

Model Compal HEL80 má ve víku displeje integrovanou miniaturní CCD kameru, jejíž rozlišení a produkovaný počet snímků za sekundu stačí bezproblémově pro např. různé videokonference či klasické video chatování přes Skype. Kamerku nelze natočit ani převrátit, při jejím směrování je tedy nutné manipulovat s celým notebookem a naklopením jeho displeje. Kvalita obrazu produkovaného kamerou je spíše podprůměrná, o nic lépe na tom ale zpravidla nejsou i ostatní notebooky s integrovanou CCD VGA kamerou.

Operační systém a software

Oba notebooky byly na testy dodány s operačním systémem Windows XP Professional v české verzi, což ale není příliš důležité, neboť při objednávce si můžete sami zvolit operační systém. V případě objednávky Windows XP Home či Windows XP Professional jsou v současné době všechny notebooky VBI již dodávány s kupónem na upgrade na příslušnou verzi Windows Vista.

Mimo různých verzí Windows XP a nově též Windows Vista si můžete k notebookům VBI objednat také Mandriva Linux 2007 v české verzi, a to včetně případné instalace přímo na pevný disk objednávaného notebooku, či pouze v podobě DVD instalačního média a české příručky.

Z bonusových aplikací jsem u obou notebooků VBI využil např. balík Nero, softwarový DVD přehrávač PowerDVD a různé utility a ovladače pro nastavení touchpadu, hardwarových tlačítek nad klávesnicí a dále jednoduchou aplikaci WatchDog pro CCD kameru u modelu Compal HEL80 a software pro nastavení TMP modulu se snímačem otisku prstů.

Po registraci notebooku VBI na webových stránkách www.vbi.cz získáte přístup do sekce s ovladači a dalšími doplňkovými utilitami, možnost obrátit se na technickou podporu a přístup do diskusního fóra.

Bonusové aplikace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,