Recenze Aquacool Professional Set - vodní chlazení po česku

Vodní chlazení přichází na řadu tehdy, když již nestačí vzduchové. S perfektním a vcelku levným řešením přišla česká společnost vyrábějící produkty pod značkou Aquacool. Jedná se o kompaktní vodní chlazení s velice zajímavými možnostmi.

Všeobecně se traduje, že je vodní chlazení velice nebezpečné - opak je však pravdou. Především v poslední době se vynořilo velice mnoho firem, které vám za nižší cenu než dříve nabídnou profesionální vodní chlazení. V této recenzi se blíže podíváme na vodní chlazení, které se představuje pod značkou Aquacool. Jedná se o nově vzniklou českou značku a dá se říci, že jedinou v tomto oboru na našem trhu. Vodní chlazení lze zakoupit od zahraničních firem jako například TermalTake a další, ale cena je mnohdy vysoká a pro řadu českých fandů počítačů jsou tyto produkty nedostupné.

Co dostanete
Po rozbalení krabice můžete okamžitě začít s kompletací a namontováním chlazení do svého PC. V krabice naleznete přiložený návod, jak komponenty poskládat a případné rady respektive poučky pro správný chod chlazení – to se zvláště začátečníkům může hodit. V krabici naleznete také vodní blok, který se umisťuje na procesor, výměník na ochlazování ohřáté vody, několik metrů hadiček a především čerpadlo Eheim 1046 s průtokem 300 l/hod.
K tomu všemu navíc dostanete:
• povedenou sponu na upnutí vodního bloku na procesor
• stříbrnou teplovodivou pastu od firmy Titan

Vodní blok
Jak již bylo řečeno, vodní blok je zhotoven z mědi. Jedná se o dvě části vzájemně k sobě spájené. V chladiči je vyfrézován jakýsi hádek, který zvětšuje plochu pro přijetí tepla vodou a tudíž napomáhá kvalitnějšímu ochlazení procesoru. Na tento čtvereček mědi je přilepena horní vrstva, na které se nachází vývody pro připojení hadiček.

Výměník
Jedná se o část chlazení, kam proudí ohřátá voda z vodního bloku. Zde má za úkol voda předat teplo kovu, z kterého je zhotoven výměník, a ten již pak toto teplo odevzdává okolnímu vzduchu. Je zhotoven z ohnuté trubice, která je doplněna žebrováním pro lepší ochlazení. Vše je nabarveno černě, též z důvodu lepšího odevzdání tepla.

Čerpadlo
Jedná se o velice nezbytnou část celého vodního okruhu. Bylo zvoleno čerpadlo značky EHEIM 1046 s průtokem 300 l / hod. Již značka napovídá o velice dobré kvalitě provedení. Jen pro zajímavost, značka EHEIM je všeobecně uznávaná především v akvaristice, kde napomáhá čištění obrovských akvárií. Čerpadlo je velice tiché, takřka neslyšitelné a vibrace jím vydávané jsou minimální. Měl jsem čerpadlo přichyceno šroubem ke dnu počítačové skříně a překvapivě se neobjevily žádné nežádoucí zvuky.

Jak zapojit vodní okruh

Existují dva základní druhy zapojení:

  • uzavřený vodní okruh
  • otevřený vodní okruh

U obou okruhů se ale často hovoří o posloupnosti zapojení jednotlivých komponentů. Je několik možných variant:

  • a) čerpadlo-vodní blok-výměník-čerpadlo
  • b) čerpadlo-výměník-vodní blok-čerpadlo

Podle mého názoru je na každém z vás, pro jaké zapojení se rozhodne. V průběhu testů jsem ale dospěl k názoru, že oba druhy zapojení jsou téměř stejné a neliší se od sebe více než o 1°C.

Uzavřený vodní okruh

Jedná se o uzavřený vodní okruh, kde se využívá pouze voda, která je v hadičkách a komponentech. Nefiguruje zde žádná vyrovnávací nádoba, ve které by se hromadila voda a docházelo tak ke kontaktu vody se vzduchem.
Pokud se rozhodnete pro tento druh zapojení, je důležité mít okruh dostatečně odvzdušněn. Celá kompletace by měla probíhat nejlépe pod vodou. Stačí větší lavór, do kterého napustíte vodu, poté ponoříte čerpadlo a spustíte. Voda začne vytékat a čerpadlo se zbaví vzduchových bublin. Poté na čerpadlo nasadíte hadičky, které vedou např. k vodnímu bloku, poté k výměníku a konec ponoříte pod hladinu do lavóru. Celý okruh znovu spustíte a necháte vodu běhat. Je dobré občas vzít komponenty do ruky a mírně s nimi zatřepat, aby se všechen vzduch dostal z okruhu pryč. Když přestane čerpadlo hlučet a utiší se jeho chod, je možné poslední hadičku zasunout do čerpadla. Nejlépe je celou operaci provést při chodu, zmenšíte tím riziko nasátí vzduchu. Pokud se vám nepovede dostatečně odvzdušnit vodní okruh nezoufejte, mě se to podařilo až na druhý pokus. Takto připravený okruh byste měli osušit a položit na bílý papír a nechat minimálně dvě hodiny v chodu a kontrolovat jestli někde chlazení nepropouští.

Otevřený vodní okruh

V tomto případě je okruh doplněn o nádobu s vodou. Může se jednat o zásobník vody, například 30litrové akvárium. Instalace tohoto okruhu je jednoduší. Čerpadlo ponoříte do akvária a napojíte hadicemi příslušné komponenty v pořadí, jaké jste si vybrali. Poté stačí pouze zapnout okruh a nechat na suchém místě a kontrolovat zda-li chlazení neprotéká. Tento způsob má své kladné, ale i stinné stránky - pokud náhodou povolí hadičky někde kolem vodního bloku, čerpadlo bude neustále čerpat vodu z vyrovnávací nádoby a když nebudete  přítomni, jednoduše do počítače vyteče 30 l kapaliny. V uzavřeném okruhu je to většinou něco kolem 300ml (záleží na délce hadic).

Tímto jsem stručně shrnul, jak je to se zapojením - ostatně stejné informace naleznete v přiloženém návodu.

Stane se...

Předtím, než se vrhneme do testování, bych se rád podělil o nepříjemnou zkušenost. Zřejmě se jednalo závadu vzniklou v důsledku náročného testování, která by za běžného provozu neměla nastat, tudíž to neberte jako známku nižší kvality. Po nainstalování uzavřeného okruhu jsem počítač takto chladil asi 2 měsíce. Nicméně u vodního bloku se ohla hadička, což spolu s vodou o teplotě 50 - 60 stupňů způsobilo prasknutí hadičky a následné uvolnění kapaliny do prostoru skříně. Díky uzavřenému okruhu, který byl naplněn 300 ml vody nebyly škody velké. Přesto oněch 300 ml vyteklo na grafickou kartu a základní desku a obě komponenty vzápětí přestaly fungovat. Pokud by se vám stalo něco podobného není důvod ztrácet hlavu - je nutné vyndat postižené komponenty a jemně je potřít štětečkem namočeným v lihu. Líh pomůže neutralizovat vodu a zabrání korozi datových cest a odporů. Po důkladném osušení můžete komponenty vložit opět do PC a v 70% případů budou fungovat. Ještě nezapomeňte při postižení základní desky restartovat CMOS, je možné, že BIOS brání spuštění.

Testovali jsme

  • Athlon XP 2000+
  • Aopen AK73(A)
  • 400 MB SDRAM
  • ATI Radeon 8500 250/250@320/260

Proti vodnímu chlazení značky Aquacool jsme postavili velice těžké soupeře - TermalTake Volcano 7+ a CoolerMaster CP5-7JD1B. Testováno bylo při otevřeném casu a jako softwarové chlazení bylo použito CPUIdle. Okruh byl zapojen jako uzavřený, výměník byl upevněn zezadu skříně a na něm byl připevněn jeden 80×80 větrák s 2500 ot./min. V okruhu obíhalo 300ml vody.

Zátěž 2 hodiny + softwarové chlazení

Zátěž 5 hodin

Závěr
Nasadili jsme proti sobě velice kvalitní a silné konkurenty. Volcano 7+ předvádí, že celoměděné chladiče mají stále co říci, CoolerMaster ukazuje, že i za cenu 450Kč se dá uchladit 2000+ procesor. Celkově vzato ale musíme poděkovat poraženým a poblahopřát vítězi. Ano, vodní chlazení AquaCool vyhrálo na plné čáře, a to nejen co se týče chlazení, ale hlavně díky neslyšitelnosti. Pokud tedy máte nazbyt 2 990 Kč vřele toto řešení doporučuji!

Zapůjčil: AquaCool, www.aquacool.cz

Cena: 2 990 Kč s DPH

Diskuze (55) Další článek: Windows Media Player 9 v češtině

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,