Recenze Apple iMac G5: bílá elegance

Počátkem září zaplesalo srdce každého pravověrného jablíčkáře: na výstavě Apple Expo 2004 byl představen úplně nový model osobního počítače Apple iMac s LCD displejem a nejnovějším procesorem G5. Jak se tento počítač povedl a má vůbec co nabídnout jak stávajícím, tak i novým Apple uživatelům?

Související odkazy

Slovník
Apple
CRT
DVD
ethernet
FireWire
hotspot
IEEE
LAN
LCD
procesor
USB
WiFi

K recenzi jsme získali základní model stolního osobního počítače iMac se sedmnáctipalcovým displejem, procesorem G5 taktovaným na frekvenci 1,6 GHz a běžnou Combo DVD/CD-RW mechanikou.

Tak trochu větší monitor

První, co na novém iMacu zaujme, je bezesporu jeho neotřelý vzhled. Apple iMac již od dob barevných kulatých modelů osazených ještě běžnou CRT obrazovkou byl vždy nezaměnitelný, což platí také o prvním LCD modelu, takzvané „lampičce“ s procesorem G4. Na rozdíl od předchozího modelu, který měl displej od těla počítače fyzicky oddělen, se u nového iMacu vývojáři Applu vrátili zpět k původní koncepci vše v jednom. V hávu trošku silnějšího LCD displeje se tak skrývají všechny komponenty počítače včetně štěrbinové optické mechaniky.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Celý počítač je s klávesnicí a myší pastvou pro oči • zadní strana je určena pro konektory • na boku je štěrbina optické mechaniky, počítač je uchycen v těžišti

Celé tělo počítače je pět centimetrů silné a na první pohled neobsahuje žádné ovladače. Na přední straně totiž kromě displeje najdete pouze nepodsvětlené logo nakousnutého jablka umístěné v poměrně širokém okraji spodní části. Teprve na zadní straně můžete narazit na zapínací tlačítko (již jej nehledejte na klávesnici) úhledně zarovnané pod množství vertikálně umístěných konektorů - najdete zde zdířku pro připojení telefonní linky, síťového kabelu LAN, mikrofonu, digitální audiosoustavy, USB i FireWire periférií.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Krása detailů: masivní hliníkový stojan je skoro uměleckým dílem • chytře je řešeno napájení - do standardního konektoru se zasouvá kabel s kulatou koncovkou, která splyne s tělem počítače

Uprostřed zadní stěny přímo v těžišti celého počítače je umístěn poměrně masivní kovový stojan, který dává celému přístroji dostatečnou stabilitu, takže nový iMac rozhodně není náchylný k přepadávání. Díky umístění stojanu přímo do těžiště není problém displej naklápět, potřebujete k tomu pouze minimum síly.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Klávesnice je úžasná, nezvykle kompaktní tvary a rozumná hmotnost zaujaly každého. Na zadní straně jsou dva USB porty, jeden je jasně pro myš. Testovaná klávesnice ale byla francouzská, rozložení je tedy pro našince značně nepřehledné. Běžně se samozřejmě dodává česká klávesnice

Je vidět, že v Applu myslí i na detaily. Zajímavou vychytávkou je plastový proužek nalepený po obvodu spodní části stojanu pro snadnější posouvání celého počítače po desce pracovního stolu – se svými necelými devíti kilogramy není totiž počítač žádným drobečkem. Problémem není také umístění na stěnu: dodávaný stojan lze odpojit od přístroje a nahradit běžnou Vesa sadou. Přestože jsme neměli možnost umístění iMaca na zeď vyzkoušet, obáváme se o praktičnost tohoto řešení právě kvůli umístění všech konektorů včetně napájecího na zadní stranu. Představa konektorů lámajících kabely těsně o zeď nevypadá příliš lákavě. 

Neviditelný zvuk

Hudební i multimediální schopnosti počítačů Apple byly vždy na vysoké úrovni i u těch nejnižších modelů a u nového iMacu tomu není jinak. Dvojice až překvapivě kvalitních reproduktorů je poněkud netradičně umístěna ve spodní hraně displeje a zvuk se tak k vašemu uchu nešíří přímou cestou, ale odrazem od desky pracovního stolu. Jakkoli nedůvěryhodné se může toto řešení zdát, na hudebních schopnostech iMacu se vůbec neprojevuje. Reprodukce je kvalitní i v nižších tónech, basů si užijete překvapivě hodně; slabší jsou místy pouze výšky. Skuteční audiofilové však mohou k iMacu připojit také výkonnější sestavu - k dispozici je jim kromě běžného analogového signálu také optický digitální výstup. Zamrzí jen, že integrovaná zvuková karta neumí pětikanálový zvuk.

Lahůdkové vnitřnosti

Nový iMac je prvním počítačem své kategorie osazeným novým 64bitovým procesorem G5. K dispozici jsou dvě varianty: nižší osazená procesorem taktovaným na frekvenci 1,6 GHz (533 FSB), vyšší pak v útrobách skrývá srdce taktované frekvencí 1,8 GHz (600 FSB). Známou nevýhodou tohoto procesoru je kromě permanentní nedostupnosti především vysoký nárok na chlazení. To je v případě iMacu vyřešeno poměrně elegantně a v mnohém se podobá chlazení staršího modelu iCube. Celá spodní hrana počítače je perforována a je tudy nasáván chladný vzduch dvojicí velmi tichých ventilátorů. Vzduch při průchodu počítačem chladí všechny komponenty a ohřátý vystupuje rýhou na zadní stěně počítače.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Stačí povolit šroubky na spodní straně, kde jsou i reproduktory a počítač se rozdělí na kompaktní blok a zadní stranu se stojanem

Chlazení je účinné natolik, že počítač je dostatečně stabilní, i tak se ale za provozu iMac poměrně hodně zahřívá - výkonný procesor, rychlý pevný disk, paměti i podsvícení aktivního LCD displeje jsou schopny společně vyprodukovat poměrně hodně tepla. Po několika hodinách chodu si pak připadáte, jako byste seděli před horským sluncem a při skutečně náročné práci se přístroj zahřívá natolik, že se celý displej zbarvuje mírným žlutým nádechem.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Procesor je schován pod masivním chladičem • prostor pro připojení WiFi karty • na základní desce jsou diagnostické diody

Vnitřní řešení uspořádání komponent je promyšleno do nejmenšího detailu, zajímavé je i snímání zadního krytu. To je příjemně jednoduché, stačí pouze povolit tři šroubové zámky. Při pohledu do útrob si můžete všimnout osmdesátigigabajtového disku SATA v pravém horním rohu, mírně pod ním umístěného procesoru a dvou slotů pro osazení pamětí typu DDR (400MHz, maximálně 2 GB), nevelkým zdrojem ve spodní částí a slotem připraveným pro osazení komunikační karty systému Apple AirPort Extreme. Ten je kompatibilní se standardem WiFi IEEE 802.11g a díky anténě vestavěné v rámu displeje je iMAC opravdu zdatným lovcem bezdrátových sítí. V průběhu testování jsme s připojením k nejrůznějším WiFi hotspotům neměli nejmenší problémy.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Optická mechanika na jedné straně, pevný disk na druhé, vše je chlazeno dvěma speciálně navrženými ventilátory

Optická mechanika využívá štěrbiny pro vkládání disků, což především při vysouvání disků působí velmi elegantně. Štěrbina mechaniky je totiž umístěna v horní části pravého boku počítače a není téměř patrná a spoustu neznalých náhodných kolemjdoucích cédéčko vylézající z počítače dokáže zaručeně zaujmout. Zatímco základní model je osazen pouze Combo mechanikou, dva vyšší modely již obsahují DVD vypalovačku SuperDrive.

Rozpaky v obrazu

Klady a zápory
 +  vzhled
+ dílenské zpracování
+ použitý procesor
- grafika a LCD
- velikost pevného disku
- nutno dokoupit bezdrátovou kartu
Při uvedení tohoto počítače na trh vzbudila hodně rozpaků použitá grafická karta nVidia GeForce FX 5200 Ultra osazená pouze 64 megabajty paměti. Tato grafika není právě nejnovější, najít jste ji mohli již u nejvyšší konfigurace předchozího modelu Apple iMac G4. Papírově se jedná o slabší grafiku, která není určena pro hraní nejnovějších her. Náruživí hráči totiž podle představitelů Applu nejsou cílovou skupinou uživatelů tohoto počítače a je pro ně určen spíše nejvyšší model stolního počítače PowerMac G5. Jakkoli se dá s tímto názorem nesouhlasit, pravdou zůstává, že pro běžnou kancelářskou či domácí práci sestávající z prohlížení webových stránek, střihu domácího videa a občasné spuštění některé z méně náročných her použitá grafika plně postačuje. Kritiku si zaslouží snad jen provedení výstupu na externí monitor - ten totiž podporuje pouze zrcadlení obrazu; spousta uživatelů by jistě uvítala také možnost připojit druhý monitor a rozšířit tak svoji pracovní plochu.

Sedmnáctipalcový displej nižšího modelu nabízí maximální rozlišení 1440 x 900 obrazových bodů při dvaatřicetibitové barevné hloubce, dvacetipalcový model pak nabídne až 1680 x 1050 obrazových bodů při stejném množství zobrazitelných barev. Displej sedmnáctipalcového modelu nás však o svých kvalitách příliš nepřesvědčil: jeho podsvícení nebylo rovnoměrné, jeho svítivost je 200 cd/m při pozorovacím úhlu sto dvacet stupňů horizontálně a devadesáti stupňů vertikálně. Vyšší model má displej o poznání lepší, pyšní se totiž svítivostí 230 cd/m při sto sedmdesátistupňovém pozorovacím úhlu v obou osách.

Programů je dost

Spousta uživatelů považuje osobní počítače Apple za drahé hračky určené především do profesionálních grafických studií. Mají pravdu, v grafických studiích se Macy používají skutečně často, ovšem současný iMac je také plně použitelných domácím počítačem. Při prohlížení internetu integrovaným prohlížečem Safari nebudete mít na drtivé většině stránek žádné problémy, k dispozici je i spousta produktů známých z Win světa: ve verzích pro Mac najdete jak Internet Explorer (přestože o jeho praktické použitelnosti lze polemizovat), tak i Microsoft Office, komunikační programy MSN Messenger i známé ICQ. K dispozici máte také spoustu známých alternativ: instalovat můžete známý a v poslední době nebývale úspěšný webový prohlížeč Mozilla Firefox, kancelářský balík OpenOffice.org a spousta dalších.

Na poměrně vysoké úrovni jsou také nástroje z firemního balíku iLife, jejichž popis daleko přesahuje možnosti i zaměření tohoto článku. Spousta z těchto aplikací je však opředena nepravými mýty: například aplikace pro střih domácího videa Apple iMovie je hodně jednoduchá a ani zdaleka neobsahuje tolik editačních a exportních možností, jako konkurenční Microsoft Movie Maker dodávaný společně s operačním systémem Windows XP na PC. To však neznamená, že by iMovie nebyl dobře použitelným nástrojem, stejně jako jeho kolega iPhoto, iTunes i iDVD.

Příplatek za prestiž

Cena základního modelu je 44 800 korun včetně daně z přidané hodnoty. Pravda, může vám to přijít mnoho za počítač s osmdesátigigovým diskem a pouze 256 megabajty paměti; je však nutné mít na paměti, že s iMacem nekupujete pouze bezejmenné železo, ale Počítač s velkým P. Pravdou také zůstává, že počítače Apple morálně zaostávají o chloupek méně, než konkurenční PC platforma. A zkuste najít stejně krásné a vzhledné PC.

Apple iMac G5
zdroj CDS, Praha
kontakt www.apple.cz
cena včetně DPH 48 850 Kč
záruka 2 roky
Parametry
Procesor IBM PowerPC G5, 1.6 GHz
frekvence FSB 533 MHz
paměť 256MB PC3200 (400MHz) DDR SDRAM, rozšiřitelná až na 2GB
grafická karta NVIDIA GeForce FX 5200 Ultra s 64MB DDR SDRAM a s podporou AGP 8X
pevný disk 80GB Serial ATA; 7200 rpm
optická mechanika štěrbinová mechanika DVD-ROM/CD-RW
displej 17" širokoúhlý TFT LCD displej s aktivní matricí a rozlišením 1440 x 900 bodů v miliónech barev
vstupy a výstupy 2 x FireWire 400; 3 x USB 2.0, 2 x USB 1.1 (na klávesnici); 1 x VGA výstup; 1 x S-video a kompozitní video výstup
síťová karta vestavěný 10/100BASE-T Ethernet a 56K V.92 modem
zvuková karta Výstup na sluchátka, optický zvukový výstup, linkový zvukový vstup
dodávaný software Mac OS X 10.3 Panther, včetně prostředí Classic, Mail, iChat AV, Safari, Sherlock, Address Book, QuickTime, iSync, iCal, Life `04 (includes iTunes, iPhoto, iMovie, iDVD and GarageBand), AppleWorks, World Book 2004 Edition, Nanosaur 2, Marble Blast Gold, Microsoft Office 2004 for Mac Test Drive, Apple Hardware Test

Diskuze (46) Další článek: AMD zvýší výrobní kapacity

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,