Testy | Monitory | Asus

Recenze 42" OLED monitoru Asus ROG Swift PG42UQ. Na hry skvělý, na práci s výhradami

  • OLED panel nadchne absolutním kontrastem pro intenzivní barvy
  • Ve hrách oceníte rychlé obnovování obrazu bez mazání
  • Pro profesionální pracovní využití existují lepší monitory

Plusy

  • Bleskurychlá obnova obrazu
  • 138 Hz s podporou G-Sync
  • Herní zážitek v HDR

Minusy

  • Vyšší cena
  • Změna barev při pohledu z úhlu
  • Nižší celoplošný jas
8/10
Hodnocení

Asus svůj monitor PG42UQ představil už loni a to, že jsme jej na test nedostali jako jedni z prvních, má i své výhody. Můžeme totiž prověřit, jak si ten monitor vede po několika měsících bezohledného „testování“, protože recenzenti se k němu nemusí chovat ohleduplně a s ohledem na možné vypalování. Stejně tak s větším odstupem můžeme po ukázání hlavních novinek pro letošní rok zhodnotit, zda dokáže tento monitor obstát i proti svěží konkurenci.

Monitor Asus PG42UQ využívá loni představený 42" 4K OLED panel od LG, tedy panel se strukturou WRGB se samostatným bílým subpixelem pro vyšší dosahovaný jas. Narozdíl od televizorů s těmito panely ale Asus zlepšil chlazení panelu pro vyšší maximální jas.

Asus ROG Swift PG42UQ

úhlopříčka: 41,5" ● rozlišení: 3840 × 2160 ● panel: OLED, WRGB, 138 Hz (120 Hz nativní), G-Sync Compatible, HDR10 ● konektory: 2× HDMI 2.0, 2× HDMI 2.1, DisplayPort 1.4, USB-B 3.0, 3× USB 3.0, SPDIF out ● reproduktory 2× 10W + 15W woofer ● rozměry se stojanem: 93,2 x 61,1 x 25,5 cm ● hmotnost se stojanem 14,77 kg ● příslušenství: DisplayPort kabel, HDMI kabel, napájecí kabel, USB 3.0 kabel, dálkový ovladač


Asus PG42UQ


Stejně tak ve srovnání s televizory tady monitor nabízí při přetaktování až 138 Hz a jako monitor samozřejmě nabídne DisplayPort vstup, na kterém pohodlně dosáhnete právě 4K rozlišení s 138 Hz obnovovací frekvence.

Design monitoru je shodný s výrazně levnějším monitorem Asus XG438QR (18 310 Kč až 40 604 Kč), který místo rychlého OLED používá pomalejší VA panel. Nabízí se tedy otázka, zda a kdy příplatek patnáct tisíc za OLED dává smysl.

IMG00051.JPGIMG00040.JPGIMG00055.JPG
Monitor nezapře herní design ROG, samotný OLED panel je extrémně tenký

V obou případech dostanete velký 4K monitor s pevným stojanem jen s mírným nastavením sklonu. Bohatou nabídku čtyř HDMI konektorů (dva z toho 2.1) tady doplňuje DisplayPort a USB 3.0 hub se dvěma USB 3.0 na zadní straně a jedním u horní hrany monitoru pro snadnější připojení webkamery.

IMG00041.JPGIMG00042.JPGIMG00043.JPG
Nabídkou konektorů se citelně odlišuje od běžných televizorů

Vestavěné reproduktory nesou logo Harman Kardon, ale byť stejně při hraní raději zvolíte sluchátka, při sledování filmů je oceníte. Dokáží poskytnout plný hlasitý zvuk, i když důraz na basy už táhne zřetelnost dialogů směrem dolů.

IMG00044.JPGIMG00045.JPGIMG00046.JPG
Na horní hraně je USB konektor a závit pro připevnění kamery, napájení na levém boku šlo asi vyřešit lépe

Slabé stránky OLED

Kdo se bojí OLEDu, jako první ho nejspíš napadne vypalování, to ale pro mne nepředstavuje problém. Při denním používání vám budou spíš vadit změna jasu v aplikacích s plnou bílou plochou a změny podání barev při pohledu ze stran.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Slabá a silná místa monitoru

Měření jasu a podání barev

Srovnání s konkurencí

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Vesmírný teleskop Jamese Webba objevil dosud nejchladnější led ve známém vesmíru

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,