Torrent | Pirátství

RARBG skončil. Jedno z nejvýznamnějších torrentových doupat dojelo na covid, válku i drahou elektřinu

Jedna z největších pirátských studnic vyschla. Tým provozující na torrenty orientovaný web RARBG na konci května nečekaně oznámil, že končí. Stránka krám zavřela z několika důvodů, které její provoz v poslední zhruba dvou letech zatížily – a nakonec znemožnily.

V pirátském světě není jméno RARBG neznámé, právě naopak, šlo o jednu z největších torrentových stránek. Počet návštěv za měsíc byl specializovaným magazínem TorrentFreak odhadován na miliony. Byl to podle něj dokonce čtvrtý největší torrentový web. Podle Similarweb zaznamenal v posledním měsíci přes 40 milionů návštěv.

Specializoval se na distribuci kvalitních vydání filmů a televizních pořadů v angličtině, byť nabízel také hudbu nebo hry. Spouštěn byla v roce 2008 jako bulharský tracker, od roku 2014 se pravidelně umisťoval ve výše zmíněném seznamu nejnavštěvovanějších stránek pro distribuci torrentů a magnetů.

Od 31. května stránka neběží v původní podobě, je na něm pouze vystavena vysvětlující zpráva. Projděme si jednotlivé důvody vedoucí ke zhroucení projektu. Autorským tým popisuje, v čem pro něj byly poslední dva roky náročné:

  • část týmu zemřela na komplikace spojené s covidem-19,
  • část týmu je dodnes postižena zdravotními komplikacemi infekce, takže nemůže pracovat,
  • část týmu bojuje v ruské válce na Ukrajině (na obou stranách),
  • vysoká cena elektřiny signifikantně prodražila provoz datacenter v Evropě,
  • vysoká inflace činí běžné životní výdaje neúnosnými.

Tým kolem RARBG se shodl na tom, že vysoké náklady už z vlastní kapsy hradit nemůže. Omlouvá se a loučí se. Jedná se o první podobně významné uzavření torrentové stránky od ukončení provozu ExtraTorrent v roce 2017, KickassTorrents o rok dříve a metavyhledávače Torrentz, který se rovněž odporoučel v roce 2016. RARBG byl v řadě zemí blokován včetně Itálie nebo Velké Británie.

RARBG končí.png
RARBG končí. Takhle to nečekaně oznámil na svém webu

Nejde ovšem pouze o to, že stránka zprostředkovávala pirátský obsah. Pod vlastní značkou ho také vydávala. Našli byste ho i v jiných zdrojích, které jej přebíraly. Např. Ernesto Van der Sar z TorrentFreaku ukončení provozu RARBG nazval velkou ránou pro pirátský ekosystém. Některé streamovací stránky tím přišly o zdroj, jiné weby ztratily o část nového obsahu.

Zdroje: RARBG | Similarweb | TorrentFreak (1, 2, 3)

Diskuze (14) Další článek: macOS 14 Sonoma přinese widgety na plochu, lepší Safari a herní vychytávky

Témata článku: , , , , ,