Rapidshare se mění a ruší klasické paušály

Rapidshare od zítřejšího dne dramaticky mění cenovou politiku. Zapomeňte na měsíční nebo roční paušály. Od příště si budete kupovat speciální body Rapids.

Fanoušky webového úložiště Rapidshare čeká od zítřka menší šok, služba totiž přechází na zcela jiný systém předplatného. Zatímco doposud Rapidshare fungoval na principu předplatného s různou délkou a na sběru bodů, které si mohli uživatelé proměnit za nejrůznější bonusy, příští dny přinesou zcela nový pojem – Rapids.

Zapomeňte na eura, přichází rapidy

Rapids jsou speciální body – jakási měna – které si zakoupíte běžným způsobem třeba skrze PayPal. Za „rapidy“ si pak koupíte některý z programů. Ty už nejsou vázané na měsíc nebo třeba rok, ale na den. Všechny do jednoho.

Ceník rapidů
400 rapidů4,99 eur
1 000 rapidů9,95 eur
2 000 rapidů19,9 eur
5 000 rapidů49,75 eur
20 000 rapidů199 eur

Nejlevnější RapidSmall spotřebuje každý den 4 rapidy, nabídne webové úložiště s kapacitou 10 GB a denní přenosovou kapacitu 1 GB. Pokud ji vyčerpáte, pravděpodobně se účet v tomto směru až do půlnoci zablokuje – stejně jakobyste dnes vyčerpali mnohem vyšší kvótu (až 25 GB). Možná ale bude mít uživatel možnost nastavit, aby v takovém případě účet automaticky přešel na lepší program s vyšší denní přenosovou kvótou.

Pokud jste náruživí stahovači, je tu další tarif RapidMedium, který je sice pětkrát dražší – zaplatíte 20 rapidů denně, ale získáte přenosovou kapacitu 5 GB denně. Úložiště se zvětší na 50 GB. Vedle dalších tarifů pak nabídka končí nejvyšším RapidBusiness, který stojí 449 rapidů denně a získáte limit 120 GB.

TarifDenní limitÚložištěDenní paušál
RapidSmall1 GB10 GB4 rapidy
RapidMedium5 GB50 GB20 rapidů
RapidBig20 GB200 GB78 rapidů
RapidSupersize60 GB600 GB229 rapidů
RapidBusiness120 GB1,2 TB449 rapidů

Pro koho je to výhodné?

Novou politikou samozřejmě vznikl guláš a pochyby, než ale nad Rapidsharem začnete lámat hůl, spočítejte si rozdíly oproti stávající situaci. RS nyní bude velmi výhodný především pro ty, kteří si čas od času potřebují stáhnout třeba novou epizodu seriálu, nepatří ale k náruživým nebo nárazovým stahovačům. Když si totiž za 10 eur koupíte 1 000 rapidů, na nejlevnějším programu z něho vyžijete 250 dnů. Pokud jste ale měli ve zvyku nasbírat odkazy a pak jednou za čas provést „velké stahování“, při kterém jste vyčerpali nastřádaných 25 GB, budete mít smůlu. Poměrně únosný je ještě RapidMedium, ze kterého při zakoupení 1 000 bodů vydržíte 50 dnů, tedy necelé dva měsíce. Při prodlužování měsíc po měsíci byste pár korun ušetřili i zde, jeden měsíc totiž doposud stál 6,99 eur

Co se stane se starým účtem?

Pokud jste si nedávno pořídili třeba roční Premium účet, nebojte se, nepřijdete o něj. RS tým totiž zbývající předplacené dny převede na rapidy, ze kterých si pak budete moci platit některý z programů. Přitom platí, že mezi těmito programy budete moci každý den přecházet. Pokud vám tedy nebude stačit „Small“, klidně na jeden dva dny přejdete na „Supersize“ (denní přenos až 60 GB), z účtu se vám strhne potřebná částka rapidů, a pak se zase vrátíte k tomu nejlevnějšímu.

Za každý zbývající den předplaceného starého Premium účtu získáte 20 rapidů, maximálně vám ale lidé z RS převedou 50 000 rapidů. Stejným způsobem se bude převádět i naspořený traffic share a to v poměru 5 rapidů za jeden GB. Do šestého června si pak můžete ručně převést i prémiové body Free/Premium RapidPoints.

Rapidshare už nebude mazat nezaplacené účty

Další novinkou je dobrá zpráva pro ty, kteří se dříve obávali, že o účet bez prodloužení platnosti brzy příjdou. Tato praxe končí. Pokud spotřebujete všechny zakoupené rapidy, sice nic nestáhnete, ale rozhodně vám nedorazí e-mail, že vám pánové do čtrnácti dnů smažou profil.

Konec sbírání bodů

Jak jsme už na Živě.cz psali, Rapidshare zároveň končí s praxí, kdy jste mohli za nahrávání dat na úložiště a za jejich stahování ostatními získávat prémiové body. Program RapidPoints a RapidDonations definitivně končí a hlavním důvodem je prý kritika vlastníků autorských práv. Rapidshare jim v tomto vyšel vstříc.

Nový systém je na první pohled poměrně nepřehledný a zbytečně překombinovaný – zvláště při pohledu na systém, který používají třeba na Ulož.to, bude ale výhodný především pro běžné stahovače, kteří nevytěžují konektivitu každý večer a nestahují nárazově velký objem dat. Náročnější uživatele ale může letní RS odradit. Jak to dopadne, ukážou až příští týdny.

Diskuze (156) Další článek: Používáte na webu knihovnu jQuery? Šetřete kapacitou hostingu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,