Windows XP

Rána z milosti pro Windows XP a Vista: Steam ukončí jejich podporu

V brzké době čeká zastaralý systém Windows XP další omezení. Včera totiž Valve oznámilo, že plánuje ukončení podpory této verze systému ve své aplikaci Steam. Dává uživatelům čas do 1. ledna 2019, kdy tato služba definitivně přestane na Windows XP fungovat. Končí také s podporou Windows Vista, nicméně tato verze už v době své „největší slávy“ měla tak malé zastoupení, že se tato část oznámení týká jen velmi malého počtu uživatelů.

Operační systém Windows XP spatřil světlo světa v roce 2001, tedy před sedmnácti lety. I po tak dlouho době dle statistik NetMarkerShare stále běží na každém dvacátém počítači, přestože oficiální podpora skončila v dubnu roku 2014. Některé uživatele nepřiměl k upgradu ani fakt, že systém bez podpory je zranitelnější vůči bezpečnostním hrozbám a virům.

Důvodů, proč na 5 % strojů běží dnes již řadu let neaktualizovaný systém, je více. Tím hlavním je nenáročnost na hardware – „ikspéčka“ byla schopna relativně plynulého chodu i na počítači s procesorem taktovaným na 1 GHz a dnes naprosto směšnými 512 MB operační paměti. Uživatelé se však musí smířit s tím, že dnes nemohou používat celou řadu aktuálních aplikací. Používáním zastaralého webového prohlížeče také riskují infiltraci škodlivých aplikací.

Dočasnou možností, jak se ukončení podpory vyhnout, bude odmítnutí aktualizace klientské aplikace Steamu. Je však pravděpodobné, že dříve či později ztratí stará verze kompatibilitu se servery a přestane tedy tak jako tak pracovat.

Zástupci Steamu doporučují všem majitelům počítačů s Windows XP, aby zvážili aktualizaci operačního systému na novější verzi. Sedmnáct let starý software totiž nepodporuje technologie, které jsou pro fungování služby nezbytné. Hlavní příčina problému tkví v tom, že nové verze klienta Steamu používají k přístupu integrovaný prohlížeč Google Chrome, který však na starších verzích Windows nefunguje. Není to jediný důvod. Ke spuštění aplikace Steam jsou vyžadovány aktualizace zabezpečení, které jsou dostupné pouze pro Windows 7 a vyšší.

Pro zbytek roku 2018 bude i nadále možné spouštět zakoupené hry v systémech Windows XP a Windows Vista, ale další funkce budou omezené. Konkrétně je zmíněn například nový Steam Chat, který nebude uživatelům k dispozici.

Diskuze (18) Další článek: Mořský drak: US Navy vyvíjí novou ofenzivní protilodní střelu pro ponorky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,