Domácí audio

Rádio přes AM, FM, DAB+ a internet. Je to paradox – čím horší kvalita zvuku, tím větší nároky vysílače na energii

V současné době mívají rádiové přijímače dva nebo tři rozhlasové tunery:

  • FM (velmi krátké vlny VKV)
  • DAB/DAB+ (digitálně šířený rozhlas)
  • příjem internetových stanic

Na internetové stanice je pohopitelně potřeba internetové připojení, ať už stacionární, nebo mobilní. První dva typy příjmu internet nepotřebují, signál chytí „z éteru“.

Dalo by se ale také říci, že existuje ještě příjem čtvrtého typu. Je jím poslech rozhlasu přes specializovanou aplikaci. Ta může být připravena buď jen pro danou stanici, nebo společná pro více stanic. Může dokonce podporovat i příjem televizního vysílání, tedy poslech rozhlasu vysílaného dohromady třeba s pozemním televizním vysílání standardu DVB-T2. Tyto kanály máte v tomto okamžiku běžně k dispozici, někdy má dokonce televizor nebo set-top box vytvořené dva seznamy – jeden pro rozhlasové a druhý pro televizní stanice.

Obrázek 1.jpg

Analogové vysílání přes FM je velmi úsporné na straně přijímače. Ten i při provozu na baterie vydrží desítky a desítky hodin. Problémem je dnes kvalita vysílání spojená se značnou zaplněností pásma. Vznik nových celoplošných stanic je prakticky nereálný a stávající stanice jsou často šířeny „úsporně“. Tím trpí zvuková kvalita. Zahuštění pásma v některých případech vede až k překryvu stanic a tím pádem k rušení a nekvalitnímu příjmu.

Obrázek 2.jpg

Digitální rozhlasové vysílání standardu DAB+ (poslední varianta DAB) je velmi úsporné na straně vysílatele. Naproti tomu u přijímače je náročnější. Kvalita je odstupňovaná podle výše datového toku, u nás se běžně vysílá pod 100 kb/s v kodeku AAC.

DAB+ dnes poskytuje velké množství stanic, pokrytí signálem je v podstatě celorepublikové. Například Český rozhlas pokrývá 95 % populace. Hovoříme zde ale o venkovním pokrytí, tedy vně budov. Vnitřní pokrytí je na řadě míst stále problematické a hodně závisí na kvalitě přijímacího členu rádia. Plány na přidávání nových vysílačů nebo navyšování výkonu budou tento problém postupně odstraňovat.

Nutno podotknout, že u nás prodávaná DAB+ rádia obsahují i analogový FM tuner, takže jejich nákupem zákazník o žádné stanice nepřijde, naopak získá větší výběr.

Obrázek 3.png

Úspornost šíření vysílání DAB+ nejlépe dokazují hodnoty, které na konferenci Digimedia 2022 prezentoval Karel Zýka z Českého rozhlasu. Spotřeba k distribuci jedné celoplošné stanice je u FM asi 840 MWh/rok. U jednoho multiplexu DAB+, který obsahuje asi patnáct stanic, je to pouhých 63 MWh/rok. U nedávno ukončeného vysílání typu AM to bylo dokonce 8 000 MWh/rok.

Obrázek 4.png

Internetové rozhlasové vysílání je dostupné v podstatě kdekoliv, kde je k dispozici internetové připojení ve formě Wi-Fi. Kvalita je velmi rozdílná. Někteří provozovatelé šíří signál třeba jen v 64 kb/s v MP3, jiní naopak překračují 128 kb/s v propracovanějším kodeku AAC (více o přenosové rychlosti a kodecích najdete v samostatném článku).

K dispozici je téměř nekonečné množství stanic z celé planety. Výběr usnadňuje vyhledávání podle kontinentu, země, žánru, nebo i prosté nalezení stanice podle jejího názvu. Jen musíme vzít v potaz spotřebovaná data. Při poslechu dvě hodiny denně a kvalitě 128 kb/s se měsíčně přenese téměř 3,5 GB dat.


Tematický speciál Domácí audio připravila společnost ETA

Další článek: Oceňovaná klávesnice Logitech MX Keys Mini teď stojí jen 1099 Kč. Ale možná vám bude vadit barva...

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,