Radeon HD 3870 X2: ve dvou se to lépe táhne

Na Radeon HD 3870 X2 jsme se těšili už od listopadu. Jak si vede karta se dvěma procesory z populárních HD 3870?
Kapitoly článku

Je to výkonné, a žravé

Karta má přídavné napájení pomocí dvou šestipinových napájecích konektorů. Spotřeba karty na referenčních taktech by neměla ve špičce překročit 225 W, v klidu se pak má pohybovat na 45 W. Výsledky naměřené napříč jednotlivými testy spotřeby se decentně liší. Ve špičce jde u Radeona HD 3870 X2 obecně o „nejžravější“ kartu z testů – hravě překonává GeForce 8800 GTX i Ultru a dva Radeony HD 3870 v Crossfire. Bez zátěže je pak většinou o něco úspornější. Ve spotřebě ve špičce bohužel trumfne i Radeon HD 2900 XT. Bez záteže je pak v některých testech pod GeForce 8800 GTX a Ultra, někde je rozdíl jen pár wattů. S ohledem na celkovou spotřebu karty a spotřebu bez zátěže už ale nemá, na rozdíl od Radeonů HD 3850 a 3870 význam mluvit o grafikách s výbornou spotřebou - se zdvojením čipů je kouzlo RV670 pryč. Ale to se dalo čekat.

Ostatně – grafy spotřeby si prohlédněte sami, třeba po rozklepání následujících odkazů do záložek: Anandtech, Extremetech, Firingsquad, Hardwarezone, Hotwardware, PCPerspective, Techpowerup, Tweaktown. Jen malý dodatek – většinou se uvádí spotřeba celé sestavy, nikoliv jen grafické karty, každý server měří jinou metodikou a v jiných aplikacích a vytížení karet a tím i spotřeba se tak může mírně měnit. Některé karty v grafech pak nemusely běžet na referenčních taktech výrobce, ale mohlo jít o mírně či více přetaktované modely – tak je tomu třeba v případě Radeona HD 3870 X2 v testu na serveru TweakTown.

Reakce? Vyberte si, která se vám líbí - od nadšení po zklamání

Reakce recenzentů na karty jsou také různé, a do velké míry ovlivněné strukturou testů – od nadšení z toho, jak má nová karta za báječných 449 dolarů úžasný výkon, který pokořil dosavadní špičku v podobě GeForce 8800 Ultra a na špičkovou kartu naprosto tichý chod, a jak je skvělé, že má ATI od roku září 2006, kdy se objevil Radeon X1950 XTX, konečně zase pořádnou highendovou kartu přes vlažnější přijetí karty, která ve většině testů GeForce 8800 GTX či Ultra překonává a má nějaký potenciál do budoucna, až po zklamání z nedotažených ovladačů, se kterými se ve hrách objevují chyby, vysoké spotřeby a nepříliš vyššího výkonu ve srovnání s levnější (a na rozdíl od Crossfire vždy naplno fungující) 512MB GeForce 8800 GTS.

Grafy z jednotlivých testů si proklikejte sami, je toho víc než dost. Jen pár drobností, než se do toho pustíte:

že nemá význam posuzovat kartu podle dvou vypíchnutých grafů, ve které se jí daří dobře a doufat, že se s příštími ovladači i ostatní zlepší na podobnou úroveň, asi nemá význam zdůrazňovat – u podobného řešení to vždy nejde. Na druhou stranu, nezapomínejte ani na to, že řada testů probíhala na betaverzích a prvních ovladačích, které ATI pro tuto novinku uvolnilo.

Posledním Radeonům obecně svědčí spíše testy, u nichž se nepoužívá antialiasing a anizotropní filtrování. Také se jim při nastavení AA 4×, AF 8× daří obecně lépe, než v případě AA 4× AF 16×. Hraní bez antialiasingu ale asi není něco, k čemu se pořizují karty za deset tisíc, proto testy, ve kterých podobné podmínky výrazně převažují berte s rezervou. Testy v nižším rozlišení, jako je 1280×1024, se pro špičkové karty příliš nehodí – výsledek měření může často ovlivnit nedostačující výkon procesoru. Pěkně je to vidět třeba na grafu ze staršího Far Cry při rozlišení 1024×768 bodů, ve kterém je výkon nejdražších karet prakticky stejný (řekněte, kdo si pořizuje takovou kartu, aby na ní hrál několik let starou hru v rozlišení vhodném pro 15“ LCD). Při nastavení vyšších rozlišení a lepšího filtrování, kdy už se limit ze strany procesoru neprojeví, je přitom škálování výkonu stále významné. Měření, ve kterém je výkon karet stejný, pak ale při zprůměrování zvýhodňuje slabší karty. Pokud je podobných grafů v testu víc, může se to na závěrečném hodnocení výrazně podepsat.

Nuže, užívejte si desítky grafů z těch známějších zahraničních serverů:

Anandtech, Bjorn3D, Digit-life, DriverHeaven, ExtremeTech, Firingsquad, Fudzilla, Guru3D, Hardocp, HardwareCanucks, HardwareZone, Hartware.net, Hexus, Hothardware, PC Perspective, OverclockersClub, Matbe, TechPowerUp, Tom‘s Hardware, TweakTown,

U nás za necelých deset tisíc s daní

V našich končinách startují v cenících nejlevnější Radeony HD 3870 X2 někde mezi devíti a devíti a půl tisíci korun s daní, ale to jsou nejlevnější modely a výrobci. To je za kartu s výkonem, který je v řadě her vyšší, než je u GeForce 8800 GTX, příjemná cena. Jenže cena GeForce 8800 GTX taky pomalu klesá, nejlevnější 8800 GTX už se dnes pohybují kolem jedenácti tisíc korun s daní – tedy na částkách, za které byly ještě nedávno výrazně slabší 640MB GeForce 8800 GTS.

Zanedlouho se objeví odpověď Nvidie v podobě GeForce 9800 GX2, u které se sice očekává vyšší cena, ale také vyšší výkon.

Pokud se to dá nějak shrnout – v případě Radeona HD 3870 X2 nejde o pokořitele, který dosavadní špičku cupuje na kousky, ale spíše o zajímavou alternativu, u které je vyhlídka, že se výkon bude díky novým ovladačům zlepšovat více, než v případě karty s jediným procesorem. Už z principu vám ale u podobného řešení nikdo nezaručí, že to bude fungovat za všech okolností. U některých her můžete narazit a výkon bude srovnatelný s jediným Radeonem HD 3870. Chcete-li to přirovnat k něčemu z nedávné historie - po proklepání všech testů se člověk neubrání dojmu, že je tato karta vůči GeForce 8800 GTX v obdobné pozici, v jaké byl při uvedení Radeon HD 2900 XT vůči 640MB GeForce 8800 GTS.

 

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,