Radeon HD 2400 a HD 2600: karty pro masy

Toužebně očekávaná střední třída ATI je na světě. Jak si vedla v testech po celém světě a co bude dál?

Může za to DailyTech?

Ze všech recenzí je patrné, že jsou ušité horkou jehlou a přestože se redaktoři snažili, seč mohli, řadu výsledků slibují na později. Vypadá to, že AMD drželo karty určené k testování pod pokličkou tak dlouho, jak to šlo, a na poslední chvíli se čarovalo i s cenami.  Možná za tato opatření může jediný server – DailyTech, který předcházející velké entrée Radeonů HD 2900 úplně zkazil tím, že vytroubil výsledky celému světu několik dní před koncem informačního embarga a rozhodně si nebral servítky.

Vždyť to zas tak nehořelo

Z výsledků Radeonů HD 2400 a 2600 začíná být jasné, proč AMD s uvedením těchto karet zase tolik nespěchalo. Tituly pro DirectX 10, s výjimkou pár spíše technologických demonstrací, nejsou, a i když už jsou, nejsou u nich levnější karty moc platné. Podpora přehrávání videa s vysokým rozlišením je báječná, ve světě se HD video pomalu rozjíždí, ale co si budeme povídat, potrvá ještě minimálně rok, než si normální smrtelník vůbec začne lámat hlavu s HDCP, Blu-Ray či HD-DVD, na pořadu dne je, zejména u nás, stále DVD. A tak ani s touto novinkou nebyl příliš velký důvod chvátat.

Radeony HD 2400 a HD 2600 na tom nejsou tak špatně, jak to z některých recenzí vypadá – řada autorů čekala soupeře pro GeForce 8600 GTS, ale samo AMD nezastírá, že má momentálně zájem raději prodávat levnější karty a chtějí nabídnout výhodnější alternativu ke GeForce 8600 GT a slabším. Nové Radeony jsou důstojným nástupcem předcházející generace střední třídy Radeonů (tedy X1650 a nižších), a mají řadu funkcí, díky kterým se dnes vedle těchto karet jeví jako lepší volba.

Chystá se něco velkého?

Když trochu zaspekulujeme... Začátkem roku se zdálo, že se s příchodem Radeonů HD2900 XT, 2600 a 2400 a GeForce 8300-8600 vše rozetne. Dnes je tomu spíše naopak – většina z nás jen zírá, cože se to mezi grafickými kartami za čtyři až deset tisíc korun s daní děje (či přesněji neděje). Obrovská díra v sortimentu, která uvedením nových modelů „skorostřední“ třídy vznikla, dává tušit, že se u obou výrobců něco velkého a skutečně zajímavého teprve potají chystá, a že to přijde v okamžiku, kdy k tomu bude pádný důvod. Pár spíše symbolických DX10 her a dva, tři nepříliš vydařené patche pro starší DX9 tituly určitě nejsou impulzem k tomu, aby obě společnosti vyklopily to nejzajímavější, s čím budou za čas usilovat o pozice ve vyšší střední třídě – přesně na místech, kde se loni odehrávaly urputné souboje mezi Radeony X1800 a X1900 a GeForce 7900 GS, GT, 7950 GT a dalšími a kde kolbiště dnes beznadějně zeje prázdnotou. 

Další testy se ukrývají pod následujícími odkazy:

BCC Hardware
Computer Shopper
Computerbase
FiringSquad
Guru3D
Hardware Canucks
Hexus
HotHardware
PC Perspective
Phoronix

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,