Bluetooth | Sluchátka | Qualcomm

Qualcomm slibuje aktivní potlačení šumu a chytrého asistenta i v levných sluchátkách

Qualcomm se v tiskové zprávě pochlubil novými úspornými Bluetooth čipsety QCC514X a QCC304X pro drobné bezdrátové špunty a další sluchátka. Zatímco první zmiňovaný zamíří do těch prémiových a nabídne podporu hlasových asistentů včetně aktivního poslechu klíčového slova „Hey, Google“ apod., druhý jmenovaný by měl zamířit na ta nejlacinější zařízení a střední třídu. I ten přitom podporuje hlasový vstup, byť pro aktivní poslech vyžaduje třeba stisk tlačítka.

Ještě důležitější funkcí je vestavěná podpora pro ANC – aktivní potlačení šumu. Qualcomm své vlastní implementaci říká Hybrid Active Noise Cancellation, kloubí v sobě tedy jak čistě softwarové potlačení, tak využití nahrávání šumu z okolí pomocí dedikovaného mikrofonu.

82d74eb7-d589-463f-919e-85dad00ba3d8158abe61-2d52-4b3b-90e9-03f5aa51dba1
Nové zvukové Bluetooth čipsety od Qulacommu slibují, že udělají z prémiových funkcí standard i v laciných sluchátkách

Jelikož bude ANC k dispozici i na laciném čipu 304X, z aktivního potlačení šumu by se měl stát prakticky standard napříč cenovými kategoriemi.

Výrobce nakonec slibuje i mnohem nižší spotřebu elektrické energie a chytřejší využívání rádiového přenosu, tzv. TrueWireless Mirroring, který by měl pomoci zejména u drobných bezdrátových špuntů se zvýšením přenosové stability ve městech, kde o volné pásmo bojují na jednom hektaru mnohdy i stovky a tisíce dalších Bluetooth zařízení.

Diskuze (1) Další článek: Kvůli koronaviru hrozí nedostatek pevných disků a SSD, ceny se mohou zvýšit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,