Qualcomm možná koupí společnost NXP Semiconductor, která vyvíjí NFC

Spojení velkých technologických firem jsme v poslední době viděli už mnohokrát – Dell a EMC, Microsoft a Linkedin, Softbank a ARM a další příklady by se jistě našly. Podle neoficiálních informací The Wall Street Journal se ale chystá další akvizice, tentokrát ze strany Qualcommu, který by měl pohltit NXP Semiconductor.

Qualcomm se zabývá především vývojem různých druhů čipů a řadičů, ale asi nejvíce je znát z oblasti mobilních zařízení, pro které vyrábí výkonné SoC čipy a také čipsety pro mobilní sítě. Qualcomm měl za minulý rok obrat 25 miliard dolarů a celková hodnota firmy je téměř 100 miliard dolarů.

NXP Semiconductor je z pohledu hodnoty na veřejné burze přibližně třikrát menší s příjmem 6,1 miliardy dolarů a ziskem 1,4 miliardy dolarů v minulém roku. NXP Semiconductors spolu se Sony vytvořilo NFC čipy, které nyní také vyrábí a prodává do všech možných zařízeních, technologie je součástí i Apple Pay. NFC čipy jsou vyráběné i pro použití u bezkontaktních karet, pasech a dalších oblastech.

V minulém roce ale společnost NXP Semiconductor výrazně posílila v oblasti automobilového průmyslu, když koupila společnost Freescale Semiconductor za 11,8 miliardy dolarů. Právě to je jeden z důvodů, proč akvizice ze strany Qualcommu dává smysl – Qualcomm může velmi rychle získat jednoho z největších hráčů v této oblasti a případně tak nabídnout v budoucnu integrovanější produkty.

Vzhledem k tomu, že internet věcí i „Průmysl 4.0“, který pochopitelně zahrnuje i použití stále většího množství elektroniky ve výrobě, jsou pořád na počátku a očekává se obrovský růst, akvizice v dnešní době by mohla vyjít velmi levně. I když se bavíme o transakci nad úrovní 30 miliard dolarů.

Ať už tedy půjde o propojené automobily budoucnosti s rychlým připojením k internetu a integrovaným mobilním počítačem nebo chytrou výrobu, Qualcomm by mohl nabídnout kompletní řešení a lépe konkurovat na budoucím trhu.

Diskuze (2) Další článek: Překladač Googlu začíná využívat neuronové sítě. Přináší přesnější překlady

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,