Hodinky | Qualcomm | Wear OS

Qualcomm konečně představil nový čipset pro chytré hodinky. Jenže zapomněl na nás dospělé

Na trhu sice najdete přehršel chytrých hodinek různé kvality, avšak jejich společným jmenovatelem stále zůstává nižší výkon a spíše tragikomická výdrž na baterii. Jedním z důvodů je nesporně i to, že v podstatě všechny pokročilejší modely s Wear OS používají čipset Snapdragon Wear 2100 od Qualcommu, který americký výrobce představil už před více než dvěma lety!

Pankaj Kedia, který má v Qualcommu na starost tu nejdrobnější spotřební elektroniku, nicméně letos na jaře slíbil, že firma již brzy uvede jeho nástupce, který by snad mohl chytrým hodinkám dodat trošku adrenalinu a osvěžit celý segment, o kterém se už tak nemluví jako v dobách největší slávy pár let nazpět.

Skvělé, nový Snapdragon Wear! Aha, jen pro děti

Včera k tomu konečně došlo a Qualcomm se pochlubil novým čipsetem Snapdragon Wear 2500. Má to však jeden háček. Ačkoliv číslo na konci zdánlivě evokuje, že se jedná o novou generaci 2100, kreditní karty s vidinou brzkého nákupu hodinek s několikadenní výdrží zase hezky schovejte do peněženek.

Wear 2500 totiž rozhodně není určený pro ty, kteří se naivně domnívají, že plnohodnotné chytré hodinky by měly na zápěstí a bez nabíječky vydržet alespoň týden. Novinka je namísto toho určená pro 4G Kid Watch Segment, a tak bude pohánět dětské specializované hodinky s vlastní upravenou verzí Androidu – Android for Kids.

Ten je sice založený na Androidu 8.0 Oreo, nicméně s Wear OS má společné opravdu jen jádro. Nemá žádný Play Store, aplikace jsou předinstalované a hodinky, které bude společně s tímto čipsetem pohánět, mají pomoci dětem se školou a v kontaktu s rodinou.

A tak nezbývá nic jiného než čekat, anebo se smířit s tím, že jakékoliv hodinky s Wear OS na trhu vydrží na baterii v podstatě jen desítky hodin a nabíjecí ergonomií si tedy mohou podat ruku s mobilními telefony.

Jak vybrat chytré hodinky:

Snad by to ani tak nevadilo, kdyby nebylo mnoho z těchto hodinek vybaveno sledováním kvality spánku. Jak však chcete zaznamenávat svoje REM a NREM fáze, když se vám během ranního snění hodinky prostě vybijí?

Nelze než doufat, že na podzim snad už Qualcomm vyrukuje i s něčím pro nás dospělé. Ostatně Kedia v rozhovoru pro The Verge zopakoval marketingovou mantru o tom, jak je trh s nositelnostmi zajímavý a pro Qualcomm klíčový. Doufejme, že se slova změní v činy.

Diskuze (2) Další článek: V Japonsku vyjede nový šinkansen Hello Kitty. Nejroztomilejší a nejrůžovější vlak, jaký jste kdy viděli

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,