Wi-Fi | Qualcomm

Qualcomm chce už za půl roku dostat na trh Wi-Fi 7. Sítě výrazně zrychlí

Bude to přetahovaná mezi MediaTekem a Qualcommem… První firma již letos demonstrovala praktické možnosti nové generace Wi-Fi 7, druhá již začala vyrábět vzorky čipů FastConnect 7800 s tím, že ve druhé polovině roku se objeví v prvních komerčních zařízeních.

Co na tom, že standard Wi-Fi 7 ještě není dokončený a stane se tak nejspíš až příští či přespříští rok. V počítačových sítích se často pracuje s novými technologiemi v předběžných specifikacích (tzv. draftech) a Qualcomm na nich chce ukázat, že už nyní může propustnost oproti Wi-Fi 6(E) skokově navýšit.

Wi-Fi 7 aka IEEE 802.11be má k tomu několik taháků. Zvyšuje šířku pásma až na 320 MHz, počet souběžných streamů na 16 a využije efektivnější modulaci 4096-QAM. Maximální teoretická propustnost se tak posouvá až na 46,1 Gb/s, skoro pětinásobek hodnoty u Wi-Fi 6.

Síťový čip FastConnect 7800 se ale zatím bude držet při zemi a nabídne „jen“ 5,8 Gb/s. Jeho úlohou je především uvést pilíř budoucích sítí, funkci multi-link, která umožní agregovat více různých pásem i rádií. Stávající Wi-Fi pracující v pásmech 2,4; 5 a 6 GHz pro každé spektrum vytvoří nezávislou síť. Wi-Fi 7 ale může spojit 5- a 6GHz pásma. Pokud nebude k dispozici souvislý blok o šířce 320 MHz, můžou se spojit dva 160MHz a je jedno, v jakém pásmu jsou.

Wi-Fi 7 pak podle Qualcommu též srazí latence pod 2 ms, až o 50 % nižší spotřebu než Wi-Fi 6 a síť nabídne vyšší kapacitu pro připojení více zařízení současně. Pásmo 2,4 GHz pak vyhradí pro starší a méně náročná zařízení s Wi-Fi 3 a 4 či Bluetooth.

FastConnect 7800 podporuje i modrozubku, konkrétně Bluetooth 5.3 s přídavkem Dual. Rovněž tak vysílá dva rádiové signály, což má zlepšit dosah sítě i zrychlit párování. Možná to bude i cesta, jak nabídnout Qualcommem slibované bezztrátové audio v kvalitě 44,1 KHz / 16 bitů.

Diskuze (14) Další článek: Čína popírá, že do Měsíce narazí část její rakety z roku 2014. Výsledky analýz však ukazují něco jiného

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,