Prvních 24 otázek a odpovědí k hotovým Windows 8

Pod jakýmkoliv článkem o Windows 8 pokaždé objevíme desítky dotazů. Dnes na ně začínáme odpovídat, Windows je už totiž hotový a jeho uvedení se blíží. Přinášíme prvních 24 odpovědí.

1. Kdy budou Windows 8 hotová?

Windows 8 je formálně hotový už od začátku srpna, kdy Microsoft vypustil verzi RTM (Release To Manufacturing = sestavení do výroby), která už putuje k výrobcům počítačů a členům a předplatitelům nejrůznějších MSDN a TechNet programů. K široké veřejnosti se pak Windows 8 dostane 26. října po slavnostním uvedení na trh. Windows 8 je už k dispozici i ve školním programu MSDNAA/DreamSpark Premium (děkujeme Markovi Přibáňovi za ověření).

2. Je k dispozici zkušební verze hotových Windows 8?

Ano, z webu Microsoft TechNet si může každý z vás stáhnout tříměsíční zkušební verzi Windows 8 Enterprise v 32b i 64b verzi. Čeština v tomto případě ale není oficiálně k dispozici.

3. Používám Windows 8 RP. Do kdy bude fungovat?

Verze Windows 8 Developer Preview a Consumer Preview by měly vypršet 15. ledna 2013. Windows 8 Release Preview vydrží ještě o den déle do 16. ledna téhož roku. Suma sumárum, všechny betaverze můžete v klidu používat ještě necelých pět měsíců.

4. Budu moci z RP upgradovat na finální Windows 8?

Můžete použít migrační nástroj, nicméně z hlediska zakoupení výhodné licence Microsoft nic takového neplánuje – ostatně všechny tyto testovací verze nabízel zdarma.

5. Kolik bude stát plná krabicová verze Windows 8?

Tuto informaci zatím Microsoft nezveřejnil, nicméně podle šuškandy na webu by se mohla verze Windows Pro prodávat do 31. ledna 2013 za zvýhodněných 70 dolarů, tedy asi za 1 400 korun, a po tomto datu za 199 dolarů, tedy za částku okolo 4 000 korun. Mnohem výhodnější ale budou upgrady ze starších verzí systému řádově za stokoruny a naprosto klíčový pak prodej předinstalovaného systému Windows 8 přímo s novým počítačem.

6. Bude se nadále prodávat Windows 7?

Stejně jako u předchozích verzí zmizí Windows 7 nejdříve z nově prodávaných počítačů, kde je výrobci nahradí právě OEM licencí Windows 8. Ústup krabicových verzí Windows 7 může být pomalejší, nicméně „krabice“ už dávno nejsou hlavním prodejním kanálem Windows.

7. Jaké verze Windows 8 budou k dispozici?

Microsoft nabídne čtyři verze: základní Windows 8 (obdoba původní řady Windows 7 Home), Windows 8 Pro (obdoba Windows Professional/Ultimate) s pokročilejší správou, Windows 8 Enterprise pro podniky a Windows RT pro mobilní procesory s architekturou ARM. V Evropské unii budou stejně jako u starších verzí také volitelné Windows 8 s označením „N“. Jedná se o Windows bez předinstalovaného Windows Media Playeru na základě antimonopolního sporu z roku 2004.

8. Jaký je rozdíl mezi Windows 8 a Windows RT?

Windows RT je upravený Windows 8 pro mobilní procesory s architekturou ARM. Proto na tomto systému nemůžete spouštět běžné aplikace pro procesory s architekturou x86 (Intel/AMD). Windows RT tedy nabídne jen prostředí Metro a velmi omezený desktop, na kterém se bude spouštět třeba upravený Office 2013. Ten by měl být mimochodem jeho předinstalovanou součástí. Jediným oficiálním způsobem instalace nových aplikací bude Windows Store. Windows RT je tedy určený výhradně pro tablety a obecně dotyková zařízení.

9. Mám Windows XP, mohu využít výhodný upgrade?

Pokud používáte legální Windows od verze XP, budete si moci do 31. ledna koupit elektronický upgrade na Windows 8 Pro za 40 dolarů. Česká cena se tedy bude pohybovat někde okolo 800 korun. Za 70 dolarů pak získáte aktualizační program na DVD bez potřeby stahování dat z internetu.

10. Mám čerstvě koupené PC, kolik za upgrade zaplatím já?

Pokud jste si koupili nový počítač s předinstalovaným systémem Windows po 2. červnu letošního roku, případně pokud si ho koupíte opět do 31. ledna příštího roku, vyjde vás aktualizace na Windows 8 Pro pouze na 15 dolarů, tedy na částku okolo 300 korun. O tento upgrade si můžete zažádat už nyní na českých stránkách Windows Upgrade Offer.

11. Jde vypnout Metro?

Metro a jeho designové prvky jsou integrální součástí nových Windows 8 a zcela jimi prostupují. Pokud byste tedy odstranili Metro, Windows 8 nemůže normálně pracovat – například se nezobrazí rychlá nabídka pro připojení k Wi-Fi. Můžete ovšem vypnout základní plochu Metra s dlaždicemi, která se zobrazí po každém startu. Microsoft nenabízí oficiální „vypínač“, ten si ale vytvoříte v několika snadných krocích. Poté se po přihlášení k počítači zobrazí rovnou klasický desktop.

12. Opravdu z Windows 8 zmizela nabídka Start?

Nezmizela, onou nabídkou je totiž samotná plocha Metra s dlaždicemi. Pokud ale hledáte tu původní, která byla s různými obměnami součástí Windows od verze 95, nenajdete ji. Windows ale nebrání programátorům vyvinout její náhradu. V Osmičkách funguje třeba alternativní nabídka Start8 v barvách Metra od Stardocku i konzervativní nabídka Classic Shell.

metro.png start8.png classic shell.png
Nabídka Metro, nabídka Start8 a nabídka Classic Shell ve stylu Windows XP

13. Je Aero stále průhledné?

Až do verze Windows 8 Release Preview jste mohli nastavit sílu průhlednosti rámu oken stejným způsobem, jak to systém Windows uměl už od Vist. V RTM už ale posuvník průhlednosti chybí a rám oken tak má plné barvy. Zmizel také stín, což trošku zhoršuje přehlednost u překrývajících se oken. Průhledný zůstal jen hlavní panel. Pokud vám to bude vadit, lze vše samozřejmě opět s trochou píle vrátit zpět. Na Googlu najdete několik návodů.

nepruhledne aero.png
Rámy už nejsou průhledné a nemají stín, což může být nepřehledné

14. Ribbon v Aeru zabírá opravdu tolik místa?

Hromada desktopových aplikací od Microsoftu používá namísto původních lišt a nabídek ovládací pás karet „ribbon“, který znáte z Office a částečně i z Windows 7. Nyní jej najdete i v Průzkumníku. Ribbon je pochopitelně náročný na vertikální pixely, což může dělat neplechu na menších rozlišeních notebooků. Pás karet nicméně můžete snadno skrýt klepnutím na šipku v pravém horním rohu a zobrazí se pak pouze v případech, kdy klepnete na jeho konkrétní záložku.

ribbon maximalizovany.png
Pás karet „ribbon“ v maximalizované podobě
ribbon minimalizovany.png
Pás karet „ribbon“ ve skryté podobě
ribbon roleta.png
Pás karet „ribbon“ jako roleta při klepnutí na záložku ze skryté podoby

15. Jak funguje Refresh a Reset systému

V českých Windows 8 se Refresh jmenuje „Částečné obnovení“ a Reset „Všechno smazat a přeinstalovat Windows“. Refresh provede novou instalaci systému, ale zachová vaše data v uživatelské složce. Reset smaže naprosto vše a znovu nainstaluje systém. Ale pozor! Reset provádí bezpečné smazání disku, u pomalejších plotnových disků se tedy může jednat o poměrně dlouhý proces.

refresh.png  reset.png
Refresh (částečná reinstalace) a Reset (kompletní smazání a čistá instalace)

16. Podporuje Windows 8 nový souborový systém ReFS?

Nový souborový systém ReFS by měl nahradit současný NTFS a vyznačuje se vyšším výkonem a odolností proti chybám. Když nastane problém, dokáže se „zaživa“ opravit, aniž by bylo třeba oddíl odpojit a spustit často zdlouhavou kontrolu pomocí programu chkdsk. ReFS je ale bohužel stále ve fázi testování a oficiálně bude dostupný pouze v serverové verzi Windows. V té pro desktopy se objeví nejspíše až v příští verzi Windows, nebo s příchodem některého ze servisních balíčků. Podobně Microsoft postupoval i při nasazování NTFS.

17. Jak funguje lokální diskový „cloud“ Storage Spaces?

V českých Windows se funkce jmenuje Prostory úložišť a umožňuje vám propojit několik různých disků do jednoho superúložiště, které si pak rozdělíte na běžné diskové oddíly „s písmeny“. Když tedy k počítači připojíte třeba 3 USB disky s kapacitou 1 TB, celkové superúložiště se bude chovat jako 3TB disk. V něm si pak vytvoříte oddíly s „písmenky“, které se chovají stejně jako skutečné diskové oddíly na Windows. Vše je ale virtuální, takovému oddílu totiž můžete klidně nastavit zcela nesmyslnou kapacitu 100 TB. Když pak bude docházet volný prostor, Windows za běhu umožní do superúložiště připojit další fyzický disk, třeba USB klíčenku.

storage spaces.png storage spaces.png
Nejprve vytvoříte propojením několika fyzických disků tzv. Fond úložiště. To je jedno velké abstraktní úložiště. V něm pak můžete vytvářet virtuální oddíly, které navenek vypadají, jako zcela běžné diskové oddíly (na obrázku E, F, G). Mohou mít ale i nesmyslnou velikost, která překračuje kapacitu Fondu. Když skutečně dojde místo, Windows klidně i uprostřed kopírování umožní rozšířit Fond zapojením dalšího fyzického disku.

Storage Spaces obsahuje i některé bezpečnostní prvky známé ze zapojení RAID a vícediskových NASů. Při vytváření úložiště se vás tedy průvodce zeptá, jestli má soubory zrcadlit na více fyzických disků superúložiště, případně jestli má počítat paritní data. Kouzlo spočívá v tom, že když některý ze skutečných fyzických disků superúložiště havaruje, nepřijdete o data, budou se totiž zrcadlit i na druhém.

storage spaces nastaveni.png
Nastavení virtuálního oddílu včetně odolnosti – replikace jako u RAIDu

O Storage Spaces a jeho praktické funkčnosti připravujeme rozsáhlejší článek. Pokud máte Windows 8, ale chybí vám hromada fyzických disků, vytvořte si pro vyzkoušení technologie přímo ve Windows několik virtuálních VHD disků a vše bude fungovat.

Malá poznámka na závěr. SS (zatím) podporuje pouze logické disky včetně virtuálních, nikoliv ale úložiště v lokální síti připojené třeba přes protokol Samby. Do SS tedy nemůžete připojit domácí ani firemní NAS.

18. Jak funguje File History?

File History se v české verzi Windows 8 jmenuje Historie souborů a jedná se o jednoduché průběžné zálohování souborů a složek ve vašem profilu. Při spuštění musíte vybrat některé z externích úložišť (nikoliv systémový disk) a může to být samozřejmě i Storage Spaces. Windows pak bude ve vybraném časovém intervalu sledovat soubory a případně zálohovat jejich změny – verze. Chybí ovšem možnost vytvoření zálohy už v okamžiku změny. Na výběr máte opravdu pouze časový interval, přičemž ten nejkratší je 10 minut. Soubory pak můžete obnovit výběrem jejich konkrétní verze z jednoduché časové osy.

file history.png file history.png file history.png file history.png
Konfigurace a „časová osa“ obnovy souborů pomocí File History

19. Prý už nemohu nic uložit na C:\. Jak to tedy je?

Z hlediska práv se Windows 8 opět přibližuje tradici unixových systémů. Předpokládá se, že uživatel bude ukládat data výhradně do svého profilu na adrese C:\Users\<uživatelské jméno>. I když budete mít na počítači jen jeden účet, který je z principu administrátorský, některé programy vám neumožní ukládat soubory mimo tuto složku, dokud je přímo nespustíte s právy administrátora (třeba přes kontextové menu a volbu „Spustit jako správce“). Krásným příkladem je třeba Malování. Jiné programy včetně Průzkumníku si zase po výzvě tato práva zapamatují. V každém případě, Windows 8 dbá na to, aby nebyl na „céčku“ totální svinčík a aby se lidé včetně power-userů konečně i na Windows naučili používat uživatelskou složku. Už žádný C:\Temp aj. prosím.

prava.png  prava.png
I když budete správce a nespustíte mnohé programy explicitně jako správce, nebudete moci v mnoha programech zapisovat třeba do C:\.

20. Opravdu to bootuje rychleji?

Ano, opravdu. Pokud vybavíte počítač SSD jednotkou, budete pochopitelně startovat velmi rychle i na Windows 7, kouzlo Windows 8 ale spočívá v přeskládání a „ořezání“ operací během samotného startu, čili změny si subjektivně všimnete i na běžném notebooku a počítači s plotnovým diskem, což je stále ta nejtypičtější konfigurace. Rychlý je také restart počítače a definitivní vypnutí.

21. Je práce na Windows 8 rychlejší než na Windows 7?

Spolehlivý benchmark neexistuje, běžnou práci totiž jednoduše nemůžete simulovat v nějakém programu, který vytěžuje disk, paměť, CPU a GPU. Windows 8 používám jako primární domácí systém od verze RC a subjektivně mohu potvrdit, že Windows 8 je svižnější. Podobný pocit měl také David Polesný na jiném hardwaru. Svižná je také práce v prostředí Metro, i když mnohé jednoduché aplikace zpočátku startují docela dlouho – tedy několik sekund. Jakmile jsou ale v paměti, díky „mobilnímu multitaskingu“ jsou po probuzení k dispozici prakticky okamžitě.

22. Opravdu potřebuji Microsoft ID účet?

Ne, nepotřebujete. Stejně jako doposud si po prvním spuštění vytvoříte běžný lokální účet, nebo se přihlásíte se svým Microsoft ID účtem (Windows Live ID). Rozdíl spočívá v tom, že po přihlášení k MID můžete používat Windows Store (to bez autentizace pochopitelně nejde), další synchronizované aplikace (SkyDrive pro Metro aj.) a bude se vám synchronizovat i základní nastavení Windows. Když se tedy pak přihlásíte třeba na druhém počítači, nebo si koupíte notebook, po přihlášení se stáhne původní tapeta plochy a základní konfigurace. Dodatečně můžete svůj účet odpojit a znovu připojit k MID.

lokalni ucet.png
Windows 8 na obrázku používá lokální účet bez propojení s Microsoftem. Kdykoliv jej ale můžete opět propojit se službami WIndows 8 a Windows Live.

23. Viděl jsem na Živě.cz růžové obrázky Metra!

Já také, ale uvědomte si, že plocha Metra s šachovnicí programů je jen jedna část Windows 8. Metro sice systémem Windows poměrně prostupuje, nicméně samotné aplikace Metra nemusíte vůbec používat. Stačí si nainstalovat jiný prohlížeč fotografií, jiný poštovní klient, přenastavit asociace multimediálních souborů z Metra do Windows Media Playeru a dalších a případně i celé Metro zablokovat po spuštění. Pokud je pro vás Metro nepřekousnutelný problém, tak ho jednoduše ve většině případů nemusíte používat.

Pokud se vám přesto po nocích zdají noční můry o růžovofialových dlaždicích, na Windows 8 nepřecházejte. Windows 7 bude použitelný ještě mnoho let a jistě se i v roce 2438 najdou zarytí fanoušci Windows XP s argumenty, že mají poslední servisní balíček a tedy moderní systém. Případně je zde hromada linuxových distribucí, OS X, Chrome OS...

 ruzove metro.png
Jen růžová to může být...

24. Stále jsem se nedozvěděl nic pořádného

V tom případě zavítejte do živé diskuze „Vše, co chcete vědět o Windows 8“ na Superforu. Najdete zde desítky dotazů, z nichž mnohé se už ostatní pokusili zodpovědět.

Toto je pouze první část. Do konce října přineseme další odpovědi a možná to nakonec završíme kulatou stovkou. Pokud hledáte odpověď na svůj dotaz, zapište ho do výše zmíněné diskuze na Superforu, kde ho najdeme my i ostatní uživatelé Windows 8.


Technická poznámka pod čarou. Dokud Microsoft nevymyslí alternativní a dostatečně unikátní označení pro původní Metro, kterého se nyní (prý) zbavuje, budeme tento termín používat, protože je už zažitý a každý přesně ví, co si pod ním má představit.

Diskuze (205) Další článek: Street View zavítá do arktické vesničky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,