První testy: AMD K10 je mezi námi

Architektura AMD K10, dlouho očekávaná odveta za Intel Core, je s prvními čtyřjádrovými Opterony na světě.
Kapitoly článku

Značení čtyřjádrových Opteronů

  • první číslice v modelovém označení definuje, pro kolikaprocesorové systémy je možné daný procesor použít:
    • jednička, tedy procesory Opteron řady 1000 jsou určené pro jednoprocesorové systémy
    • dvojka, čili procesory Opteron řady 2000 jsou určené pro dvouprocesorové systémy
    • osmička, tedy Opteron řady 8000 pak značí možnost osadit až osm těchto procesorů
  • druhá číslice značí, ze které generace Opteronů daný model pochází
  • třetí a čtvrté číslo znamená relativní výkon v porovnání s ostatními procesory stejné generace.

Označení Opteron 2354 tedy znamená, že jde o Opteron třetí generace, který je možné osadit do dvouprocesorových serverů a stanic a jeho výkon je vyšší, než u Opteronu 2352 a nižší, než u Opteronu 2358.

AMD_17.jpg 

U nových procesorů doznal značného vylepšení paměťový subsystém a integrované řadiče. A vylepšena byla i podpora virtualizace a spotřeba.

AMD_00.jpg AMD_04.jpg AMD_11.jpg

AMD_10.jpg AMD_12.jpg

Důležitá je zejména možnost nastavit pro každé jádro jinou frekvenci v závislosti na vytížení či nezávislé napájení jader procesoru a paměťového řadiče v případě, že tuto funkci podporuje základní deska. Při 463 milionech tranzistorů na ploše čipu 285 mm2 je již nyní zřejmý další pokles ve spotřebě i při srovnání s již úspornou předchozí generací Opteronů.

AMD_07.jpg AMD_03.jpg AMD_13.jpg 

Odlišná metodika měření spotřeby ACP

Drobností, která se spotřebou u nových Opteronů souvisí, je nová veličina Average CPU Power, se kterou AMD přišlo hned z několika důvodů. Předně by měla lépe charakterizovat spotřebu procesorů. Prvním důvodem je odlišná metodika měření TDP u AMD a Intelu. Druhým je, že TDP dostatečně nereprezentuje skutečnou spotřebu procesorů, ale jen teoretické maximum. Spotřeba procesoru ACP by se měla nově stanovovat na základě měření při provozu aplikací vysoce vytěžujících procesor.

AMD_08.jpg 

Na rozdíl od TDP, kterou AMD doposud používá, tedy nepůjde o teoretické maximum, které by mohl procesor odebírat, ale půjde o maximální hodnotu, které se skutečně dosahuje při zátěži pomocí aplikací jako TPC-C, SPECcpu2006, SPECjbb2005 či STREAM. Do celkové spotřeby procesorů se má započítávat spotřeba jader procesoru, paměťových řadičů a HyperTransport linků.

Tato hodnota, která je oproti TDP asi o patnáct až dvacet procent nižší,  by měla mít mnohem blíže k TDP, které udává Intel. TDP v podání AMD by ale nemělo zmizet, nadále se má objevovat ve specifikacích procesorů kvůli dostatečnému a bezpečnému dimenzování okolních komponent. Nová metodika by měla IT manažerům umožnit lepší plánování rozpočtu z pohledu nákladů prvotní koupě až po cenu provozu během životnosti serveru.

AMD_09.jpg 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,