První testy: AMD K10 je mezi námi

Architektura AMD K10, dlouho očekávaná odveta za Intel Core, je s prvními čtyřjádrovými Opterony na světě.

A jak tedy vzájemné srovnání prozatím vypadá? Zajímavý je zejména 21% náskok K10 u testu v Half Life 2 episode 1 a 16,2 % u Oblivionu – ovšem redaktoři neuvádějí podmínky měření a takového skoku určitě nedosáhnete při nastavení vyšších detailů, za kterých už grafické kartě dochází dech. Každopádně procesory AMD si už dlouhou dobu vedou ve hrách docela dobře a zdá se, že se to s novou generací procesorů zase o něco zlepší.

barck8.png

Jinak se až na dva excesy v podobě Lightware 3D a iTunes s necelými dvěma procenty pohybuje nárůst výkonu někde mezi deseti a patnácti procenty.

Druhý graf pak reprezentuje škálování výkonu s rostoucí frekvencí. S pětadvacetiprocentním nárůstem frekvence – tedy z 2,0 na 2,5 GHz se podařilo dosáhnout minimálně 14,5% zlepšení, ve Windows Media Encoder a Cinebench dokonce nárůst výkonu téměř přesně odpovídal navýšení frekvence, ve 3D Studiu to pak bylo jen o malinko méně.

scaling.png

Z informací, které tu a tam v poslední době prosákly, se dalo tušit, že nás v případě procesorů AMD K10 sotva čeká podobné překvapení v podobě velkého nárůstu výkonu, jako tomu bylo, když Intel přešel z architektury Netburst používané například u Pentií 4 a Pentií D na architekturu Intel Core s revolučním Core 2 Duo a Core 2 Quad. AMD si je toho vědomo, ostatně podobná situace je na trhu s grafickými kartami, kde taktéž neútočí na výkonnostní špičku, ale orientuje se spíše na lepší poměr výkon/cena. V případě nových Opteronů taktéž boduje spíše výbornou spotřebou, dobrým poměrem výkon/watt a nebo poměrem cena/výkon. Opomenout nelze ani fakt, že lze nové Opterony osadit do spousty starších serverů bez nutnosti dalších investic, stačí jen přehrát BIOS a vyměnit procesory kus za kus – ostatně taková je další strategie AMD.

AMD_06.jpg

Zkrátka AMD neuvádí takový trhák, jakým byla v době svého uvedení architektura Core, ale představila více než jen důstojného konkurenta. Teď už nezbývá, než si počkat, jak se bude nové platformě AMD dařit s procesory Phenom na stolních počítačích a jak se spotřebou a taktovacími kmitočty Intel Core 2 zahýbe uvedení 45nm procesorů Penryn.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,