Umělá inteligence | Procesory | Čipy

První procesor x86 s integrovaným akcelerátorem pro umělou inteligenci nevyvinul Intel ani AMD. Předběhla je VIA

Licenci pro instrukční sadu x86 má kromě Intelu a AMD také společnost VIA. A právě její odnož v podobě společnosti Centaur Technology představila první čip architektury x86, který obsahuje integrovaný koprocesor pro akceleraci umělé inteligence.

Nový SoC čip od Centaur Technology je vyráběn v továrnách TSMC pomocí 16nm technologie a jeho velikost je 195 mm2. Obsahuje celkem 8 procesorových jader s frekvencí 2,5 GHz a 16 MB L3 cache. Hlavní předností jsou ale specializované obvody pro akceleraci úloh z oblasti strojového učení, neuronových sítí a umělé inteligence obecně. Celkový výkon v této oblasti je 20 TOPS s vnitřní propustností 20 TB/s (L3 cache). V testu MLPerf dosahuje čip odezvy pouze 330 mikrosekund. Zajímavostí je, že čip je vybaven také instrukční sadou AVX-512.

Čip je cílen pro podnikové a průmyslové nasazení, přičemž v této fázi se vývojáři zaměřují na úpravu čipu pro použití jak ve výkonné formě, tak naopak i v úsporné variantě třeba v zařízeních na baterii. Bližší detaily o čipu by měly být představené příští měsíc.

Váš názor Další článek: Ledy se hnuly. Nové monitory s G-Sync budou plně podporovat variabilní frekvenci i na grafických kartách od AMD

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,