5G | Internet | Mobility

První opravdovou síť 5G v Evropě mají Švýcaři. Mohou si užívat gigabit vzduchem

Největší mobilní poskytovatel v Švýcarsku, Swisscom, v polovině minulého měsíce spustil komerční 5G síť. Jde tak o první komerční 5G síť v Evropě. 

5G v Česku jenom jako

Služby s názvem 5G už si můžete objednat i u některých českých operátorů. Jedná se však jen o marketingové názvy služeb pro rychlé internetové připojení skrze vymezenou mobilní síť. Ta sice určité prvky 5G sítí obsahuje, nejedná se však o standardní univerzální síť 5G.

Síť je aktuálně dostupná v 54 městech Švýcarska, mimo jiné v Curychu, Bernu, Ženevě, Davosu nebo v Basileji. Do pár měsíců se má pokrytí výrazně zvýšit - operátor chce do konce tohoto roku pokrýt 5G signálem 90 procent populace.

Prvním telefonem podporujícím sítě 5G v nabídce je OPPO Reno 5G . Následovat mají zařízení od Huawei, LG a Samsungu.

V úvodu má 5G od operátora přinést teoretické rychlosti na úrovni 2 Gb/s, později až 10 Gb/s. Zároveň má být odezva pouze na úrovni několika jednotek milisekund. Pro 5G je v případě Swisscomu používáno pásmo 1 800 MHz, 2 100 MHz, 2 600 MHz či 3,5 - 3,8 GHz. Síťovým dodavatelem operátora byl Ericsson.

Za dva tisíce neomezený gigabit vzduchem

5G paušál s neomezenými voláními, SMS i daty stojí v přepočtu přibližně 1800 Kč. Rychlost internetu je omezena na 100 Mb/s. Za doplatek cca 230 Kč měsíčně je možné surfovat s rychlostí do 1 Gb/s.

Švýcarsko si připsalo prvenství jako první evropská země s plošnou komerční nabídkou sítě 5G, ale lokální testy již probíhají i jinde v Evropě. Celosvětové prvenství si připsala teprve nedávno Jižní Korea. 

V Česku by se mohlo začít s budováním univerzální celoplošné sítě 5G v příštím roce. Závisí to ale na více faktorech. Tím nejzásadnějším jsou dostupné frekvence, které ještě nejsou zcela rozděleny. Letos na podzim se o ně ještě svede boj, protože přijde aukce televizních kmitočtů po přechodu na DVB-T2.  

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Diskuze (19) Další článek: Spočítali jsme, kolik hlasovacích lístků potřebujete k vytapetování dálnice D1

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,