První fotografie nahraná na web slaví 20 let

První fotografie nahraná na web zobrazovala pěkné holky a byla upravená v Photoshopu. Dnes už jsou takových miliardy, ale jen ta jedna byla první. Stalo se tak před dvaceti lety.

Napadlo vás někdy, jak mohla vypadat první fotografie nahraná na web? Možná si říkáte, že to už asi zpětně nikdo nezjistí, ale opak je pravdou. První fotografie nahraná na web brzy oslaví dvacet let a její historie se pojí s hudbou a organizací CERN. Tehdy to nebylo tak jednoduché, fotografie se musela naskenovat a právě vznikajícímu World Wide Webu doprogramovat schopnost jejího zobrazení.

Next.jpg
Počítač NeXT, který použil britský vědec sir Tim Berners-Lee v CERNu jako první webový server.

První fotografie na webu se přímo dotýkala výroční akce CERN Hardronic Music Festival. Ano, ona fotografie má svou historii svázanou se slavným výzkumným centrem ve Švýcarsku, kde Tim Berners-Lee vytvořil World Wide Web a kde urychlovač LHC loví Higgsův boson.

Hlavně hezké holky. Sex prodává!

Na této akci vystoupila i amatérská hudebně-komediální skupina Les Horribles Cernettes – v překladu „Hrozné dívky z CERNu“. Skupina vznikla ze zaměstnankyň CERNu již v roce 1990, kdy ji založila Michele de Gennaro.

Les Horribles Cernettes v akci:

První jejich skladbou byla melancholická píseň Collider (Urychlovač) o osamělých nocích, které prožívá přítelkyně fyzika. Mezi další vypalovačky patřily fláky jako Liquid Nitrogen (Kapalný dusík), Daddy's Lab (Tatínkova laboratoř) a Microwave Love (Mikrovlná láska).

Manažerem a textařem této skupiny byl Silvano de Gennaro, analytik v oddělení informatiky CERNu. Ten si také skupinu vyfotil svým fotoaparátem Canon EOS 650 a o fotografie děvčat ho pak nepožádal nikdo jiný, než právě stvořitel webu a jeho kolega Tim Berners-Lee.

LHCs.jpg
Fotografie skupiny, jak ji v roce 1992 vyfotil Silvano de Gennaro.

Bylo to v době, kdy ještě web ani zobrazovat fotografie neuměl, v té době Tim Berners-Lee a jeho tým na podpoře zobrazování obrázků teprve pracovali. Avšak sami si byli dobře vědomi, že pozornost k jejich dítku přitáhne spolehlivě pouze fotografie krásných žen. „Sex prodává!“ smál se tehdy Jean-François Groff, programátor projektu WWW.

Silvano sám ve vzpomínkách přiznává, že v té době se o web moc nezajímal: „V roce 1992, po jejich vystoupení na CERN Hardronic Festivalu, mě můj kolega Tim Berners-Lee požádal o pár naskenovaných fotografií „holek z CERNu“, aby je zveřejnil pomocí jakéhosi informačního systému, který právě vynalezl, nazvaný „World Wide Web“. Měla jsem jen mlhavou představu o tom, co to je, ale přesto jsem pár fotografií na svém Macu naskenoval a pomocí FTP mu je nahrál.“

Pomohl i první Photoshop

Před tím, než Silvano fotografii poslal, pohrál si s ní v první verzi známého Photoshopu na svém Macu. Dívky z fotografie vyřízl, přidal modré pozadí a nápis a takto upravenou fotografii uložil do tehdy pět let starého formátu GIF.

LHC.jpg
První fotografie vůbec nahraná na world wide web

18.července 1992 byla konečně první fotografie na web nahrána a odstartovala tím i naši éru. „Jak jsem měl vědět, že jsem právě prošel kolem historického mezníku, když jsem jako jeden z prvních na tuto fotografii kliknul ve webovém prohlížeči?!“ poznamenal Silvano de Gennaro. Les Horribles Cernettes s tak zároveň staly první hudební skupinou, která byla na webu.

O necelých dvacet let později je z experimentální operace běžná rutina. Fotografii můžeme nahrát na web klidně z mobilu, kterým obrázek pořídíme i upravíme.

Diskuze (23) Další článek: Když se Facebooku zdá, že máte v počítači breberky, doporučí vám antivir

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,