První fotky Sandy Bridge od Intelu, je bohužel zpětně nekompatibilní

Na známém fóru serveru Xtremesystems se stejně jako v minulosti opět objevila předčasná fotka budoucí generace procesorů od společnosti Intel, které jsou vyráběny 32nm technologií a jsou založeny na architektuře Sandy Bridge.

Uživateli s přezdívkou „JC“ se dostal do ruky nespecifikovaný dvoujádrový model na frekvenci 2,4 GHz, který používá 12× násobič a frekvenci sběrnice 200 MHz. Dle programu CPU-Z obsahuje procesor 512 kB L2 cache (2 × 256 kB) a 3 MB L3 cache. Podle neověřených informací nabídne nová architektura přibližně o 20 % vyšší výkon než stávající architektura na stejné frekvenci, přičemž novější generace 32nm integrovaného grafického čipu Intel HD by měla nabídnout minimálně dvojnásobný výkon a plynulou akceleraci Full HD videa.

 intel-sandy-bridge-cpu-4.jpg intel-sandy-bridge-cpu-5.jpgintel-sandy-bridge-cpu-3.jpg

Nadcházející procesory budou v případě low-endu a středního segmentu využívat nového socketu LGA-1155 (H2), o kterém se dlouho myslelo, že bude nějakým způsobem zpětně kompatibilní. Podle informací serveru TechPowerUp však můžete na jakoukoli kompatibilitu rovnou zapomenout. Nové procesory nepůjde osadit do dnešních základních desek a stejně tak současné procesory nepůjdou v nových deskách s novými čipsety.

intel-sandy-bridge-cpu-1.png intel-sandy-bridge-cpu-2.png

Nové sockety jsou sice rozměrově stejné jako současné LGA-1156 (chladiče by tak měly být stále kompatibilní), ale mají jiné uspořádání pinů. Co se týče hi-endu, zde by mělo dojít k ještě výraznějším změnám, kvůli čtyřkanálovému paměťovému řadiči DDR3 pamětí a další integraci některých částí z čipsetu přímo do procesoru, se pravděpodobně dočkáme nového „serverového“ socketu LGA-2011 s opravdu velkým počtem pinů, který nahradí dnešní LGA-1366. Zatím však Intel nic nepotvrdil.

LGA20115520cpu2001-r.jpgorig_Slide21_1.jpg

Dvoujádrové a čtyřjádrové modely (všechny budou mít integrované grafické jádro) se objeví v prvním nebo druhém čtvrtletí roku 2011, šestijádrové a osmijádrové modely bez grafického čipu pak až ve druhé polovině roku 2011. Rok poté, tedy v roce 2012, by se měly první 22nm procesory Ivy Bridge vycházející ze stejné architektury, standardem by se měly stát čtyřjádrové procesory, střední segment bude patřit šestijádrům a hi-end bude mít osmijádrové modely.

Diskuze (11) Další článek: HijackThis: Odstranění spywaru pro pokročilé

Témata článku: , , , , , , , , , , ,