První české internetové MP3 rádio

Ano, konečně jsme se také dočkali a máme vlastní české internetové rádio s názvem Rádio16.
Netrvalo dlouho a po velkém boomu v USA s internetovými rádio přišla i jedna společnost v ČR s nápadem zřídit vlastní internetové rádio. Ještě více tomu dala možnost využití WinAmpu k příjmu streamingu ve formátu MP3. Takže velice jednoduchým způsobem jak na straně příjmu, tak vysílání získáte skvělé internetové rádio.

Rádio 16 je moderované a vysílá vlastní program, který je vytvářen dle možností vždy na několik dnů dopředu. Je možné si nechat zcela zdarma posílat každodenní program a žhavé aktuality Rádia 16 na mobil, pager, ICQ nebo e-mail (neposílá se nevyžádaná inzerce).

K vysílání Rádia16 se používá program LiveIce z balíku IceCast. Tento balík je také používán jako software na broadcast serverech. V programu bylo učiněno několik změn, aby byl LiveIce lépe přizpůsoben požadavkům. Software je plně zdarma - podléhá volné licenci GNU. Stejné licenci podléhá i veškeré ostatní programové vybavení, které zajišťuje provoz rádia - včetně operačního systému Linux. Na provozu se podílejí Arachne Labs a Digital Resources a.s. Pokud máte správně nakonfigurovaný WWW prohlížeč a běžný WinAMP, můžete rádio rovnou začít poslouchat - v opačném případě se zobrazí návod na příjem našeho rádia. Zajímavá funkce na serveru Rádia16 je počet online posluchačů rádia. Většinou je připojených 2-5 uživatelů, bohužel po té se již Rádio16 nedá poslouchat a je poměrně trhané a nekvalitní. Je tedy dobré tento počet sledovat a řídit se podle něho.

Diskuze (9) Další článek: SolidWorks, stotisícá kopie je venku

Témata článku: , , , , , , , , ,