První 32nm procesor od Intelu má integrovanou grafiku

Po nedávné prezentaci prvního 32nm procesoru, který kombinuje dvoujádrový procesor a grafické jádro, Intel převedl také již pracující vzorky na testovacích základních deskách.

Jak vypadá schéma tohoto procesoru, který má kódový název „Westmere“, si můžete prohlédnout na následujícím obrázku:

westmere2chip.jpg

Je však třeba upozornit, že celý procesor není vyroben 32nm technologií, na čipu se totiž nachází dvoujádrový procesor a grafický čip samostatně vedle sebe. Dvoujádrový čip je vyroben daným 32nm procesem, grafický čip (iGFX) je však vyroben standardní 45nm technologií.

westmere1.jpg

Ke konci tohoto roku by se měl na trhu objevit dvoujádrový procesor s integrovaným grafickým čipem s kódovým názvem Clarkdale. Tento procesor bude určen do socketu LGA-1156. Jeho mobilní variantou bude procesor „Arrandale“, který využívá socketu mPGA-989. Oba výše zmíněné modely podporují multithreading, takže pro systém budou k dispozici čtyři vlákna.

Pro ty nejnáročnější je v plánu šestijádrový „Gulftown“, který sice nebude mít integrovaný grafický čip, je však určen do známého socketu LGA-1366 . Tento nejvýkonnější procesor bude k dispozici až začátkem roku 2010.

aes.jpg

Jak vypadá dvoujádrový „Westmere“ s integrovaným grafickým čipem si můžete prohlédnout na následujícím videu, na druhém videu jsou k dispozici další podrobnější informace (všimněte si, jak při maximálním vytížení celá sestava nepřekročí spotřebu 65 W).

Pro vyšší kvalitu přepněte na HQ

 

Zdroj: Fudzilla, Silicon Madness

Diskuze (12) Další článek: Gmail dnes přes dvě hodiny nefungoval (oživeno)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,