Rusko

Průkaz Ukrajinky z Azovu, který předložili Rusové jako důkaz, je špatná práce ve Photoshopu

Estonec Lauri Linnamäe zveřejnil sérii tweetů, ve kterých ukazuje, že údajný průkaz členky ukrajinské jednotky Azov je falešný. Průkaz předložila ruská bezpečnostní služba FSB coby důkaz o pachatelce vraždy dezinformátorky Darji Duginové. Měla jí být Ukrajinka Natalija Vovková.

„Federální bezpečnostní služba objasnila vraždu ruské novinářky Darji Duginové. Trestný čin připravily a spáchaly ukrajinské zpravodajské služby,“ uvedlo oddělení FSB pro styk s veřejností. „Po řízené detonaci vozu Toyota Land Cruiser, který řídila Duginová, odjela Vovková s dcerou 21. srpna přes Pskovskou oblast do Estonska,“ tvrdí FSB. Více viz Blesk.

A realita?

Takto vypadá průkaz „Jednotky Azov“ prezentovaný FSB, jak ho vidí základní forenzní nástroje dostupné online. Zde konkrétně Forensically ukazuje, kde se ve Photoshopu pracovalo s nástrojem klonování

tw1.jpg

Jednou z metod, které dobře odhalují fotomontáže, je analýza artefaktů ztrátové komprese. Zobrazovací metoda Error Level Analysis (ELA) zpravidla používá detekci hran, které zesílí, což vede k zobrazení artefaktů, které lidské oko běžně nevnímá. Pokud je rozložení a charakter těchto artefaktů v některé části fotografie výrazně odlišné, může to znamenat, že se jedná o cizí objekt, který prošel JPEG kompresí s odlišnými parametry než zbytek scény. Nástroj Error Level Analysis z Forensically odhaluje na průkazu takové úpravy v oblasti fotografie.

tw3.jpg

Fotomontáže úspěšně odhaluje také analýza šumu. Každá fotografie obsahuje přirozený šum napříč barevným spektrem. Pokud se šum v některých oblastech náhle nevyskytuje, anebo má zcela odlišný charakter, mohou být na vině dopočítaná data: tedy vložené prvky nebo různé úpravy. Na okrajích portrétu průkazu šum úplně zmizel. To se u fotografie nikdy nemůže stát a je to další důkaz dodatečných úprav.

tw5.png

Další analýzy šumu s jiným nastavením. Vidíte ty rozdíly u hlavy, pozadí, razítka? Tohle není fotografie, ale práce v bitmapovém editoru.

tw7.pngtw8.png

A k tomu tak ošklivé oddělení hlavy od původního pozadí! Na to se přece nepoužívá „guma“ s měkkými okraji, existují mnohem lepší nástroje.

tw4.png

Detaily v oblastech, kde se razítko dotýká tváře, jsou poměrně nerealistické. Jak dále upozorňují ostatní v diskuzi, obě razítka se znakem Azovu jsou umístěna naprosto přesně vertikálně. To se lidské ruce dvakrát na jednom průkazu jen tak nepodaří.

tw6.png

Ani rozmazání na hřbetu průkazu nevypadá úplně přirozeně.

tw2.jpg

Další detail z diskuze: Na průkazu je tužkou napsáno „výměna datum sňatek“. Jde tedy možná o vrácený průkaz kvůli změně jména získaný třeba z nějakého archivu. Další příspěvky pak upozorňují na uniformu na fotografii, která neodpovídá jednotce Azov, ale Národní gardě Ukrajiny.

tw9.jpg

Odhalit fotomontáž je s nástroji, které jsou dnes zdarma k dispozici, poměrně snadné. Určitě si přečtěte podrobný článek s odkazy a ukázkami:

Diskuze (131) Další článek: Velký srovnávací test 11 procesorových chladičů

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,