PR články

Prolínání technologických světů

Čeřit vody především e-commerce a maloobchodu s využitím automatizace založené na velkých datech a digitalizaci. Právě tam cílí VC (venture capital) fond V-Sharp prostřednictvím investic do startupů.

Těch má fond z pražského Karlína ve svém portfoliu celou řadu. Ke svým řešením používají i zajímavou kombinaci open-source nástrojů a platformy Azure od Microsoftu. Její možnosti totiž usnadňují vývoj a provoz těchto systémů. Mezi jejich projekty patří například městská logistická služba využívající velká data DoDo nebo software na optimalizaci zdánlivě neprodejného zboží Ydistri (viz box). Dále je to například e-commerce platforma pro Asko nábytek či řešení pomáhající značkám jako Alza, Tesco, KFC, Nespresso, Datart nebo Benu.

2421-PreviewImage.png

„V Azure provozujeme veškerou naši infrastrukturu, což nám poskytuje dobrou kombinaci flexibility pro vývoj a správu našich řešení na jedné straně a nákladů na straně druhé. Všechny naše projekty do velké míry využívají i systémy postavené na OS Linux, kde lze ušetřit značné prostředky na licencích zdarma,“ říká jeden z partnerů V-Sharpu Mario Megela.

2421-PreviewImage-1-.png

Šéf vývojového týmu PHP Ján Tomeček jej doplňuje: „V Azure využíváme virtuální stroje běžící zejména na distribuci Ubuntu, případně Debianu. Za zmínku stojí jejich jednoduchá a srozumitelná správa přímo v portálu Azure. Od automatického zálohování s možností nasazení, přes nastavení firewallu až po vertikální škálování, Azure pokrývá většinu potřeb našich klientů.“

Právě tento „mix“ umožňuje vývojářům efektivní práci na všech projektech, šetří čas a prostředky na DevOps (Development a IT Operations) a další řadu procesů. 

Vývojáři V-Sharp vedle služeb poskytovaných přímo portálem Azure využívají také službu Azure DevOps. „Vnímáme ji jako velice zdařilou obdobu řešení GitLab. Oceňujeme rovněž skvělou podporu CI/CD přímo v této aplikaci,“ vysvětluje Tomeček.

DoDo

Jedná se o logistickou službu založenou na velkých datech, která se specializuje na městskou logistiku a last-mile doručování zboží ke konečnému zákazníkovi. DoDo využívá sílu pokročilých technologií k usnadnění poslední míle a ke zjednodušení života zákazníků a společností, především z e-commerce a rychlého občerstvení. Díky vlastní logistické platformě GAIA a vyspělým prediktivním modelům dokáže maximálně využívat flotily, identifikovat časové špičky a efektivně reagovat na dopravní situaci ve městě.

Investiční fond se ale u těchto technologií nezastaví. „Plánujeme ještě větší rozšíření Azure například o Kubernetes s Docker containery, které v něm lze velice snadno administrovat. Dále pak také chceme více využít bezserverové databáze pro projekty založené na Linuxu,“ uzavírá hlavní architekt V-Sharpu Matouš Moravec.

Ydistri

Ydistri je cloudová platforma, která proměňuje zdánlivě neprodejné zboží zpět na peníze. Díky využití chytrých algoritmů nad daty o zákaznicích umožňuje šetřit podstatné množství prostředků a má pozitivní efekt na obchodníkovu cashflow. Děje se tak prostřednictvím efektivní redistribuce těchto „ležáků“ mezi prodejnami v síti — zboží není prodáno s vysokými slevami nebo dokonce odepsáno. Řešení je založeno na pravděpodobnostních modelech a sofistikovaných matematických algoritmech provozovaných zejména na virtuálních strojích postavených na Ubuntu.

Další článek: Pět let od nákupu plánovače Wunderlist chystá Microsoft jeho ukončení. Nahradí ho To Do

Témata článku: