Project Siena: Vytvořte si sami aplikaci pro Windows

Microsoft uvolnil aplikaci pod názvem Project Siena, která dokáže pomoci s návrhem a tvorbou aplikace každému, kdo ovládá i naprosté základy programování a angličtinu.

Již delší dobu si lze jednoduše vytvořit nativní aplikaci pro Windows Phone pomocí webových stránek ZipApp nebo App Studio, které provedou každého zájemce celým procesem od návrhu obsahu a specifikace datových zdrojů až po design uživatelských prvků a vytvořením balíčku pro instalaci. I takto vytvořenou aplikaci je následně možné publikovat do obchodu s aplikacemi, kde si ji mohou stáhnout další uživatelé, nebo ji nabídnout v rámci vlastního firemního portálu či nainstalovat na vybraná zařízení pomocí SCCM.

A nyní je konečně možné stejně jednoduše vytvořit i aplikaci přímo pro Windows a jeho Modern UI. Microsoft totiž uvolnil aplikaci pod názvem Project Siena, která obdobným způsobem dokáže pomoci s návrhem a tvorbou aplikace každému, kdo ovládá i naprosté základy a angličtinu.

Zajímavým faktem je skutečnost, že samotná aplikace Project Siena je aplikace vytvořená také pro Modern UI. Siena je nyní sice ve fázi Beta, ovšem i tak dokáže pomoci s vytvořením aplikace velmi jednoduše a výsledky jsou skutečně funkční. Svoji aplikaci tak může mít nyní opravdu každá organizace, která bude mít zájem nabídnout přidanou hodnotu svým zákazníkům či interním uživatelům.

01.png

Podporované platformy pro běh aplikací generovaných Sienou jsou Windows 8 a Windows 8.1 a to právě i na ARM platformách. Pro spuštění samotné aplikace a nasazení aplikací v Sieně vytvořených je nutné vlastnit firemní SKU Windows Pro nebo Enterprise.

Siena doporučuje pro běh aplikací zařízení s rozlišením 1920 × 1080 bodů, ale aplikace v pořádku fungují i na jiných rozlišeních pomocí automatického škálování jednotlivých prvků a to i v různých orientacích zařízení. Siena automaticky přidává základní styly podle pravidel grafického návrhu aplikací Modern UI a tvůrce tak jednoduše získá například přechodové animace či ovládací prvky, kterým pouze přiřadí některou z předpřipravených akcí, a nemusí se tak starat o jejich tvorbu.

Pro skalní příznivce programování, nebo pokud Siena neobsahuje vše potřebné, lze vytvořené aplikace a jejich zdrojový kód dále upravovat pomocí klasického plného Visual Studia. Aplikace vytvořené Sienou nelze přímo publikovat do obchodu s aplikacemi, ale po drobných úpravách je i toto možné.

Představme si nyní, že majitelka obchodu s luxusními kabelkami, říkejme jí třeba Irena, nabízí v katalogu i výrobky, které nemá vystaveny na prodejně, ale umožňuje jejich objednání na zakázku a rozhodla se opustit nutnost s každou kolekcí tisknout nový papírový katalog a chce mít svojí vlastní aplikaci pro dotykový tablet.

Návrh aplikace

Proces návrhu aplikace se sestává z přidání jednotlivých obrazovek a dále ovládacích prvků, textů, obrázků, video a audio přehrávačů, které lze následně vizuálně aranžovat na daných obrazovkách.

Na výběr jsou například následující prvky:

  • Text
  • Tlačítko
  • Obrázek
  • Posuvník
  • Galerie
  • Video přehrávač
  • Audio přehrávač
  • Pero
  • Kamera
  • Přepínač
  • Hodnocení
  • Časovač
  • A další…

Zde si tedy například Irena přidala několik textových polí s obrázkem a tlačítko, kterému přiřadila funkci Navigovat a vybrala hlavní stránku projektu. Na úvodní stránce je oproti tomu tlačítko, které má přiřazenou funkci Navigovat s odkazem na tuto podstránku.

02.png

Pro jednotlivé prvky lze použít tři sekce možných úprav:

  • Design určuje vzhled jednotlivých prvků, například velikost, velikost fontu, jeho styl, průhlednost prvků a pořadí vykreslování.
  • Data definují obsah prvků či zdroj dat, který je pro daný prvek použit
  • Chování určující akci, která se provede v závislosti na stavu aplikace a dalších proměnných.
03.png

Siena umožňuje přepínat mezi návrhem aplikace jejím testováním, kdy je spuštěna na plnou obrazovku a můžete ji tedy rychle otestovat tlačítkem Náhled.

04.png

Datové zdroje

Většina aplikací samozřejmě neobsahuje všechna data natvrdo obsažena ve svém zdrojovém kódu, ale používají různé datové zdroje, odkud jsou data načítána. Pro Siena aplikace máte k dispozici následující předdefinované zdroje, které fungují bez jakéhokoliv zásahu a složitého vývoje. Stačí pouze zadat jejich adresy a umístění a například klíče k APO:

  • Excelová tabulka s možností načtení až 15 000 řádků a 100 sloupců
  • Azure Mobile Services
  • REST (webové služby)
  • RSS (validně formátované XML zdroje)
  • SharePoint (pouze On Premise)
05.png

Pokud Irena zvolí například RSS jejího velkoobchodního partnera, zobrazí průvodce nový RSS zdroj a jeho obsah. Tento obsah lze následně mapovat na další prvky.

06.png

Nejzajímavější volbou v kombinaci právě s datovými zdroji je takzvaná Galerie, která se může skládat čistě z textových informací nebo i kombinací obrázků a jejich popisků. Pro Galerii vybrala Irena datový zdroj RSS a pro jednotlivé prvky Galerie pak informace, které se mají z RSS zobrazit v příslušeném poli. Nadpis, obrázek a popisek jsou dané entity získané z RSS zdroje. Obdobně by bylo možné pracovat i s jinými datovými zdroji a záleží čistě na tom, které máte k dispozici.

07.png

Zbývá pak už jen vytvořit objednávkový formulář z několika textových polí. Siena při umísťování prvků pomáhá se zarovnáním tak, aby rozhraní odpovídalo lépe pravidlům Modern UI aplikací. Ovšem protože aplikace vytvořené Sienou jsou primárně určeny pro vnitřní použití, nejsou validovány všechny požadavky, které by jinak byly nutné u publikace dané aplikace do obchodu s aplikacemi.

08.png

Publikace aplikace

Pokud považuje Irena svojí aplikací za hotovou, může ji publikovat opět pomocí jednoduchého průvodce. V něm může nastavit jméno, které se zobrazí na dlaždici a v seznamu instalovaných aplikací i společně s ikonou aplikace. Průvodce následně vygeneruje spouštěcí balíček, pomocí něhož lze vyrobit buď XAP balíček pro další publikaci, nebo aplikaci nainstaluje do počítače, na kterém je spuštěn.

09.png

Nasazení aplikací

Pro spuštění tohoto instalátoru InstallApp je nutné být na daném zařízení administrátorem a mít povolen PowerShell. Při spuštění se automaticky dotáže na vývojářskou licenci. Při publikaci je možné vybrat i certifikát, kterým bude aplikace podepsána pro její další šíření, například pomocí Windows Intune nebo SCCM.
Aktualizace takto vytvořených aplikací se zatím musí provádět odebráním předchozí verze a následnou instalací nové verze.

Hotová aplikace

V tuto chvíli má Irena hotovo a může svým zákazníkům nabídnout katalog kabelek vždy aktuální. Stejně tak vy můžete nabídnout vždy aktuální jídelní lístek, katalog produktů, seznam novinek a produktů vašemu obchodnímu týmu v terénu a mnohé další. Záleží jen na vás.

10.png

Pokud máte zájem dozvědět o Sieně něco více a vytvořit si s její pomocí aplikaci vhodnou právě pro vaše potřeby, doporučuji k nastudování základní příručku, která obsahuje nejen odkazy na vzorové aplikace, ale také návody k jednotlivým krokům tvorby aplikace.

Odkaz aplikace Project Siena volně ke stažení: Microsoft Project Siena

- Petr Vlk (WUG, KPCS CZ)

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Diskuze (22) Další článek: Dell ukázal nový notebook s Windows i OS X. Omylem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,