Project Natal: Microsoft představil revoluční ovládání her

Právě probíhajícímu veletrhu E3 (Electronic Entertainment Expo) v Los Angeles zatím vládne prezentace Microsoftu. Ten uvedl celou řadu nových her pro Xbox 360, ale především představil Project Natal – zcela nový způsob ovládání her.

Tip: Souhrn novinek z prvního dne veletrhu E3 najdete zde

Už žádné ovladače a mačkání tlačítek, hry se budou hrát celým tělem a ovládat hlasem. Pohyby těla včetně mimiky obličeje snímají kamery, citlivý mikrofon pak čeká na povely. Na ovládání her pohybem už postavilo obrovský úspěch Nintendo se svou konzolí Wii, ale Microsoft jde se svým Natalem ještě o krok dál – uživatel nemusí mít v rukou žádné ovladače a do hry zapojí celé tělo. Samozřejmě má to i nevýhodu v podobě absence zpětné vazby.

Oficiální prezentační video:

VIDEO: 1724 'Project Natal - trailer'

Oficiální ukázkové video je úchvatné, až se nechce věřit… Samozřejmě, je to marketingové video a musíme ho brát s rezervou, nicméně záznamy z tiskové konference ukazují, že tento systém opravdu funguje. Základní ukázkové hry jsou pochopitelně jednoduché – odrážení balónu nebo virtuální malování. Použití u běžných her akčního či sportovního charakteru by ale v budoucnu nemusel být problém. Kromě ovládání her můžete gesty ovládat i funkce konzole.

Záznam z tiskové konference:

Project Nadal Microsoft nyní svěřil vývojářům. Prvních her se tak můžeme dočkat za rok a prodeje samotného přístroje nejdříve na Vánoce roku 2010. Prodávat by se měl jako příslušenství Xboxu 360, případně v setu s konzolí.

Nejpůsobivější ukázku předvedl Peter Molyneux, a to v podobě virtuálního chlapce komunikujícího skrze obrazovku s uživatelem (v čase 2:20 začnou obdivuhodné vodní hrátky se zrcadlící se hladinou):

Tip: více o projektu Natal a novinkách z E3 najdete na www.doupe.cz

Diskuze (31) Další článek: Apple vypustil iTunes 8.2 s podporou iPhone OS 3.0

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,