Týden Živě | Video | Procesory | ARM

Procesory z mobilů zaútočí na svět počítačů. Proč by to tentokrát mělo vyjít?

Qualcomm v týdnu představil Snapdragon 845 a má s ním velké plány. Kromě toho, že bude pohánět ty nejvýkonnější Androidy příští sezóny, má také zaútočit na svět počítačů. Pokusy naučit mobilní procesory s platformou ARM spolupracovat s Windows už tu v minulosti byly (hlavně Windows RT) a neskončily dobře. Proč vy to tentokrát mělo vyjít?

Lákavá je hlavně dlouhá výdrž baterie přesahující 20 hodin a líbit se bude i always-on režim, ve kterém budou počítače podřimovat, přijímat e-maily a k plné akci budou připravené na jediné stisknutí tlačítka. Tedy tak, jak to známe z mobilů.

Výhodou má být i příkladná spolupráce s LTE sítěmi a cena, ale to je bod přinejmenším diskutabilní. Je totiž třeba zvážit přesnou konfiguraci, výkon a ceny konkurence. V téhle rovnici je zatím mnoho neznámých, ale jisté je zatím to, že zázraky v poměru výkon/cena čekat nelze.

Nevýhody? Ve srovnání s konkurencí od Intelu to bude slabší výkon a až praxe ukáže, jak se budou nové počítače chovat, o kolik slabší budou. Problémy můžeme čekat i s kompatibilitou, zatím je však těžké říct, jak velké budou.

V základu budou instalované Windows 10 S, které umožní instalovat pouze nativní aplikace z Microsoft Store. Až po přepnutí na plnohodnotná Windows bude možné používat všechny desktopové aplikace, patrně však s „výkonovou penalizací“. A opět – těžko říct, jak ta penalizace bude velká.

Čeká nás změna? Rozhodně ne skoková. Ale pokud se všichni zúčastnění vynasnaží, mohla by nová platforma získávat argumenty, posilovat výhody, eliminovat slabé stránky a postupně ukusovat z podílu, který dnes drží procesory x86.

Týden Živě

Diskuzní videokomentáře redaktorů webů Živě.cz a MobilMania.cz, ve kterých rozebírají zajímavá témata týkající se počítačů, internetu, mobilních a jiných technologií. Videa můžete sledovat také na YouTube.

Diskuze (10) Další článek: Další konkurence pro Spotify: do Česka zamířil Amazon Music

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,