Procesory | Datacentra | ARM

Procesor Ampere Altra Max s 80 jádry Arm byl otestován v Geekbench 5. Překoná i nejlepší konkurenci na bázi x86

O procesorech od společnosti Ampere se v běžných testech nedočtete, zaměřují se totiž na servery a datacentra. Dostupný model Ampere Altra Max se ale dostal do rukou známého fanouška přetaktování a úprav – derBauer.

Ampere Altra Max Q80-30 staví na instrukční sadě Arm v8 a je vyroben 7nm technologií u TSMC. Čip má celkem 80 jader. Maximální frekvence je 3 GHz a TDP je 210 W. Aby bylo možné alespoň nějaké srovnání, derBauer otestoval výkon v programu Geekbench 5. V tomto testu sice měl čip nízký jednojádrový výkon 882 bodů, ale naopak zazářil ve vícevláknovém použití, kdy dosáhl na 44 425 bodů.

Pro srovnání – 64jádrový Ryzen Threadripper 3990X má s použitím jednoho jádra kolem 1 300 bodů a při využití všech 64 jader pak kolem 35 tisíc bodů. Spotřeba s použitím jednoho jádra byla 90 W, při plné zátěži všech jader to bylo až 300 W. Teplota přitom nikdy nepřekročila 65 stupňů Celsia.

Pod rozvaděčem tepla s normální teplovodivou pastou se nachází monolitický čip o velikosti 574 mm2, byť samotný procesor je mnohem větší. Důvodem je rozmístěný konektorů a spojení, protože procesor nabízí 128 linek PCI Express.

Ampere už přitom testuje 128jádrovou verzi, která přináší podporu nejnovějších technologií jako DDR5 nebo PCI Express 5.0. Jak je vidět, Arm má proti instrukční sadě x86 poměrně slušný náskok i pro oblast velmi výkonných procesorů.

Bude tak zajímavé sledovat, až Apple uvede vlastní formu výkonného Arm čipu pro spekulovanou novou generaci Macu Pro. V nejvyšší konfiguraci má M1 Ultra zatím celkem 20 procesorových jader, nejedná se ale o monolit, ale složený čip, kdy jsou jednotlivé části propojené velmi rychlým rozhraním se společnou operační pamětí přímo na čipu. Apple oproti Ampere ale míří na jiný trh, takže má i vysoký jednojádrový výkon, integruje výkonný grafický čip a další akcelerátory.

Váš názor Další článek: Exaluminal slibuje krabičku, která začne pípat hodinu před koncem světa a přehraje song od R.E.M. na rozloučenou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,