Příští rok Intelu: Chromebooky, Broadwell a čipy všude

Co nás čeká v roce 2014 z hlediska počítačů? Útok na větráky, čipy úplně všude, tablety s Windows za babku a podkopávání nadvlády Windows Chromebooky. Tak to vidí Intel.

Vývojářská konference Intelu IDF 2013 je za námi a před námi zase rok neutuchajícího technologického vývoje. Čipy budou rychlejší, úspornější a počítače levnější. Každý rok stejná písnička, ale rozhodně není obehraná. Nám, uživatelům počítačů, se velmi dobře poslouchá a ta pro rok 2014 je obzvlášť líbivá.

Broadwell dá zapomenout větrákům

Stěžejní linií jsou pro Intel čipy pro počítače a především notebooky. Tam letos přišly loni ohlášené čipy Haswell, respektive pomalu přicházejí. Hlavní vlna nových strojů e čeká od října, kdy postupně zaplaví předvánoční trh. Loňské modely s procesory Ivy Bridge však stále budou v přesile a hlavní slovo budou mít až v příštím roce. To už jim ale začnou šlapat na paty čipy nové generace – Broadwell.

Intel na IDF 2013 předvedl funkční prototyp ultrabooku postaveném na novém čipu Broadwell a uvedl, že první čipy rozešle partnerům ještě tento rok. Prvních prototypů nových strojů bychom se tak mohli dočkat tradičně dočkat již na lednovém veletrhu CES, větší várka přijde na jarním Computexu a zářijová IFA už bude jen s čipy Broadwell. Prostě klasický scénář.

Hybridy.jpg
Prioritou vývoje ve spotřebitelské oblasti jsou pro Intel ultrabooky, tablety a hybridní stroje, tedy tablety s klávesnicí.

Čipy Broadwell jsou postaveny na nové 14nm technologii a vývoj se opět ubíral cestou snižování spotřeby. V ukázce Intel prezentoval srovnání současného mobilního čipu Core i3 s prototypem čipu Broadwell, který byl nastaven na stejný výpočetní výkon. A zatímco současný Haswell si řekl o 6,8 W, Broadwellu stačilo jen 4,9 W příkonu. To je docela výrazný posun, další optimalizace a přizpůsobení konstrukce už bude stačit k tomu, aby ultrabooky či hybridní přenosné počítače pro příští rok byly pasivně chlazené. Přitom budou ještě o něco málo výkonnější než ty letošní. Samozřejmě, že možnost pasivního chlazení se týká jen ULV procesorů, klasické notebooky či stolní počítače se i nadále bez ventilátorů neobejdou.

IDF 2013.jpg
Energetická úspornost čipů spolu s hledáním alternativních zdrojů energie daly vzniknout tomuto funkčnímu experimentu – procesoru napájeném energií ze sklenice vína

Jinak čipy Broadwell nepředstavují žádnou revoluci. Stejná architektura jako u Haswellu byla užita ve spolupráci s novou 14nm technologií a řešila se optimalizace se dvěma hlavními cíli – vyšší výkon zejména grafické části a nižší celkový příkon. K tomu se přidala ještě efektivnější výroba na větších 450mm waferech.

Pro běžného uživatele bude největším přínosem nových procesorů překročení hranice spotřeby, která umožní vyrobit pasivně chlazené ultrabooky. Je ale docela možné, že se budou o něco více zahřívat a práce s nimi tak dostane jiné negativum. Uvidíme, zatím jsme optimisti. Jinak skok z Haswellu na Broadwell nebude tak výrazný jako v případě Ivy Bridge a Haswellu. Chcete-li nový procesor do stolního počítače nebo nový notebook, současný Haswell bude dobrou volbou.

Bez větráku.jpg
Nic se v něm netočí! Prototyp ultrabooku od HP s novým procesorem Intelu nemá ventilátory ani plotnový disk. Je to absolutně tichý stroj, u kterého už nemusíte řešit problém s prachem.

Atom Z3000 a Quark

Intel už několik let dohání manko ve vývoji mobilních čipů. A aktuálně už se dostal do pozice, kdy konkurenci dostihl, ba už začíná mít trochu náskok. Proti nadvládně procesorů ARM vyrazil s architekturou Silvermont, ze které vzešla generace mobilních čipů kódově označovaná jako Bay Trail. Obchodní označení nových procesorů je Intel Atom Z3000 a Intel na IDF 2013 prozradil detaily.

 2013-09-12 v 12.26.04.png
Nová série Z3000 procesorů Atom. Ještě letos v nových tabletech, ale i noteboocích a all-in-one počítačích

Nové Atomy jsou vyráběné 22nm technologií a standardně nabídnou čtyři jádra, jen dva nejlevnější modely pouze dvě. Pracují s 2MB L2 Cache a 4GB operační pamětí, zvládnou obsloužit displeje s rozlišením až 2560 × 1600 bodů. Oproti předchozí generaci procesorů Atom je Bay Trail velký skok kupředu. Ukazují to i první testy. Na druhou stranu, i přes razantní vylepšení grafické části se v oblasti grafického výkonu jen těžko dotahuje na současnou generaci čipu od Nvidie, tedy Tegru 4. A to už Nvidia na příští rok chystá zdrcující Logan.

Intel se více než cestou honby za grafickým výkonem vydává cestou výkonu v běhu systému a aplikací při současné optimalizaci spotřeby. Extrémní odbočkou na této cestě jsou nové čipy Quark. Jsou menší než nehet prstu, pětkrát menší než procesory Atom. Mají přitom oproti Atomům desetinovou spotřebu a na jednom kusu křemíku integrují vše včetně paměti. Vejdou se prostě všude, a to je také jejich poslání – usídlit se v hodinkách, brýlích, náramcích, nebo i hrnku na kafe… Miniaturní počítače mohou být prostě všude, přitom budou mít výkon dnešních výkonných mobilů.

144217_868241.jpg
Intel Quark - ukzáka miniaturního čipu vyrobeného pomocí 32nm technologie (Zdroj:EEtimes)

První prototypy zařízení s procesory Intel Quark budou k dispozici ještě letos, v příštím roce už by se na trh měly dostat první zařízení. A co je velmi důležité, ba až revoluční – Intel se také u těchto procesorů bude držet sady x86, ovšem umožní výrobcům úpravy architektury podle svých potřeb. Vydává se tady podobnou cestou jako konkurenční ARM, což by mohlo vést k efektivnějšímu a většímu využití.

Dotykový počítač s Windows za tři tisíce

U počítačů je příjemným trendem, že při stoupající výkonnosti stále klesá cena. A letos by to mělo být docela razantně. Intel nastínil, že se na letošní předvánoční trh chystají tablety s Windows postavené na čipech Intelu, které se s cenou dostanou na 99 dolarů. To znamená nějaké dva tisíce korun bez daně, realita na českém trhu by měla být pod tři tisíce korun. Bude to plastové, s malým úložištěm a displej nebude žádná velká hitparáda, ale díky Windows a platformě x86 to bude kromě tabletu i plnohodnotný počítač. Stačí zapojit monitor, klávesnici, myš a otevřít třeba Word či Excel. Ty budou v ceně, jak velí aktuální politika Microsoftu pro rozvoj malých levných tabletů s Windows.

Intel ale zavčas zaznamenal, že Windows po letech neohrožené nadvlády začíná pomalu nahlodávat Google se svým Chrome OS. Cloudový operační systém nejprve vzbuzoval rozpaky, možná trochu i posměch, že Google předbíhá dobu až moc rychle. Jenomže prodeje naznačují, že to zas tak napřed možná nebude. Čtvrtina levných počítačů s cenou do tří set dolarů (u nás cca 10 tisíc korun s daní) v USA prostřednictvím Amazonu už jsou Chromebooky. A to už není zanedbatelné.

HP Chromebooky.jpg
Jedna z novinek odhalených na IDF – nový Chromebook od HP poháněný procesorem Intel Haswell

Chromebooky chce Intel evidentně podchytit, protože jsou pro něj celkem ohrožujícím faktorem. Systém totiž na rozdíl od Windows bez problémů běží na procesorech ARM. Pokud by se Chromebooky rozšířily nějak více na úkor Windows, mohl by se Intel ocitnout v problémech. A proto se „skamarádil“ přímo s Googlem. Zástupce Googlu vystoupil přímo na IDF a prozradil, že ve spolupráci s Intelem a výrobci Acer, Asus, HP a Toshiba brzy uvedou nové Chromebooky běžící na čipech od Intelu.

Diskuze (18) Další článek: Nový iPad 5 je dle neoficiálních fotografií menší a tenčí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,