Microsoft

Příští měsíc končí podpora Microsoft Silverlight, konkurenta Flashe. Ještě stále přežíval v IE

Další kus historie se brzy uchýlí ke konci. Za necelý měsíc, 12. října, Microsoft ukončí podporu svého multimediálního rozhraní Silverlight, dříve hlavního konkurenta Flashe od Adobe. Obě technologie už jsou v roce 2021 zoufale zastaralé a není potřeba, aby byly dále udržovány. Flash naposledy vydechl na konci prosince a Silverlight se k němu přidá za tři týdny.

Zatímco na Flash bylo i v loňském roce ještě stále možné sem tam narazit, Silverlight je takřka nezvěstný déle, nabízí se proto otázka, proč Microsoft jeho podporu ukončuje až teď. Zařízení Mac OS jej nerozběhnou už několik let, stejně tak prohlížeče Chrome a Firefox.

Důvod je ten, že Silverlight je ještě stále podporovaný Internetem Explorerem 11 a integrovaným IE módem v Edge a opravdu ještě existují subjekty, které Silverlight aplikace používají. Budou je moci používat i nadále, jen Microsoft na technologii už nijak nesáhne. Ovšem i IE 11 má skončit v polovině příštího roku, takže jediné místo pro Silverlight bude zmíněný mód v Edge.

Webová stránka Microsoftu k Silverlight i nadále zůstane aktivní, jen z ní zmizí instalační možnost. Firma rovněž hlásí, že neplánuje podniknout žádné specifické kroky, aby technologii úplně zrušila.

Reálně ale příliš použitelná nebude, možností proto bude - pokud vyloženě toužíte po Silverlight - přejít na tzv. OpenSilver, což je projekt, který se objevil loni a který poskytuje vlastně to samé jako Silverlight, jen na základě moderních nástrojů a ve formě open source. Zatím existuje pouze beta verze, ale plná bude zveřejněna příhodně 12. října.

Diskuze (1) Další článek: SpaceX uvažuje, že pro turisty přestaví i Starship. Na palubu se vejde až 100 lidí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,