Přípravy na IPv6: Česko vzorem, routery mají co zlepšovat

Před rokem proběhl Den spuštění IPv6, ke kterému se připojili významní internetoví hráči. Jak je na tom IPv6 po roce v Česku a jak si vybrat správný router, pokud chcete IPv6 využívat?
Kapitoly článku

Přesně před rokem proběhl IPv6 Launch Day, neboli „den spuštění IPv6“. Ačkoli technologie IPv6 byla provozována již dávno předtím, k tomuto dni se podařilo zorganizovat velký nástup do praxe. Začalo to vlastně ještě rok předtím, kdy se velcí internetoví hráči na globální i české úrovni rozhodli vyzkoušet připravenost na IPv6 během jednoho dne, kdy své servery dočasně zpřístupnili prostřednictvím nového protokolu. O rok později už nezůstalo jen u zkoušky a IPv6 konektivita zůstala zachována trvale. K výročí se hodí připomenout, jak jsme na tom teď a jaké možnosti jsou na úplně opačném konci, tedy u uživatele.

Launch Day.jpg
Před rokem se začalo kolem IPv6 dít něco víc

Trable s IPv4

Stávající protokol IPv4 zajišťující komunikaci počítačů a serverů na internetu dospěl do stádia, kdy již byly vyčerpány volné bloky IP adres. Čerpá se ze zbytků a rezerv, využívá se překladu adres a hlavně se pomalu přechází na trvalé řešení, tedy IPv6. S přechodem to ale není moc jednoduché, protože protokoly nejsou vzájemně kompatibilní a musí se řešit jejich provázání do doby, než se IPv6 stane běžným standardem a IPv4 upadne v zapomnění. Tato výměna neproběhne ze dne na den, je to běh na delší trať.

Video – Vint Cerf o IPv6:

O vyčerpání IPv4 adres se dlouho mluvilo jako o nafouknuté bublině, které neznamená žádnou větší problém. Ale problémy přichází a s jedním takovým jsme se setkali i na našich serverech. Pro zavedení vlastního autonomního systému pro naše servery jsme získali rozsah IPv4 ze zbytku, který byl ještě k dispozici – tím byl rozsah 5.0.0.0/8 , který byl v roce 1995 vyčleněn organizací IANA jako nevyužitá rezerva a později převeden pod evropský registr RIPE NCC bez bližšího určení využití. Teď na tyto zbytky došla řada, každá volná IPv4 adresa je vzácná.

Jenomže do té doby nevyužívaný rozsah IP adres využily pro síťovou komunikaci některé služby, v našem případě konkrétně Hamachi a Netgear. Uživatelé s aktivním Hamachi nebo routerem značky Netgear se síťovými službám ReadyNAS nebo ReadyShare se pak nedostali na Živě.cz a další weby Mladé fronty. Nyní už je tento problém zažehnán novými verzemi softwaru a firmwarů, ale je to jedna ukázka z praktických dopadů úbytku volných IPv4 adres. Podobných problémů může přibývat.

Uživatele internetu IPv6 zatím nijak nevzrušuje

Postupně přibývá webů, které jsou dostupné prostřednictvím IPv6. Podle aktuálního průzkumu CZ.NIC je na tom Česká republika ve srovnání se světem velmi dobře a podle měření na pěti stech nejnavštěvovanějších stránkách jsme se 13,4% pokrytím IPv6 silně nad průměrem.

Vzorem pro zbytek Evropy jsou pak české státní servery. Protokol IPv6 aktuálně podporuje 48 % webů ministerstev a dalších centrálních úřadů státní správy, což je nejvíce ze sledovaných osmi evropských zemí. V regionech je o něco lepší Slovensko, servery měst a obcí mají přístupné skrze IPv6 z 28 %, u nás jen z 26 %. Například v Německu se státní správa k modernizaci teprve chystá a žádný ze státních úředních webů není dostupný přes IPv6, na regionální úrovni je to pak jen 6 %.

IPv6 se už také objevuje v nabídkách poskytovatelů internetu. Zájem o využití ze strany uživatelů je však minimální a dle statistik Googlu se přes IPv6 v Česku připojuje jen 1,59 % uživatelů.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,