Připomínač: Už žádné zmeškané televizní pořady

Ať už jste televizní nadšenci, nebo se jen občas rádi podíváte na svůj oblíbený pořad, jistě byste byli neradi, kdybyste o něj kvůli své zapomnětlivosti přišli. Připomínač to nedopustí.

Připomínač není klasickým programem, který v této rubrice pravidelně představujeme. Jedná se o miniaturní aplikaci, která svůj chod pojí s určitou webovou službou. Obojí je ale zajímavé z dvou důvodů. Tím prvním je spíše samozřejmá čeština na webu i v Připomínači, druhým pak skutečnost, že obojí můžete používat zdarma. Nutností k běhu programu je v počítači přítomný .NET framework 3.5, který rovněž naleznete ke stažení na GigaManii zde.

Registrace

Po nainstalování a spuštění programu jste postaveni před zásadní věc v podobě vyplnění přihlašovacích údajů ke službě. Bez nich aplikace není schopna komunikovat s domácím serverem, tudíž bez registrace nového uživatele se dále nepohnete. Stejně jako Přihlašovač i samotná registrace je zdarma. Kliknutím na příslušný odkaz budete odesláni na server vtelevizi.cz.

sshot-1.png 
To první, co z programu uvidíte.

Zde pak vyplníte standardní formulář, v němž není nezbytné uvádět nějaké podrobné, soukromé či kontaktní informace. Dokonce ani vypsání e-mailu není povinné, přestože se jeho nevyplněním připravíte o jednu z klíčových dovedností celého systému. V kroku, který následuje po úspěšné registraci, určíte základní nastavení svého účtu. Kromě nastavení e-mailové notifikace zde volíte především seznam kanálů, jejichž vysílací schéma chcete mít k dispozici.

sshot-2.png sshot-2a.png
Registrace nového účtu je rychlá a jednoduchá.

Vlastní program

Na stránkách serveru, který nyní můžete užívat, se vám předně zobrazí aktuální televizní program a seznam právě vysílaných pořadů. Na tyto stránky po poklepání na ikonku v systémové liště rovněž odkazuje i Připomínač. Kromě nich vás program ještě po vybrání z kontextové nabídky pošle na stránky nastavení a osobního programu. V aplikaci tak vůbec nic neděláte, ta slouží jen k upomínání. Vše ostatní se odehrává na webu.

sshot-3.png sshot-3a.png
Po kliknutí na vybraný pořad se vám zobrazí v detailu.

Při kliknutí na nějaký pořad z programu, se vám zobrazí nové okno s detaily o něm a také několika ovládacími prvky. Pomocí nich lze pořad přidat do osobního programu a nastavit upozorňování. Může se jednat o přidání jednorázové nebo pravidelné (v případě seriálů, pořadů vysílaných ve stejný čas atd.) Osobní program pak představuje stránku s vypsanými pořady, které jste si označili. S nimi zde můžete dále manipulovat.

sshot-4.png 
Váš osobní program.

Upozorňování

Již zde byla řeč o vyplňování e-mailu. Právě skrze ně probíhá hlavní upozorňování na brzy vysílaný program. V případě správného nastavení může notifikace probíhat i pomocí SMS. S aplikací Připomínač se vám navíc ještě zobrazí jednoduchá bublina s krátkým upozorněním. Pokud jste v tu chvíli u počítače, už vám nebude chodit žádný e-mail. Jestli máte počítač vypnutý, nebo jste delší dobu někde mimo, můžete naopak zprávu očekávat. Připomínač tak ve své miniaturnosti v podstatě pouze zobrazuje bubliny a propojuje vás s domácí webovou službou.

sshot-5.png 
Malá a prostá vyskakující bublina.

stáhnout program Připomínač 1.0 Licence: freeware, 370 kB
Autor: Karel Koliš
Web programu: vtelevizi.cz


fsc.jpg

Diskuze (18) Další článek: Nový Google Translator nabízí instantní překlady a anglickou slečnu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,