Hardware | Intel | Procesory

Přijde za rok, ale funguje už nyní. Intel má funkční čipletový procesor Meteor Lake

Intel se u příležitosti oznámení finančních výsledků pochlubil, že již vyrobil funkční procesor přespříští generace. Podle šéfa firmy Pata Gelsingera už Core 14. generace „Meteor Lake“ nabootuje do Windows, Chrome OS i Linuxu. Pochopitelně ale ještě nebude mít finální parametry ani plánované provozní vlastnosti.

Meteor Lake dorazí až závěrem příštího roku (tedy až po letošní generaci Raptor Lake) a pro Intel to bude znamenat hodně výzev najednou. Nasadí nové procesorové architektury Redwood Cove (velká jádra) a Crestmont (malá jádra) i budoucí grafickou architekturu Xe.

Zároveň ale po vzoru AMD přijde v desktopech s čipletovým designem, kdy každý z bloků může vyrábět nezávisle, a to i různými procesy. Procesorová jádra postaví na litografii Intel 4 (dříve „7nm výroba“). Dlaždice s GPU a I/O konektivitou pak pravděpodobně upeče tchajwanská společnost TSMC. Intel tak poprvé u důležitého desktopového procesoru bude závislý na externích továrnách.

Pokračuje však i v modernizaci vlastních fabrik. Pat Gelsinger totiž potvrdil, že letos chce firma ukázat v různých fázích vývoje i procesy Intel 3, Intel 20A a 18A.

Zdroje: Intel, Michelle Johnston Holthaus

Diskuze (4) Další článek: Tohle není grafika, ale nadupané pole SSD. Rychlost dosahuje až 110 GB/s

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,