Video

Přichází H.266 (VVC). Videa při stejné kvalitě jako u H.265 (HEVC) budou dvakrát menší

Fraunhoferův institut včera oznámil dokončení nového video formátu H.266, se kterým se také budeme setkávat pod názvem Versatile Video Coding (VVC). Specifikace čítající přes 500 stránek popisují, jaké nové kompresní metody pomohly zvýšit efektivitu.

Tvůrci uvádějí, že ve srovnání s předchůdcem H.265 (HEVC) bude dvakrát vyšší. Tj. při stejné vizuální kvalitě zabere polovinu místa. Podle nich se 90minutové video v rozlišení 4K dá v dobré kvalitě vměstnat do 10 GB. U VVC bude stačit jen 5 GB.

vvc.png

Každý nový formát je účinnější hlavně u vyšších rozlišení. Institut proto zmiňuje, že VVC se bude hodit především pro 4K, 8K videa, případně 360° klipy pro virtuální realitu. Během podzimu vyjde první softwarový kodek (enkodér a dekodér) schopný s VVC pracovat. Na hardwarové podpoře se již pracuje také, ale žádné termíny zatím neznáme.

 

Podle společnosti Sandvine tvoří 60 % internetového provozu video

 

Na vývoji nového formátu se podílely také společnosti Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm a Sony. Tisková zpráva Fraunhoferova institutu zmiňuje, že licence na patentované technologie budou nabízeny za férových a nediskriminačních podmínek. Starat se o to bude nově vzniklá asociace Media Coding Industry Forum (MC-IF), jež má v současnosti přes 30 členů.

Několik konkurentů

Sliby o férových podmínkách se hezky poslouchají, ale zkušenost s předchůdcem je spíš odstrašujícím příkladem. Licence za hardware, software nebo i obsah využívající HEVC si totiž nárokují tři skupiny: MPEG LA, HEVC Advance a Velos Media.

To byl ostatně také hlavní důvod, proč společnosti Samsung, Huawei, Qualcomm a další vyvinuly vlastní formát EVC. Slibuje o 25 % lepší kompresi, základní verze má být zdarma a plná pak za nižší poplatky.

Zapomenout nesmíme ani na AV1 vyvíjený skupinou Alliance for Open Media. Ten je zcela zdarma (navíc open source) a má podporu nejsilnějších internetových firem jako Google, Facebook nebo Netflix. Fakticky jde ale o starší generaci komprese na úrovni HEVC. Z VVC tak bude soupeřit až potenciální AV2.

Aby to bylo ještě zamotanější, řada firem se podílí na vývoji více formátů najednou. A zdaleka neplatí, že by musel vyhrát pouze jeden formát. V televizi, kamerách, foťácích a na digitálních nosičích mohou zabodovat placené formáty tak jako doposud. U internetového streamování, kde se více lpí na co nejnižších nákladech, ale může být atraktivnější volbou AV1. 

Historie formátů video komprese
Obchodní název ISO/IEC standard ITU-T standard Dokončení
H.261 - H.261 1988
MPEG-1 Video MPEG-1 Part 2 - 1993
MPEG-2 Video MPEG-2 Part 2 H.262 1995
H.263 - H.263 1996
MPEG-4 Visual (DivX, Xvid) MPEG-4 Part 2 - 1999
AVC MPEG-4 Part 10 H.264 2003
HEVC MPEG-H Part 2 H.265 2013
AV1 - - 2018
EVC MPEG-5 Part 1 - 2020
VVC MPEG-I Part 3 H.266 2020
Diskuze (31) Další článek: Zvažujeme blokaci TikToku a dalších čínských aplikací, prozradil americký ministr zahraničí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,