Reklama

Při výběru pracovního počítače naslouchejte svým potřebám

Reklama 30. března 2021
Procesory Intel Core 11. generace v testech z celého světa
Počítače jsou pro většinu z nás nepostradatelnými pracovními partnery. Umíte si je ale správně vybrat?

A co ve firmě? Prostě vám něco přidělí, nebo zohlední vaše potřeby? Petr Zajíček, Client Solution Manager ze společnosti Dell Technologies, přináší pár rad, jak si v dnešní době takového parťáka vybrat.

Dávno jsou totiž pryč doby, kdy jsme si počítače vybírali hlavně podle hardwarových parametrů. „Dnes už je výkonnost počítačů na takové úrovni, že v podstatě vždy splňují požadavky na běžnou práci. Samozřejmě jsou profese, které mají specifické nároky, jako jsou kreativní pracovníci nebo vědci. Volbu velikosti disku nebo typu procesoru ale můžete nechat na odbornících, kteří je přizpůsobí podstatě vaší práce. To, co byste měli zkoumat je uživatelské pohodlí, tedy to, jak dobře se vám bude s daným počítačem pracovat. Zkoumejte jeho funkce, které vám práci usnadní a zpříjemní,“ radí Petr Zajíček, jak dnes při výběru počítače postupovat.

Podívejte se na představení nových pracovních počítačů Dell

Důležitost správného výběru potvrdila mimo jiné i studie, kterou si v prosinci roku 2020 nechala zpracovat společnost Dell Technologies. Ta zkoumala souvislost mezi vztahem lidí k technice a tím, jak ovlivňuje jejich schopnost vykonávat práci. Cílem bylo zjistit, jaký má fungování techniky vliv na naši celkovou pohodu. Podle ní zaměstnanci vybavení kvalitní technikou mohou za pracovní dobu vykonat o neuvěřitelných 37 % více práce. Naopak špatná zkušenost s technikou produktivitu zaměstnanců poznamenává negativně – snižuje výkonnost v průměru o více než 30 %. Nejvíce se přitom význam techniky projevoval u mladších mileniálů a generace Z. Kromě toho má vhodná technika příznivý vliv i z emocionálního hlediska a může zvýšit motivaci.

Kromě kvality a vhodných funkcí musí počítač vyhovovat uživateli také typově. Zamyslete se, jaký jste typ uživatele. Společnost Dell Technologies rozlišuje 5 typů pracovníků: kancelářský pracovník, vzdálený pracovník, cestující, corridor warrior, neboli „mítinkář“, a specialista. V menších firmách se typy pracovníků mohou prolínat, ve větších zase bývají vyhraněnější. Potřeby však zůstávají velmi podobné. Každému ale vyhovuje jiný typ počítače a jiný set funkcí.

Ergonomie užívání

Pro někoho je zásadní hmotnost, pro jiného velikost displeje, jiný potřebuje velkou výdrž na baterii. První zásadní věcí, kterou při výběru notebooku řešíme, je tak jeho design. „Pro uživatele, kteří s notebookem často cestují či jej někam přenášejí, je vhodný malý notebook s úhlopříčkou okolo 11" až 13" a nižší hmotností. Oblibě se u tohoto typu uživatelů aktuálně těší i notebooky 2v1, ze kterých je možné odejmutím klávesnice jednoduše vytvořit tablet. Stejně tak by si takový člověk měl vybrat počítač, který vydrží na baterii celý pracovní den a dokáže se rychle nabít,“ popisuje Petr Zajíček. Větší notebooky s delší úhlopříčkou nebo poměrem stran displeje 16:10 se pak hodí těm, kteří potřebují pracovat s rozsáhlejšími tabulkami. Pohodlí ale lze i zde docílit s menším notebookem, a to připojením monitoru. Co se týče výkonu, ten by pak měl zajímat hlavně specializované pracovníky, kteří na počítači pracují s grafikou, velkými objemy dat nebo náročnými výpočty.

Při výběru notebooku bychom dále neměli opomenout jeho konektivitu, kde opět záleží na individuálním stylu práce. Vybírat bychom měli podle toho, jestli plánujeme pracovat na WiFi přes mobilní data, nebo v pevné síti. Dnes už jsou k dispozici modely disponující Wi-Fi 6 a 5G. Také se přesvědčte, jak umí počítač pracovat s videohovory. Audio ve videokonferenční kvalitě, eliminace hluku na pozadí a další související funkce dokážou výrazně zpříjemnit dnes tak časté videokonference. Pro někoho může být důležité i to, zda je výrobek šetrný k životnímu prostředí. Člověk pak hned raději pracuje pro firmu, která preferuje takovou techniku.

v textu.jpg

Vyberte si notebook, který se přizpůsobí vám

Díky umělé inteligenci se mnoho dnešních zařízení dokáže uživateli efektivně přizpůsobit. „Současné technologie u notebooků fungují vlastně trochu jako automatická převodovka a díky zabudované umělé inteligenci se chovají podle stylu práce uživatele. Například u baterie to může fungovat tak, že počítač si sám dokáže podle stylu užívání korigovat režim napájení. Také výkon může dynamicky uzpůsobit na míru nejčastěji používaným aplikacím,“ vysvětluje Petr Zajíček. Pokud na notebooku pracujete hodně času, myslete i na své oči a vybírejte takové zařízení, které dokáže minimalizovat vyzařování škodlivého modrého světla.

Svůj počítač dostáváte nejčastěji s nainstalovaným operačním systémem. Zpravidla jde o Windows 10, který se ve své nové podobě také dokáže přizpůsobit uživateli a díky svým funkcím mu usnadnit práci. Jeho automatizovaná správa a řízení bezpečnosti zvyšuje komfort užívání. Připravení počítače do provozu – nastavení a instalace softwaru ale trvá IT oddělení v průměru téměř 30 hodin. Ve firmách může s tímto procesem pomoci služba Microsoft AutoPilot, která již v továrně nahraje do počítače předem definovaný image systému, včetně všech potřebných aplikací a nastavení. Práce s počítačem tak může začít hned, jak vám dorazí a IT se může věnovat důležitějším věcem. „U počítače se ptejte i na servis a služby, které s ním získáváte. Čím méně práce s počítačem bude mít IT oddělení, tím více jí s ním uděláte vy. Myslete i na to,“ uzavřel Petr Zajíček.

Další článek: Procesory Intel Core 11. generace v testech z celého světa

Témata článku: ,