Přetaktováváme UPSky!

Diskuze čtenářů k článku

Moaner  |  10. 02. 2004 03:23

Sam jsem nedavno menil akumulatory ve Smart UPS 700. APC tam dava primo baterie Panasonic, ktere neni problem koupit a nahradit dokonce i vhodnejsimi typy s prodlouzenou zivotnosti LC-Pxxxx, ktere maji zivotnost 6(10) let. Napriklad typy

LC-P127R2PG1 a LC-PA1212P1 s cenou cca. 900 a 1200 korun je to dle meho nazoru lepsi varianta nez znicit UPSku podle tohoto clanku.

http://www.fulgurbattman.cz

BTW: Nevite kde koupit starsi UPS nejlepe v Brne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mr. X  |  17. 06. 2003 19:51

APC back-UPS CS 500 má provoz omezen na 43min. pote sevypone. Zná někdo spůsub jak ho obojít?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  05. 06. 2003 00:54

Já sám mám doma APC SmartUPS1000, tam jsou původní baterky 2x 12V/10Ah v sérii a PC (Celeron 300 MHz + 17" monitor) mě na to žije hodinu. Baterky do UPS se dají nahradit za standardní baterie, jaké se používají v zabezpečovacích systémech, rozměrově tam pasují, jsou uzavřené, nemusí se dolívat a jedou v jakékoli poloze (gelový elektrolyt).

Chápu, že to hifi tam autor měl jen kvůli zátěži, ale i tak: provozovat jakékoli hifi na to, co leze z UPS a říká si "sinusový" proud, je prostě hovadina. Nehledě na to, že jsem měl pocit, že baterka slouží k PRODLOUŽENÍ zálohy, ne ke zvýšení výkonu! Ten přece nezávisí na baterce. Když už tady servíruješ svoje úspěchy, drž se původního tématu, prosím.

A když vypne proud, nepouštěj si TV a věnuj se partnerce, to je lepší zábava )

window.open=NS_ActualOpen;
orig_onLoad  = window.onLoad ;
orig_onunload = window.onunload;
window.onLoad  = noopen_load;
window.onunload = noopen_unload;

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fido  |  03. 06. 2003 15:50

Tohle reseni pouzivam take uz nejakou dobu. Pouzil jsem k tomu dve UPS APC 600 VA. Obe jsem upravil stejnym zpusobem. Stare a nefunkci akumulatory jsem vyhodil a nenahrazoval novymi. Nechal jsem ale puvodni vodice i s konektory (ty jsem zaizoloval) aby UPS sly pouzit k puvodnimu ucelu. Do zadni steny jsem vyvrtal otvory a umistil konektory na 12 V. Od nich jsem privedl vodice k plosnemu spoji. Jsou zde i vyvrtane otvory pro dalsi kabely k baterii takze do spoje nebylo treba zasahovat. Jen jsem do originalnich otvoru zapajel dalsi kabely. Do prostoru UPS jsem umistil (do kazde) dva male ventilatory z procesoru, ktere chladi tranzistory a dva velke z PC zdroju, ktere chladi trafo. Ventilatory se zapinaji sepnutim rele, ktere spina menic a bezi jen tehdy, kdyz UPS jede z baterie. Zvnejsku jsou obe UPS pripojene ke spolecnemu akumulatoru 12 V 77 Ah. Pro dobijeni akumulatoru je krome UPS pouzit jeste spinany zdroj s omezenim vystupniho proudu s vystupnim napetim nastavenym na 13,75 V. To staci k nabiti a udrzovani akumulatoru na asi 80 % kapacity (bohate staci) a zaroven se tim omezuje unik plynu z akumulatoru. Akumulator i UPS jsou umistene v male skrince vestavene ve zdi hned u vchodu a odvetrani akumulatoru je vyvedeno na chodbu. Do skrinky je privedeno sitove napeti z pojistkove skrine pres dva samostane jistice (kazdy na jednu UPS). Z jednoho jistice je napajen krome UPS jeste spinany zdroj nabijejici akumulator. Odtud jsou vedeny dva samostatne okruhy (z UPS) podle predpisu v listach a odpovidajicim vedenim k zasuvce pro PC a monitor (jedna UPS), a zasuvkam pro telefon (NMT brana misto pevne linky), video a par drobnosti a ke svetelnemu okruhu tvorenym vyhradne uspornymi zarivkami (druha UPS). Ani jedna UPS neni pretizena a nedovolil bych si je zatezovat necim dalsim.

A proc to takhle mam? O PC asi netreba mluvit, zaloha videa se hodi v pripade vypadku proudu a nahravani neceho (nahravam z televize kdyz nejsem doma a koukam na to az kdyz mam cas) a zabrani se tim zamotani kazety. Telefon by sel napajet primo z 12 V ale znamenalo by to dalsi kabely a adapter telefonu ma minimalni spotrebu. A svetla se hodi vzdycky.

Popisovane reseni me ani moc nestalo. UPS jsem ziskal obe za 800, akumulator za 300 (z havarovaneho auta) a neco staly listy, kabel a zasuvky.

Myslim, ze to co pouzivam se zas tolik nelisi od toho co popisuje autor clanku. Snad jen to, ze kteroukoliv UPS muzu odpojit, doplnit o originalni akumulator a pouzivat k puvodnimu ucelu bez dalsich uprav. Zustane jen konektor na 12 V a ten se nemusi pouzivat nebo se da prelepit. Pridavne ventilatory nebudou na skodu ani pri normalnim pouziti a neni treba se tim zabyvat.

Jen bych jeste upozornil, ze existuji UPS (nastesti to nejsou ty moje) u kterych se po vypnuti vypinacem odpoji od site nula a zustane spojena faze. To povazuju za hruby nedostatek a divim se, ze neco takoveho vubec proslo atestem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mira  |  11. 10. 2002 20:15

Je hezke, ze se autori zabyvali, zda prevodni trafo snese dlouhodobejsi zatez, ale akumulator je potreba i nabijet a snesou nabijeci obvody prechod z 5 Ah clanku na 44 Ah ci jeste vysii ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivan  |  10. 03. 2003 05:32

Mám starší UPS  APC SMART 400 VA,  má zdroje 2x 12 V, původně v ní byly akumulátory  6V 4 AH  4x,  nahradil jsem je dvěma staršími bateriemi do auta  2x  l2V. Těžko říct,  kolik v těch baterkách ještě jě, ale už jsou asi skoro na konci. Při zátěži 12O Wattů - měřeno Wattmetrem/ vydržela UPS dodávat 22O v po dobu 50 Minut, bez aktivního chlazení. Jádro transformátoru se zahřálo na 55 st.C, pak se zahřívaly chladiče od  diod měniče na 60 St.c.Přídavný ventilátor na kryt UPS musí vyřešit problém se zahříváním až do té míry,  že UPS bude schopná dodávat napětí 22O V po celou dobu životnosti baterií 12V 45 AH. Co se týká odběru z baterií,  tak při zátěži UPS l20 W byl  odběr z nateríí 6.5 A,  po vypnutí dodávky napětí UPS-kou a začátku nabíjení bateríí,  do nich UPS-ka dodávala proud 0,55 A, při dokončeném dobíjení baterií proud byl 0,35 A,  což je proud, který UPS stále pouští do baterií, méně nikdy neklesne..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pásák  |  19. 08. 2002 10:37

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mourek  |  03. 07. 2002 11:47

Takže jsem si přečetl vše i diskuzi a jsem lehce šokován. Zdůrazňuji že jsem starý bastlíř, nic mi není cizí. Bastlím od dětského věku tedy cca 40let.Ovšem to co je v závěru, (koupit nový UPS + baterii) je šokující. Samozřejmě chodit to bude ale beru to tak jak bylo v jednom příspěvku -mám vadnou UPS bez baterky a slabou baterii tak to spojím, dám na hajzl (kde je větrání  pozor na panelák) a mám UPS. Samozřejmě pokud bude UPS na 300VA tak z ní budu brát 100 protože kdo má mejt černý očouzený kachličky na tom hajzlu. Jinak v dávných dobách se podobné věci jako UPS bastlily  a používala se trafa z elektronkových rádií a ono to chodilo. O účinnosti se radši moc nemluvilo, lezl z toho zkřivený obdélník a chodilo to.

Připojit televizi na UPS by asi nemělo vadit, protože televize začíná usměrňovačem a za ním je spínaný měnič, stejně jako v PC.Jediný problém by mohl vzniknout u zařízení se síťovým trafem ,zvláště pokud uteče frekvence.Měření frekvence sítě osciloskopem je možné ale chyba může být u kvalitního přístroje 5-10%. Nesmím věřit všemu co změřím. Pokud chci měřit frekvenci UPS osciloskopem použiji síť (ČEZ) jako etalon.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
KR  |  01. 07. 2002 09:14

MNO, asi to bude fungovat i bez "doladovani" - sam doma pouzivam ruzne figle s akumulatory, ale rozhodne bych na to nepripojoval sve HI-FI audio, ci video a televizi. To, co z UPS leze se casto jen vzdalene podoba 220v sinus stridavych ze site a mnohe zarizeni se pak zbytecne namaha. Spinany zdroj PC si s ledascim poradi ale jine pristroje ?
Myslim, ze to nestoji za to. Leda ze bych mel doma starou funkci autobaterii. Pro server bych stejne radeji pouzil vetsi UPS nebo baterii+profi menic 12=/220-50Hz.
Ale kdo si chce hrat, at si hraje. UPS bz to vzdryet mela a pokud ji yiskal ya par supu se znicenou baterkou, tak proc ne, ze ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vladimír Houra  |  24. 06. 2002 10:39

Ač půl roku od publikování článku, tak přeci... Nedá mi to, abych na článek nezareagoval.
Nejsem schopen odborně hodnotit "přebastlení UPSky" na větší kapacitu. Co si však troufám vyloučit, je vhodnost použití startovacího akumulátoru jako zásobárnu elektrické energie pro UPSku.
Pro UPSky je nutné použít olověné hermeticky uzavřené akumulátory, nikoliv akumulátor startovací. Bezúdržbový akumulátor se nabíjí odlišným způsobem, neplynuje (pokud není přebíjen nebo není poškozen), je možné ho používat v jakékoliv poloze (i ventily vzhůru). Cena takového akumulátoru je kromě kapacity závislá hlavně na značce akumulátoru - ta mu dává také jeho životnost a odolnost proti nepříznivým podmínkám (pracovní teplota, hloubka vybíjecích cyklů, nabíjecí metoda a její nepřesnosti). Nejvytrvalejšími akumulátory budou patrně Panasonic a Yuasa. Panasonic je samozřejmě ale také nejdražší... Např. akumulátor 12V/65Ah stojí asi 3990,- Kč bez DPH (Panasonic)...
Je na každém z Vás, zda se pustíte do pokusů s autoakumulátorem (přeji Vám mnoho štěstí) nebo s akumuátorem pro UPSku "kamarádštějším". V každém případě bych ale na místě provozovatele serveru PCtuning takovéto odvážné články nepublikoval, pokud nebudou psány fundovanými lidmi - nechci tím autory naštvat či pobouřit, ale ten startovací akumulátor je fakt hrozný úlet...

Vladimír Houra

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dalkal  |  02. 05. 2003 17:51

Kolego,  odkud máš ten nesmysl, že gelová bateri neplynuje, proč by asi byly články uzavřeny gumovýmy čepičkami k vůli unikání přetlaku plynů,  proč si myslíš,  že je gelovka v každé UPS bez kapacity asi po třech letech? Je to tím,  že je trvale přebíjená a elektrolyt vyschne. Kdybys gelovku co půl roku doléval destilovanou vodou,  tak vydrží několikanásobně déle.

A o vhodnosti startovacího akumulítoru jako zdroje k UPS nemán výhrad, sám toto řešení používám již rok,  protože plyny se dají bez problému odvézt ven přes okno průhlednou plastovou hadičkou o průměru 6mm. Místo klasických zátek se dají zátky se silikonovým těsněním,/vyrobené k tomuto účelu, dají se sehnat a akumulátorovnách/  a plyny se odvedou z boku baterie, kde je k tomuto účelu otvor. Články akumulátoru nejsou vzduchotěsné, jsou propojeny,  takže plyny odejdou hadičkou ven.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
D.A.X.  |  23. 03. 2002 21:24

Nic horšího snad není

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  16. 01. 2002 23:05

No já koukám a divím se co všechno se dá napsat. Kdo to napsal se pak probudil a zjistil, že má pravou ruku v nočníku. Navíc ta jeho hifina asi nebude moc ready, když má tak velkou  spotřebu ( nebo zvukově simuloval bitvu u Waterloo?).  Pokud má opravdu takový odběr při normálním poslechu, tak je to asi způsobeno tím napětím250V/57Hz. To asi tomu opravdu neudělalo dobře. Mám další typ: domácím rotopedem dobíjet baterii, čímž dosáhnu současně nabíjení i vybíjení. Při dostatečně rychlím kmitání nohou se můžu odpojit od sítě , případně dodávat ČEZu elektriku...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JoDiK  |  16. 01. 2002 19:54

popsané v této diskuzi mě taky velmi pobavily. Takže přidávám několik svých. Vzpomínám si, jak o jedněch vánocích, v dobách kdy si o PC a jiných Požíračích Času mohl našinec jenom zdát jsem takle ležel na gauči, koukal na stokrát viděné pohádky a z nudy sťoural prstem v objímce po žárovce v lampičce stojící mi za hlavou. Musím dodat, že to byla lampička dvoužárovková, a ta druhá svítila. No a při jednom strku jsem dosáhl až na spodní plíšek... Ukazovák mi brněl ještě několik hodin, naštěstí jako rozený elektrikář mám dost velký povrchový odpor kůže a tak jsem ho neměl ani spálený.

Druhý zážitek jsem měl s kámošem - jednou jsme našli otevřenou skříň na sloupu a jako správní elektrikáři (já už téměř profesionál-student elektroprůmky, kámoš pouhý amatér) jsme hned zkoumali vnitřní vybavení. Když jsem ho poučoval, že fáze jsou ty plocháče označené oranžovou barvou tak mi oponoval že je přece úplně jasný, že oranžovou se značí nulák. A hned mi to chtěl dokázat tím, že se jich dotkne. Naštěstí jsem byl silnější a přepral ho, jinak by se tam asi fakt nechal zabít.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vitt  |  12. 01. 2002 21:52

A co tak si do pokojicku postavit vedle pocitace dieselagrerat??

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  14. 01. 2002 06:36

i tak ale potrebujes kvalitni UPS aby ti z toho udelala neco realneho

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Milan  |  27. 02. 2003 14:57

Dieselagregát? No problem.... http://www.webpark.cz/mdupal6/Ba_09_02/P9260232.JPG

Již dlouho jsem se tak nepobavil. Rovnež se musím pochvalně vyjádřit k historkám s "el. kytarou" a "měřákem podle internetu". Myšlenka původního článku není špatná a nebál bych se ji realizovat, pokud by byly brány v úvahu obecné fyzikální zákonitosti a limity dané původní konstkcí UPS. Oproti tomu veřejnosti autorem prezentovaná realizace, jeho naprosté bláboly v terminologii a jeho odborné znalosti neváhám nazvat obecným ohrožením. Asi vůbec netuší, jaké měl štěstí , že to odnesly jen odpálené tranzistrory...

 

 

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Juggernault  |  12. 01. 2002 12:45

 

Myslete si co chcete ale funguje to!!!!!!!!!!!!!

možná ze to blbe dobiji nebo to zkracuje životnost UPS ale to je snad jedno když to skoro nic nestojí a vyřeší to problém.

Jelikož má kamarád kotel který bez EL. nejde (bud se uvaří  nebo přestane topit) sehnal UPS APC (jakou přesně nevím) asi 600W napájení 2X12V … jako majitel Autobusu vyhrabal 2 postarší 180Ah baterky (jak už zde bylo napsáno nedostačující na nastartovaní ) zapojil a UPS zálohuje kotel bez problému již 3 roky (čerpadlo asi 80W a 2 větráky po 20W ).

Možná se  to někomu zdá nereálné zbytečné atd… ale je to nejjednodušší řešení problému, jelikož je často mimo objekt.

UPS sehnal asi za 500Kč (nefunkční akumulátor)

A jelikož ještě dostal 4 UPS nefunkční  tak by se šiklo kdyby někdo měl schéma jakékoliv UPS nejlépe APC a byl tak hodnej a zaslal mi ho.Zatím se tam jen válej.

Rači to nekomentujte   a dete neco delat treba sendnout mi to schéma.

 
 
Btw Pár UPS jsme dohromady ale APCčko žádný sou to desný shity
BYE

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
bbf  |  11. 01. 2002 22:28

Tak jsem se zase jednou dobře pobavil.

1) Bude to fungovat? Bude. Ale není to předělávka pro lidi, který umí jenom nahodit jističe. To proboha ne. I se stejnosměrným by všechno mělo chodit, kdysi (3-4 roky) jsem tímto způsobem upravoval 486 na řízení vytápění, na 12 prastarých autobaterek (ať žijou kamarádi v autobazaru) - pochopitelně se projevilo, že každá je jiná a jinak se vybíjí, a tak jsme vyrobili nabíječ, který cyklicky nabíjel jednu baterku po druhé drastickým proudem tak, aby se žádná nepřebila a stejně kontroloval i při provozu, jestli některá nejde pod 10V.

2) frekvence sítě: já jsem ji teď tak pro informace změřil, výsledek je 49,9998 Hz (jako časovou základnu používám řádkový rozklad ČT1, který je synchronizován se státním etalonem). Tvar je tady ve vilové čtvrti v Brně doopravdy sinus, ale třeba u nás na škole se špatnou elektrikou (zapnete 10 PC a napětí v učebně jde dolů o 10V atd.) je snaha ukázat sinus ze zásuvky marná. Viděli jste někdy tvar sítě v průmyslovém areálu s vlastním trafem, kde jsou provozy s frekv. měniči, krok. motory atd.? Vypadá asi jako z UPSky... Jo ale doporučuju přepěťovou ochranu. Viděl jsem na vlastní oči, co dělá voltmetr v rozvaděči, když se někdo na stejném trafu rozhodne brzdit protiproudem, zkoušet rekuperaci nebo co to dělal blbec.. (230..230..260..290..310..250..180..230..230)

3) ad úrazy el. proudem: 16-letí žáci výběrového gymnázia jsou schopní strčit kružítko do zásuvky (sice za plast, ale ta šupa za to stála), v Centru volného času v Brně učím elektroniku 12-14 letý děti a oni v pohodě strkaj šroubovák do zásuvky.

Takhle dopadnete, až budete experimentovat s upskou...
http://www.elektrika.cz/zpravy/galerie/sm1010921.html (pravda to je 35kV, ale zgebli by jste stejně)

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Starmen  |  11. 01. 2002 21:11

Viděli jste ten požár v Brně?? To CASINO na České??? Beztak někdo "přetaktovával" UPS. To bylo ale horko

 

..........Starmen..........

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Vesely  |  11. 01. 2002 14:10

 Popsany zpusob "pretaktovani" UPS znamena nejen hrube pretezovani napajeciho transformatoru UPS, ale predevsim vykonovych polovodicovych prvku vystupnho menice a dalsich soucatsek zapojenych ve vykonove napajeci vetvi UPS. U techto dilu zdaleko neresi problem jen pridavny ventilator. Navic potrebny nabijeci porud pro pouzity akumulator UPS a 40Ah autobaterii se take znacne lisi, coz se projevi na spravne funkci UPS.

Popsana uprava mnohonasobne snizuje zivotnost UPS, pokud ji neznici hned po nekolika zapnutich a pri trose smuly i nektera na ni pripojena zarizeni.

Uvedena uprava je pro elktrotechnika zajimavym nametem k pousmani, ale pro praktickou realizaci ji nelze nikomu soudnemu doporucit. Snad jen tem, kteri by chteli mit doma zarizeni schopne v nestrezenem okamziku naplnit pokoj zapachem paliciho se cuprextitu rozsireneho o moznost pozaru celeho vybaveni bytu.

Libor Vesely

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Highlander  |  10. 01. 2002 22:54

Chtělo by to asi oslavu. Je až s podivem, že tenhle článek zaznamenal víc jak 10000 návštěv. To je síla.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zd  |  11. 01. 2002 09:46

aby ne, chodim sem 3x denne jen na tenhle clanek se pobavit nad dalsimi skvelymi reakcemi......

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Milan  |  11. 01. 2002 11:02

Jo presne. Ja sice ne tak casto, ale i tak uz asi po 4, coz je presne 4x vice nez u ostatnich clanku.

Jnak nejlepsi reakce byly:


  1. Ta o elektricke kytare

  2. Ta o litani na el. vysavaci

  3. To lizani trafa taky nebylo spatne

  4. No a nakonec ten cely ironicky prispevek, s tim jak se namerilo 64 Hz na ruckovem meridle postavenem z internetu

Fakt dobry!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Undertaker  |  11. 01. 2002 15:53

Tak dobre, pripojím aj ja nejakú úsmevnú príhodu. Raz sme na sústredení nemenovaného fyzikálneho seminára dostali za úlohu zbaviť roztok modrej skalice modrej farby. Tí múdrejší to odparili a skondenzovali (asi si doma bežne pálili samohonku:_-), no a jeden eXPert to skúšal elektrolýzou, avšak nemal dostatočný zdroj jednosmerného napätia, tak odšruboval kryt stolnej lampičky, vytiahol dráty a ponoril do roztoku. Na výzvy, že elktrolýza nefunguje so striedavým prúdom nereagoval. Nakoniec roztok zozelenal a trochu maličkých bubliniek sa objavilo pri drátoch. Potom to spratal, takže to vďakabohu nikomu neublížilo.

P.S. Aj tak najlepšia histerka bola zatiaľ "elektrická gitara alá vlk a zajac".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan David  |  10. 01. 2002 18:12

A není to všechno jinak ? Pravděpodobně sem ten článek zabloudil z nějakých humoristických stránek a autoři jsou velice geniální srandisti s neuvěřitelným talentem bavit lidi.
Pokud to ale myslí vážně, tak se to téměř rovná trestnému činu ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jožin  |  10. 01. 2002 14:09

    Bravo.   Tento článek se povedl. Výborně posloužil jako budík (pro ty co si myslí že jsou odborníci), jako alarm (pro ochránce zákonů a kšeftů) i jako inspirace (pro myslící tvory). Dokonce laické podání článku způsobilo lavinu vtípků, takže ještě jednou bravo jejich autorům. Fakt dobré čtení.
    Před časem jsem na popud kamaráda uvažoval o zvětšení doby zálohy PC sestavy (rádi bychom několik hodin). Probrali jsme asi všechny možnosti (včetně nereálných) a dělali rozbor vlastností jednotlivých druhů zapojení. Nakonec jsme to nechali být. Závěr byl, že asi nejlepší je koupit model UPS podle požadovaných parametrů. Přidat baterku je jistě možné, ale význam to má jen tehdy, pokud těch pár minut navíc opravdu potřebujeme. Vím jen o jediném důvodu, který za to (pro běžného člověka) asi stojí: dopálit CD. Pokud někdo potřebuje (nebo  jen chce) napájet PC sestavu nezávisle na síti, tak to potom není klasický home user a doufám nestrácí tady čas.
                                                                                                                                                     Všechny zdraví Jožin

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  10. 01. 2002 15:18

jo jenze v dobe kdy vypalit cd je otazka 3 minut, vypaluju jednou za tyden, proud vypadne jednou za ctvrt roku a jedno medium stoji 12kc to nejak ztraci smysl. jedine co ma smysl je kvalitni UPS ktera zvysi stabilitu PC a krom toho muzete vesele makat i kdyz neni proud. levne nahrazky jsou jen tahakem penez a davaji BFU pocit ze jsou v pohode. Pokud by ti proud vypadl pri kazdem druhem paleni tak potrebujes 10let na to, aby se ti UPS vyplatila. coz vzhledem k tomu ze po dvou letech jde do kytek...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  11. 01. 2002 11:48

Možná je pro někoho důležitější to CD dopálit a jít s ním třeba další den do práce nebo ho hned střelit někomu kdo ti ho dal. Než to ráno znovu zapnout a dodělat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AZE  |  10. 01. 2002 00:22

Co se vám nezdá? Mě se například velice líbí, že autor dokonce ví, že

"multimetr je krabička měřící napětí, odpor, proud" a že z baterie se

uvolňují škodlivé látky, které eleiminuje listem papíru A4.

A že si plete pojmy, jako výkon a doba provozu, která je daná

kapacitou baterie, to bych mu odpustil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
radoomek  |  10. 01. 2002 14:06

BTW, je rozdil mezi vykonem, elektrickym vykonem, sportovnim vykonem, umeleckym vykonem atp. Pokud autor pouzil vykon, ve smyslu toho, co UPSka nabizi uzivateli k vyuziti, tak ma pravdu. ale blbe se vyjadril. On nenapsal elektricky vykon ve smyslu kapacity UPSky, co mu tady vycitate. Ale je to jen o terminologii, pripadne nzalosti jazyka, takze jako vymluva by mu to moc nepomohlo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mave  |  09. 01. 2002 21:47

Přináším návod na levnou prodlužku:

Jednou se nám na dílně stratilo klubko izolované 1,5 licny. Druhej de přišel jeden z pomocnejch dělníků s dotazem, proč mu  prodlužka vyhazuje pojistky. Drát prej odizoloval rozpočítal jednotlivý drátky na dvě poloviny, jednu půlku připojil na jeden kolík druhou na druhej a protože jeden drátek byl plonkovej, tak ho připojil na zemnící svorku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
td  |  09. 01. 2002 21:19

Už jsem četl všelijaké hovadiny ale tato skutečně překonala moje představy. Myslím, že podobným způsobem přistupoval k odborné problematice jistý strýček ze Saturnina. Jinak přeji autorovi hodně štěstí aby se dožil konce tohoto roku. Já jsem již málem zemřel smíchy při čtení.  

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Standa  |  09. 01. 2002 15:44

Vážení, po přečtení reakcí na tento skvělý článek jsem se rozhodl pro upřesnění některých nejasností a dohadů, které zbytečně kazí jinak skvělý nápad na upgrade UPS (pokud se někomu nelíbí pojem "přetaktování").

Za prvé, frekvence napětí v síti je opravdu velmi proměnná. Leckdy se mění i mnohokrát za sekundu. Při posledním měření u nás doma jsem naměřil asi kolem 64 Hz, bohužel přesnou hodnotu nevím, protože mi shořel můj ručkový měřící přístroj, který jsem si zhotovil také podle návodu na internetu.

Není také pravda, že z baterie se odpařují nějaké škodlivé látky ! Fakt, že v bateriích je obsaženo olovo a kyselina sírová zdaleka neznamená vážné ohrožení vašeho zdraví. Jde o stejnou pomluvu, jako kdybych tvrdil, že nesmíte používat lékařský teploměr, protože obsahuje smrtelně jedovatou rtuť ! Jak známo, každý chemik vám potvrdí, že při odpařování kyseliny sírové vzniká čistá vodní pára, takže maximálně dosáhnete optimální vlhkosti vzduchu ve vašem pokoji. Mírně hřející dráty od UPS jsou naopak velkou výhodou, protože máte zcela zdarma přitápění. Problém s přepalováním izolace je ovšem horší a někomu může zápach umělé hmoty znepříjemňovat kratochvíle u počítače, nebo poslechu hudby. Řešení je velice jednoduché a účinné. Úplné odstranění izolace - ovšem je nutné ji odříznout ještě při montáži baterie k UPS, později můžete mít problémy pokud se připeče k vodiči.

Jestliže chcete optimálně využít zbytkového tepla na vodičích, oblíbenou fintou zkušených oveclockařů je omotání vodičů kolem bosých nohou. Méně elektricky zdatným kutilům připomínám nutnost zachování polarity, kladný pól připojit k pravé noze a záporný k levé. Přirozený odpor těla pak způsobí příjemné teplo, ovšem vzhledem k nízkému napětí zcela neškodné pro lidský organismus. Z tohoto důvodu ovšem důrazně doporučuji místo silnějšího drátu raději volit jemný lankový vodič s délkou úměrnou tomu, aby bylo možné obalit důkladně celé chodidlo (v praxi se osvědčuje tak 1-4m).

Nízké nabíjecí proudy snadno nahradíme jednoduchou nabíječkou. K jejímu zhotovení stačí usměrňovací obvod z běžných univerzálních napaječů v cenách 150-300 Kč, ten připojíme k síťovému napětí a na několik minut přímo k záložní baterii. V tomto případě může také docházet k přehřívání elektrolytu a v extrémních případech i k prskání kyseliny mimo baterii. Nejlépe se toho vyvarujte, pokud během nabíjení ponoříte akumulátor do nádoby s vodou. Zvyšování frekvence tvorby bublin vám pak prozradí, kdy máte nabíjení ukončit. Pokud máte al v pokoji akvárium, nebo dostatek místa, je možné do něj baterii umístit i trvale. Nepatrný ohřev vody i bublinky mohou být příjemným efektem pro uklidnění.

Na závěr dodám, že chystám k uveřejnění postup dosud nejefektivnější metody přetaktování procesorů Duron i Athlon o skutečně rekordní hodnoty. Předem nebudu nic prozrazovat, ale napovím, že budete potřebovat pájku, zdroj pro odporové svařování a větší množství ledu. Zatím je nutno doladit relativně krátnou životnost takto přetaktovaných kousků (řádově ms).

Bohužel už musím končit, ošetřovatel je za mnou velmi nervózní a ještě jsem nejedl dneska svoje prášky. Ale hned jak to půjde zase se ozvuucvb  gqebhr  g

h

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
radoomek  |  09. 01. 2002 17:44

To je uhliii  Diky panove diky ....

Autorovi: Za to ze umoznil vznik takovych krasnych komentaru. Dale za to ze pomaha prirode s prirozenou selekci a "slabe" kusy pomaha eliminovat.

Tomasovi: Ze me upozornil na existenci teto diskuse. Nadpis me prve od cteni odradil, ale dnes vim, ze by to byla zasadni chyba

Redakci: Ze mi dodnes nezaplatili honorar a nenuti me tak byt k nim jakkoli loayalni (... ale stejne by bylo hezke, kdyby mi zaplatili , krome jedincu, kterym u testu mysi, chybely benchmarky Qejka, Unrealu ci dalsich zhovadilustek, se to prej libilo )

Koumesovi: Ze napsal ten blabol a Tomas me pak mohl upozornit na jeho existenci

Vsem: Za ty perly.

P.S. Nechcete to nekdo sepsat a poslat treba do fudge.cz??

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  10. 01. 2002 09:35

ja bych spis rekl ze ty slabe kusy eliminuje Zive kdyz ti nezaplatilo - asi umres hlady.

(jakkoliv mi to prijde typicky ceska cunarna nezaplatit honorar)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
radoomek  |  10. 01. 2002 14:00

 Ale no tak, to bych na tom musel byt hooooodne spatne, abych musel zaviset na Zive. Je sice fakt, ze mnozstvi velkohubych troubu je vsude, a ze jsem uz potkal hodne podivnych individui, ale se Zive se opravdu tezko muze neco rovnat.

Mimochodem, zas tak moc ceska cunarna to neni. I jinak seriozni firmy obcas v cechach podnikaji Klausovym stylem. Tj. najmou lidi naslibuji jim hory doly a pak se na ne vykaslou. Co jsem slysel, tak to jeden cas byla docela moda.

BTW, kamarad rikal, ze jsi magor. Ja rikam, ze ne. Tak bys mel ukazat ze nejsi a nejakym genialnim clankem (necekej za nej prachy:) to vyvratit. S temahle blabolama co z tebe padaji ho asi nepresvedcim

S pozdravem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  10. 01. 2002 15:12

Nemyslel jsem jen ceske firmy. Ono jde o ceske vedeni mnohdy i zahranicnich firem. Cechum na skodu.

Popravde receno je mi celkem u riti co si mysli nejaky tvuj kamarad, vzhledem k tomu ze to bude podobny trdlo jako ty (jinak by s tebou ani neztracel cas). Nemuzes ocekavat ze neco budu psat jen abych nejakemu zoufalcovi z moravy udelal radost, na to se mam moc rad a uz jsem si pred hodne lety zvykl delat jen to co chci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radoomek  |  10. 01. 2002 18:58

No nepresvedcil si kolego

BTW, nechme planych reci, nekdo by si mohl vsimnout, ze se s tebou bavim a znas to. Kdyz se clovek bavi s blbem, po case maji lidi problem je odlisit a to bych nerad. Tedy prohlasuji... ano mas pravdu ... vsechno je zlutozelene, jalove jsou nejen kravy ale i vykon a pristi predseda vlady (snad Rumunske, kdyz ti cechy nejsou dost dobre) O' velky Koumes se nemuze mylit.

Nebo jinak. Ma uzasna szirava ironie na tvou sebestrednost proste nestaci a protoze mam narozdil od tebe co na praci, tak dalsi vymeny zjevne zbytecnych slov nechame na jindy.

Toz preju hodne uspechu a malo urazu elektrickym proudem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pajdo  |  10. 01. 2002 08:51

64 Hz????? čím to bolo merané, vo verejnej rozvodnej sieti toto nie je možné, iba ak máte vlastný lokálny generátor a navyše s pokazenou reguláciou. Predpokladám že frekvenciu ste meral boh vie s čím len nie s nerakom na meranie frekvencie.

Viete čo je potrebné na zmenu frekvencie o 0,1 Hz (desatinu), to bežný človek bez obrovského zariadenia (strednej elektrárne) nedokáže, a keď tak na takých 50 ms, potom musí vypadnuť istič, lebo na to je potrebný taký prúd, že strach.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
HUMOR  |  26. 02. 2003 04:34

Vybornej Humor¨- Až v polovině článku jsem to pochopil a už sem se smál i tomu co sem přečetl před tím. A HAPPY END - no SUPER. Fakt je celá tato stránka lepší jak FILM.........

Když už píšu tak si neodpustím je krátkej příspěvek :

1.) Sedím vedle Serveru a mám na něj připojeno asi 40 WLAN ( bezdrátových ) uživatelů z okruhu asi 25km. Když vypadne elektřina u mě, tak v dalších čtvrtích a okolních vesnicích vesele svítí, poslouchají muziku a brouzdat po NETU by taky chtěly !!!.

 Proto je pro mě důležitá i doba, po kterou server pojede než ho UPS USPÍ..... --- můj názor a realizace --- PROČ Vrážet desetitisíce ,-Kč do řádově  kW (VA) UPS, aby server vydržel co nejdéle, když stejně k takto drahé např. ONLINE UPS musíte dokoupit externí baterie a měnit je X krát častěji ( za moooooc ,-Kč ) než u normální UPS, když stačí tyto originál akumulátory do UPS jako např. bezúdržbová YUASA NP 65-12i = 12V / 65Ah za cca 3.500,-Kč , která vydrží s "obyčejnou" APC smartUPS 650 pohánět SERVER bez zaplého monitoru řádově desítky hodin bohatě vystačí ??. A princip je vlastně stejný. Ventilátorové chlazení trafa a chladičů v UPS a externí baterie ( ale ORIGINAL PRO UPS ).

Takže spory jsou HUMORNÉ, ale ZBYTEČNÉ...

 Každý své UPSky strůjcem, komu stačí to co má, ať nekritizuje nápad druhýho a ten co to chce udělat a neví jak, ať se do toho NEPOUŠTÍ !!!

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Starmen  |  09. 01. 2002 15:19

Jen tak dál. dál. Sice se na mě tady kolem při odevzdávání projektů dívají jak na blázna, ale nemůžu se udržet ) Se chlámu na celý kolo

Jsem sice vyučen a odmaturován provozní elektrotechnik a mechanik elektronických zařízení, ale nejsem odborník na baterie a na UPS už vůbec ne. Ale pár poznámek si neodpustím.

1. Baterie nabíjená menším proudem se NABIJE ikdyž to trvá daleko dýl. Nabíjení např. třetinovým proudem se provádí např. při "léčení" sulfatace (ale nejsem už schopen si přesně vzpomenout u jakého typu, ale to je jedno, jde o nabíjení).

2. Baterie v pokoji?? Mnu což, každej čichá něco jinýho.... (Někdo čikuli, někdo výpary z baterie.......... Ale přecejenom mi to nedá a souhlasím tu s jedním názorem, že s těmy výpary nebude tak strašný.... (mj. proč si myslíte, že se do baterií dolévá pouze destilka... to by zachvíli místo elektrolitu zbyl rybníček pro žabičky )

3. To AUTOR: nic si z nich nedělej. I když s pár věcma co jsi napsal taky nesouhlasím, tak si se aspoň pokusil a něco udělal. Ti kolem jen kritizujou a než by něco udělali..........

Jinak nápad je to rozhodně pěkný a zajímavý, ale to už bych možná postavil svoji vlastní UPS. Jedna nabíječka, baterie, střídač, trafo, "pár" dalších "ptákovin"..... Joj to bude požárů )) Usama bin hadr..... ))

 

.........Starmen.........

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mr. Vysavac  |  09. 01. 2002 13:42

Urcite plno lidi zna hranou pohadku o carodejnicich ktere v pripade nouze pouzivali misto letajiciho kostete vysavac, a kdyz si do nosu strcili zastrcku tak vysavac bezel a letali na nem. Ovsem po vlastni zkusenosti to nedoporucuji. Jednou jsem to v mladi zkusil a... strcil jsem vysavac do zasuvky, az se rozebehnul tak jsem zastrcku vyndal a ihned jsem si ji strcil do nosu (jako ze vysavac bezi z meho nosu). Neumite si predstavit tu ranu... zeleno pred ocima... hruza. Bud to bylo tim rozbehovym kondenzatorem, nebo tim, jak motor jeste bezel tak se na nem indukovalo napeti. Od te doby si zadne zarizeni do nosu nestrkam .

Pak bych tu mel jeste jednu prihodu. Jednou jsem pod stromeckem nasel jakousi ruskou stavebnici elektroniky. V ni byli sluchatka ktere meli konektor jako na 220V. Mnozi uz jiste tusi... ano, nic blbejsiho me nenapadlo nez sluchatka strcit do 220. Kdybych je mel na usich tak je asi po me. Ze sluchatek (byly 'stereo' ale zapojene jako mono) vyslehly dva plameny proti sobe a vyhodilo to pojistky. Zajimave je, ze i po tomto incidentu sluchatka normalne fungovaly. Holt Ruska technika

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pavel  |  09. 01. 2002 11:41

Vubec to neni spatny napad a mne se podarilo spojenim vyrazene UPSky a nestartujici autobaterky zprovoznit zalozni zdroj pro me PC v praci. Jedinou vadou je kabel od bateri do UPSky pri zatizeni. Hreje a smrdi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
macko  |  09. 01. 2002 10:40

Uz som si zvykol na uroven clankov na zive, uroven autorov na zive je od agentov mrkvosoftu az po total amaterov ,neuskodilo by trochu reality ne ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel  |  09. 01. 2002 09:52

Už se těšim na další nápady jak nanápadně vyvraždit rodinu a z bytu si udělat akumulátorovnu. Rakovině zdar. Nevíte někdo o nějakým lepším serveru kde by se daly sehnat jen seriózní informace a ne spousty bludů?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rs  |  09. 01. 2002 08:52

dobre, ale  UPS se vetsinou nemontuje kvuli cene zarizeni,
  ale kvuli SPOLEHLIVOSTI.

Autobaterie je sice vykona, ale neni tak spolehliva jako bezudrzbove, zapouzdrene Accu

Chci-li neomezenou dobu provozu bez CEZu,
  koupim si za cca 6k5 naftovy generator ... a dobastlim si automaticke spousteni ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Root Rootovic  |  09. 01. 2002 10:14

A potrubi do Kralup.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
event  |  09. 01. 2002 00:16

A ako sa ta autobateria chova pri dlhsom pouzivani, myslim tym jej zivotnost? Preca len to ma trosku inu konstrukciu ako tie UPCckovske. Soft UPCcka sa snazi vramci zachovania cim dlhsej zivotnosti baterie o nejake jej optimalne nabijacie/vybijacie cykly - vybija ju, potom nabija a pod. A ked sa toto iste robi s autobateriou, moze velmi rychlo odist. Teda nehovorim ze odide, ale xe to vyskusat. Ja osobne by som to vsak neriskoval.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  08. 01. 2002 23:38

Nechci se zabyvat tím, jestli UPS vydrží provoz z akumulátoru s velkou kapacitou. Pokud se k tomuto kroku nekdo rozhodnete, tak zasadně nepoužívejte startovací akumulátor do auta. Když už do toho půjdete, tak zakupte TRAKČNÍ akumulátor, který je k takovémuto způsobu přímo určen. Startovací akumulátor je naprosto chybné řešení. Trakční akumulátory prodávají ve všech značkových prodejnách Varta, jedna je např. v Praze 4, kousek od Branického pivovaru.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jozin  |  10. 01. 2002 13:23

      Hele, nedělej tady reklamu. Každý, a tím myslím každý (včetně Tebe), má svobodu si na vlastní zopovědnost dělat co chce. Proč bych nemohl použít např. vyřazenou baterku z auta, která je ještě částečně funkční (např. má 30%-ní kapacitu z jmenovitých 50Ah), ale už s ní nenastartuju. To, že doma bude v okolí baterky díky jejím výparům (cca metr) všechno kovové korodovat (měl jsem ve skříni flašku kyseliny chlorovodíkové několik let), je moje věc. Inhalovat z ní nehodlám a pít elektrolyt taky ne. Jestli máš ješte jiný důvod proč bych autobaterii neměl doma "zásadně" požívat a nepáchat tak "naprostou chybu", tak se s námi poděl. Asi máš představu, že místo zužitkovat běžnou baterku je lepší koupit novou (a ještě k tomu speciální) a popřípadě tu starou švihnout někam do pangejtu, co. Rozený expert ekolog-ekonom.
      Nejvíc se divím lidem (a tady se jich objevila spousta), který musí mít všechno naordinovaný přes všelijaký normy, zákony a vyhlašky. Takový podezřívám, že jsou na tom finančně zainteresovaný (bud jako opravář nebo jako revizní orgán) nebo to jsou prostoduchý jedinci, kteří někde slyšeli, že to tak musí být.
     Omezování osobních svobod, sešněrování myšlení a zaškatulkovávání je od dob policejního režimu kancléře Bacha z éry c.k. monarchie masově rozšířeným hobby nebo, co. Nechte každého svobodně experimentovat až do krajních hranic. Pokud nezasáhne do svobod jiného jedince (zdravi, majetek, lidská práva) tolerujte jeho aktivity. Pokud chce někdo doplnit prezentované informace, upřesnit je, nebo vyvrátit má také příležitost. Ale proč se posmívat a zesměšnovat? Zvlášt když téma, jak se zdá, je natolik zajímavé, že oslovilo více čtenářů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jcr  |  10. 01. 2002 18:45

Jesli máte pocit, že takovými experimenty neohrožujete bezpečnost svou a okolních občanů, protože jsou normy a předpisy pouhé omezování Vaší "svobody" , tak se odstěhujte na pustý ostrov omečzenče...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  16. 01. 2002 11:56

Klidne si doma pouzivej co chces. Je mi to naprosto putna. Tvrdim, ze pro navrhovany zpusob pouziti je startovaci akumulator technicky zcela nevhodny. Staci se podivat do technickych parametru. Pro dany zpusob vyuziti je daleko vhodnejsi trakcni akumulator. To je vse.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Highlander  |  08. 01. 2002 21:26


Tolik naprosto zcestných názorů.

1. Bude to fungovat.

2. Jak dlouho to je už věc druhá.

3. V článku jsou napsaný naprostý nesmysly.

4. Zálohování lze mírně prodloužit pořádným větrákem. Ale otáska je o kolik. A jak dlouho to vydrží než exne UPS.

5. Nelze zvětšovat odebíraný výkon z UPS. Když se o to pokusíte, většinou poklesne napětí na výstupu. Coiž není moc dobrej nápad. UPS se časem pravděpodobně zničí.

6. Počítač lze napájet stejnosměrným napětím 311V. Monitor NE. Pokud ho nechcete poškodit.

7. Článek přitáhl dost lidí a o to asi šlo, ne o to aby ten článek za něco stál.

8. Nedělejte to pokud s určitostí nevíte co vlastně děláte. Pokud si myslíte, že víte co děláte, tak to raději dělat nebudete. A pokud to vážně chcete udělat tak přeju hodně štěstí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dadly  |  08. 01. 2002 20:48

Fakt diky autorum, neco tak dobreho jsem v zivote necetl, asi proto ze jsem si precetl jen nadpis a potom názory ostatních opravdu velmi dobře jsem se pobavil. Díky jen tak dál.

P.S. doporučoval bych tento článek zaslat do redakce časopisu TRNKY BRNKY už jim docházejí nápady asi vás angažují jako redaktora.

Dadly

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JardaG  |  08. 01. 2002 20:39

Tak do toho buch asi nešel a divím se autorovi, že něco takového uveřejní.  Až se něco po.... a někdo třeba vyhoří, tak bych mu to nechal zaplatit...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
stoupik  |  08. 01. 2002 20:37

No jak na ty prispevky koukam tak neverim svym ocim.Pro zasmani je tenhle clanek totalne idealni.Jen mam takovy obavy ze se mi ve dverich na servisu objevi nejakej manik s UPS pod pazi a bude po me chtit predelat to podle tohodle navodu.Asi za vse hovori fotky na konci.Ty vypaleny trandaky na vstupu ty sou sqwly.Tohle kdyby mi nekdo prinesl na opravu tak ho s tim vyhodim ze dveri a at si de rovnou koupit novou UPSku.Predpokladam ze UPS je pro zalohovani PC po dobu vypadku sitoveho napeti.Ale to v tom smyslu ze pokud to nenahodej energetaci do nejakejch x minut (samo ze ten cas se lisi podle vykonu UPS) tak se to ma podle nastaveni bud ukoncit pomoci powerschutu nebo by to mel udelat sam uzivatel.UPS vlastne neni nic jinyho nez menic z12V/230V.Nekdo tu dokonce psal ze se nektere UPS nedaji zapnout pokud do toho nejde 230V(pokud sem to dobre pochopil).Tak to by me zajimal vyrobce a typ.Na to bych se rad podival.Byt autorem tohodle clanku a navadet normalniho uzivatele k takovejmhle vjecem tak by ho meli zavrit.Ne ze bych mel neco ke svobode slova , ale tohle je s odpustenim prasecina.To uz muzu dat zakaznikovi sroubovak multak a osscik a at mi treba ten monitor nenosi dyk si ho vlastne muze spravit sam kdyz je to tak jednoduche.Souhlasim s jednim prispevkem kde se mluvilo o vyhlasce 50 ktera se tyka zpusobilosti v elektrotechnice.Doprkynka naco sem delal elektroprumku kdyz si vlastne muzu lizt do ceho chci a jeste mi k tomu nekdo da navod.Opravdu je potreba si uvedomit ze nestaci odpojit UPS od sit.napeti 230V a vesele se v tom skrabat ,ale musite si uvedomit ze nektere okruhy pokud je k tomu baterka pripojena jsou pod napetim a to 230V.Jen doufam ze tohle necet nejaky odbornik na UPS a nebo nejake revizak.To by stalo zato.Nehlede nato ze po kazde oprave nebo uprave by mel by nasledovne vystaven protokol o mereni pristroje zda vyhovuje CSN.

No nic uz to nebudu rozvadet asi to nema cenu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Milos Turicik  |  09. 01. 2002 08:08

No pokial tie UPS-ky opravujes, ako vyplyva z prispevku, potom si naozaj nepochopil vyssie uvedenu poznamku, ktora hovorila o tom, ze ak mas UPS-ku, ktora nie je pripojena na 230V, je vypnuta, ma bateriu a je funkcna, potom vo vacsine typov (bezne APC Back aj Smart) bez toho, aby si ju pripojil do siete po zapnuti vypinaca nedostanes z nej nic. A ani po spusteni testu. Tento fakt hovori aj o tom, ze v obvodoch UPS-ky (pri vytiahnutej snure a nebeziacej zalohe) je nanajvys napatie baterie a nie 230V, ako si spomenul. Toto napatie dostanes, az ked rozobranu UPS-ku nejakym zasahom v obvode rozbehnes (zacne fungovat menic).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ales  |  23. 01. 2002 22:13

tak hele takovehle vypalene trandaky jsou sqele fakt ze jo

ale i debil je umi opravit

jeden takovej trandak te vyjde asi na 120 kc na obrzku jsou 4

a muzu ti rict ze znejvetsi pravdepodobnosti jsou slehle jen ty trandaky

takze pokud by si nekoho s tim vyhodil ses hovno opravar

protoze takovou opravu zvladne student 2. rocniku elektroprumky

PANE OPRAVARI

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bevi  |  08. 01. 2002 20:24

Chlapi supr , jak clanek tak reakce. Chlamal jsem se az jsem slzel.  Uz jsem se dlouho tak nezasmal.

    Bevi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nakadah  |  08. 01. 2002 20:19

Autor se zrejme zajima i o elektro-torturu coz ale zapomel ve clanku uvest. Cteny Autore,

O/C UPS klidne pouzij, ale nezapomen ze snesitelny proud pro muze je 10mA a pro zeny 7mA.

Nak

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal  |  11. 01. 2002 21:53

ovsem clovek ma dosti velky odpor  a neco vydrzi

nejsme zadne srac....

a vubec s 12V si hrajou deti na zakladni skole

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Juřica  |  08. 01. 2002 17:23

Dát si klasickou autobaterii do bytu, když je v ní kyselina sírová a olovo, mi přijde vskutku jako originální řešení! Že se z ní při dobíjení uvolňují plyny jaksi nikomu nevadí? Pokud vím, tak podle normy a pokynů výrobce autobaterií je možno takovou baterii skladovat pouze v dobře větraných místnostech a nikoli v kanceláři nebo dokonce obývacím pokoji..... vedle této "sestavy" už chybí jen kanystr s benzínem!! Ušetřit se dá lecčíms a pojetí tohoto článku o tom dost výmluvně napovídá.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mnaga  |  08. 01. 2002 18:33

Ale jo nechá se to nechat doma.

Pokud se bude dobíjet tím srandovním zdrojem z UPS, tak nebude nikdy "vařit", protože nabíjecí proud bude tak malý, že se nikdy nenabije na plnou kapacitu.
Normalně, pokud to nevíte, tak se z autobaterie před nabíjením musí vyšroubovat zátky - ke konci to totiž žačne pěkně bublat a uvolňuje se pěkně výbušná směs vodíku s kyslíkem. A když se to opravdu přežene, tak prská kyselina všude kolem a pěkně rozežírá železo, hadry a podobné věci.
Pokud necháte zátky tam kde sou a !!!nedáte ji někam k topení!!!, tak díky jednoduchému "filtříku" v té zátce se z toho vypařuje skoro čistá voda. Apropo - nezapomeňte dolévat destilovanou vodu, při vytápění se vypařuje jako čert!!! Jak oschne vršek elektrod, tak to de celkem rychle doprdele...

Jinak tento článek ste si měli schovat na 1.dubna........ 8o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
denial  |  08. 01. 2002 16:54

mno...

protaktovat se snad da vsechno.

ale protaktovani UPSky povazuji za nesmysl

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fanoos  |  08. 01. 2002 16:19

Rad bych prosim vyuzil moznosti tohoto pekneho clanku z trochu jineho soudku...

Mohl by mi nekdo poradit ohledne SW k APC...

mam velmi silnou UPS pro asi tak 6 serveru...

muj problem je v tom, ze ji mam spojenou pouze s jednim serverem a odpovidajicim sw...

je nejak mozne, aby pri vypadku proudu rekl ten pripojeny server ostatnim serverum, aby si jaksi hledali jiny zdroj napajeni a ne milou UPS co toho ma jaksi uz plna riditka...??  anebo proste provedli shutdown, bez obvykleho padu na hubu...???

diky mnohokrat...

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiri N.  |  08. 01. 2002 17:19

Tenhle problem jsme s kamaradem kdysi resili v trochu mensim provedeni, 3 linuxy, 2 novelly. Bohuzel si uz nepamatuju konkretni jmena, ale princip byl takovy, ze UPSka vedla do jednoho linuxu, kde bezel "upsd" a kdyz se UPSka rozveselila nad vypadkem napajeni, zacal linux sirit po siti PRUSER! PRUSER! (ve forme spadajici pod SNMP - UDP pakety) a v novelu a ve zbylych linuxech byl odpovidajici softwarovy protikus, ktery spustil prislusny shutdown. Melo to i zruseni poplachu. ZKuste hledat na netu, neco jako UPS SNMP UDP.. my to hledali (a nasli) taky tak, nebo mi mailnete a ja to nekde vystouram.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Winzig  |  08. 01. 2002 18:31

To se da resit pomoci ShateUPS AP9207 - pripojis do ni UPSku a na ni pripojis vsechny servery co na ni bezi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karel Maťha  |  08. 01. 2002 15:40

K článku

1) baterie v UPS - u dvou starších jsem viděl, jak akumulátor je klasický akumulátor z auta v menším provedení. UPS nedržela kapacitu, po opatrném oddělání gumových "čudlíků" a dolítí destilované vody (KAMPAK SE ODPAŘILA ?)se kapacita zvedla.

Mají všechny UPS nějaký gelový elektrolyt, nebo jsou to jenom dobře zamaskované PB akumulátory ?

Pro obyčejný akumulátor podle mě hovoří především schopnost dodat velký proud (jako při startování auta (teoreticky, když chci na výstupu 220V 1,5A musí mít ups výkon 330 což z takhle prťavé baterie 12V odebírá 30A - to se nebavme o účinnosti přeměny -odhaduji 0.7-0.8 a účiníku-jde o střídavý proud).

2) barvy kabelů - občas taky něco bastlím ale připojit autobaterii takovýma barvama, vyfotit to a dát na internet ?

3) autobaterie připojená místo malého akumulátoru se podle mého názoru DOBIJE - vybíjení (vnitřní vybíjecí proud)autobaterie cca 0.02 - 0.04 A za H podle stáří, nabíjecí proud je určitě vyšší. Jestli za den nebo za 5dnů je podle mého názoru jedno, menším nabíjecím proudem se více šetří a méně plynuje.

-----------------------------------------------------------------------------------------

4) co se týká toho nastavení výstupního napětí a podobně,tak to je podle mého názoru článek do Amatérského rádia a i tam by bylo upozornění na nebezpečí zničení VŠEHO.  (PC,UPS,BYT, BARÁK, LIFE)

Neviděl jsem ani napsané, že se zříkáte odpovědnosti, či že je tento článek pouze teoretický pro získání informací  - co když Vás bude někdo žalovat po tom, jak bez multimetru pokroutí knoflíkama ?

A na závěr mám otázku - je potřeba po připojení autobaterie měnit potenciometry nastavení UPS ? Nějak jsem nepochopil, zda je to nutné, či zda pouze přinášíte informaci o funkci potenciomterů.

Karel Maťha

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Viper  |  09. 01. 2002 11:48

Clanek teto kvality by v Amaterském rádiu urcite nevzali.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
remet  |  09. 01. 2002 21:27

K tem odberum... 30A je temer nic.

30A se da odebiram i z NiMH clanku Nemluve o NiCd, ze kterych bezne beru 50A.

Olovo vydrzi podstatne vice. Pocitam, ze gelovky tak 100A a autobaterie tech 200-700A podle velikosti.

ALL: Pokud se chcete neco dovedet o akumulatorech, tak bezte do diskuzi na www.modelcentrum.cz do dizkuze "Akumulatory".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
oz  |  08. 01. 2002 13:46

kdyz uz se tu seslo toliko "odborniku" tak bych se taky rad na neco optal mam doma UPSku APC 500EI (je to druhej kus z te prvni se po puldruhe minute zacolo kourit a doted mam neprijemnej pocit kvuli moznymu pozaru dyz clovek nejni doma...) no a teda kdyz ji vecer odpojim tim hlavnim vypinacem druhej den po poledni dyz ji zas zapnu hlasi stav baterii 75 procent to se sama tak silene vybiji??? dyt dyz sem ji dones novou dou tak byla nabita na 90 procent a to predtim prodelala kdovijak dlouhej trensport nebo jak ji donutit aby se tak nevibijela....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lord Helma  |  08. 01. 2002 14:12

Řekl bych, že PC a monitor ve stand-by režimu mají svůj stálý odběr v řádu jednotek Wattů (i desítek . a pokud je UPS bez napájení dost dlouho, tak jde kapacita smozřejmě dolů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Milos Turicik  |  09. 01. 2002 08:19

Mno.Ked UPS-ku vypnes, nedostava na vystupe nic, preto ju absolutne nemoze ovplyvnit stend by chod monitoru. V tom si uplne vedla. pokusim sa vysvetlit, preco po vypnuti klesa kapacita akumulatorov. Ked vypnes UPS-ku, akumulator sa sam vybija (cim je vo vacsej teplote, tym viac), preto po zapnuti ma mensiu kapacitu. Navyse, svoju kapacitu si dokaze udrzat len v 1. roku prevadzky, potom prudko klesa. Preto ak chces UPS-ku, aby ti vydrzala zalohovat aspon 10 minut, musis menit akumulator kazde 2 roky. Niektore UPS-ky (myslim, ze su to aj APC) dobijaju bateriu (udrzuju radovo 10tky mA) aj ked je UPS-ka vypnuta a v zasuvke.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
oz  |  08. 01. 2002 13:46

kdyz uz se tu seslo toliko "odborniku" tak bych se taky rad na neco optal mam doma UPSku APC 500EI (je to druhej kus z te prvni se po puldruhe minute zacolo kourit a doted mam neprijemnej pocit kvuli moznymu pozaru dyz clovek nejni doma...) no a teda kdyz ji vecer odpojim tim hlavnim vypinacem druhej den po poledni dyz ji zas zapnu hlasi stav baterii 75 procent to se sama tak silene vybiji??? dyt dyz sem ji dones novou dou tak byla nabita na 90 procent a to predtim prodelala kdovijak dlouhej trensport nebo jak ji donutit aby se tak nevibijela....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Břetislav Roháček  |  08. 01. 2002 11:56

Při čtení tohoto článku sem mi vybavila historka, která se stala mému nejmenovanému spolužákovi ze 3. ročníku "průmyslovky".

VAROVÁNÍ - následující pokus nikdo nezkoušejte - je ŽIVOTU NEBEZPEČNÝ!!! - jen zázrakem se nic nestalo!!

Kamarád zatoužil mít elektrickou kytaru. Vzal tedy dvoulinku, oba dráty odizoloval, omotal kolem strun na jednom i druhém konci (u kobylky i kolíčků pro ladění. Na druhý konec dvoulinky správně připojil "vidličku" na 220V - a tento výtvor zapojil do zásuvky. Nebylo mu podezřelé, že od strun jde teplo, a nevšiml si, že spodní nejslabší struna červeně žhne. Na takto upravenou a zapojenou kytaru se dokonce pokusil i hrát!!!

Utrpěl lehký šok (na 220V není dobré šahat) a lehké popáleniny (od té nejslabší struny). Od té doby nechtěl o elektrické kytaře ani slyšet. Po ukončení SPŠ tento kamarád šel studovat na policejní školu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Granko  |  08. 01. 2002 14:50

IMHO :

1.) gitarove struny sa nerobia z odporovych drotov, takze mi nie je jasne, preco to okamzite nevyhodilo istice, okrem toho, ak to aj pripevnil dostatocne pevne, aby to neisrilo v spojoch, tak mi zastrceni do zasuvky to muselo hodit hovadsku iskru....
2.) ak by to aj nejakym zazrakom neuletelo, pri danej dlzke a priereze struny, by sa struny rozzeravili skoro okamzite, popripade by to len prsklo a bolo by po nich
3.) podla mna, skoro NIKTO nie je taky magor, aby toto spravil

Takze, co z toho vyplyva ......?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
samo  |  08. 01. 2002 15:20

to by si sa divil. moj spoluziak v 3 rocniku elektrotechnickej priemyslovky zapojil do zasuvky zvoncek na 12V

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hhhq  |  08. 01. 2002 21:34

moj kamos ked mal 7 rokov a jeho brat 8 tak spolu chceli dobijat tuzkovu baterku tak ze dali jeden drot do jednej dierky v zasuvke druy drot do druhej a medzi to dali tu baterku)

ZE rana jak z dela, a hned to vyhodilo istice......

Ja zase ako decko ked som sa nudil raz som nasiel transformator, odvinul som drot(mal asi 0,3mm) koniec som zaviazal na uzemnenie svetiel na zeleznicnom priecesti a hodil som ten trafak ponad zeleznicne vedenie neviem kolko to ma tusim 25kV?  Tiez rana a iskra ze nas oslepilo.....zastavil som sa az doma a ten den som nevyliezol z postele....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
prema  |  17. 09. 2002 00:45

Mému kamarádovy se takhle povedlo zapojit na vysoké škole elktrotechnické 12V sirénu do zásuvky 220V...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Aero  |  08. 01. 2002 20:35

1. Struny sa vyrabaju aj ako navinute, podobne ako cievky. Takze nejaky ten odpor tam bez problemov vznikne

2. -//-

3. skor by som zvyraznil "SKORO", nie "nikto"... kolko ludi chodi na "elektrinu" a nevie o tom nic ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Břetislav ROHÁČEK  |  09. 01. 2002 00:46

1. a 2. Ty přívodní dráty měl jen omotané, takže nějaký přechodový odpor tam určite vzniknul. Též si myslím, že to mělo vyhodit pojistky (doma měl tavné pojistky), ale nestalo se tak (tuto kytaru jsem viděl po "produkci" na vlastní oči - na nejtenčí struně byly patrné stopy po velmi slušné teplotě).

3. Tento kamarád to opravdu "zvládnul", velmi pěkný byl pohled na magnetofon B-100 po jeho "odborném" seřízení a úpravách, ale to by bylo na další samostatný článek. Proto jsem dal na začátek mého původního článku důrazné upozornění.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
radoomek  |  09. 01. 2002 17:11

Nechces se s nami o to podelit? Nemyslim si ze by jakkoli utrpela kvalita obsahu tohoto serveru, spis by vzrostal jeji zabavna hodnota. Navic bych se mohlvylozene tesit na diskusi, protoze by lidi jiste pridali dalsi stepne historky.

Prosiiiim

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
spalovac  |  11. 01. 2002 00:33

Tak to ja neco pridam z vlastni zkusenosti.To mi snad bylo 10 let a prestalo me jet trafo od elektrickeho vlacku.Nic lepsiho me nenapdlo nez odkrytovat trafo(samo,ze bylo zastrcene v zasuvce) a VLASTNIM JAZYKEM JSEM ZKOSUEL,JESI JE TAM STAVA,NEBO NE......A BYLA TAM!!!!!!(Neco jako,kdyz jsem zkousel,jesi ma plocha baterka jeste stavu,aby me jela maje Liazka s bowdenovym ovladanim Fakt dodneska nevim,co me to napadlo.

Ale dopadlo to dobreTesim se dobremu zdravi 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ëddie  |  08. 01. 2002 15:02

Tak to je fakt síla!!!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Patrik Chrz  |  08. 01. 2002 17:44

1) to mi připomíná scénu z Jen počkej zající

2) jako dítě jsem dostal 220 V do jazyka, když jsem cucal kabel od magneťáku

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nakadah  |  08. 01. 2002 20:13

Mas ten jazyk jeste vubec? Jazyk je dost "vlhka" sliznice s velmi nizkym prechodovym odporem.

To ti pres nej muselo tect aspon 1-2A a pri te kratke draze ...... hmmm aspon popalit te to muselo ne?

Nak

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Patrik Chrz  |  08. 01. 2002 20:38

No, naštěstí se mi nic nestalo. Byl to naštěstí jen takový kraťonký kontakt. Pamatuji si něco jako modrý záblesk .

Byl to takový ten kabel, co měl na konci takovu tu plochou koncovku se dvěma dírami. No a to jsem si strčil do pusy a jak sjem to cucal, tak mi to "vcuclo" čpičku jazyka do těch dvou děr.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
czbird  |  09. 01. 2002 08:30

Ah, no jasne - ONO TO vcuclo...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Kuchta  |  09. 01. 2002 09:01

no vidíš, teď by bylo hůř - 220V už je dávná minulost, teď by se ti jazyk škubal při 230V !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal  |  08. 01. 2002 11:51

Muzu se zeptat na vek a vzdelani (nejvyssi dosazene) autora ??

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  08. 01. 2002 12:19

Tak jako vsichni "pisalkove" na bodu mrazu. T.j. vek tak 17-18 a znalosti dnesniho 14-15 prumeru

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal  |  11. 01. 2002 22:18

já dlouho uvažoval nad touto otázkou

a došel jsem k závěru, že se zeptat můžeš :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rsz  |  08. 01. 2002 11:51

..dostala se mi do ruky stara 450W UPS - wyhodil sem z ni trafo, baterku a namontowal 2 vetracky ze zdroje aby snesla delsi prowoz - a mam epesni menic na 220V do auta - funguje perfektne akorat trochu moc papka pri plny zatezi (je potreba mit nastartovano).

Ale tohle asi overclockery zajimat nebude.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  08. 01. 2002 11:25

Ja vyse zmineny zpusob pouzivam uz vic jak rok, nahradil jsem starou integrovanou baterii, ktera vydrzela tak 10s starou baterii z auta, uz ani nevim, jakou ma kapacitu. Co ale vim je, ze mi z ni komp jede vic jak dve hodiny a to nemam zadny orezavatko. Ja sam jsem to nevyrabel, takze nejsem schopen rict narocnost a nebezpecnost, drat mezi baterkou a upskou mam dlouhej asi 5metru, ale je to zila jako svina, myslim, ze ma mnohem vic ne 5mm. Nabiji se to sice pomalu, ale s cetnosti vypadku proudu to vychazi uplne v pohode.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  08. 01. 2002 11:53

Principialne samozrejme baterka + menic vzdycky funguje, ale to reseni co mas pod stolem jestli funguje 1 rok a vubec dobiji, se hodne lisi od pouhe vymeny baterii.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  08. 01. 2002 12:15

Měl jsem doma starou UPS. V servisu chtěli za výměnu baterie + seřízení 1500. Protože jsem ten rok koupil i novou autobaterku do auta, tak jsem k tý UPS dal tu starou. A je to úplně v pohodě. Ale ty dráty k tý baterce jsou vyměněný za podstatně tlustčí. Baterku ale raději dobíjím nabíječkou.
Docela se divím lidem co se tu jen pošklebují. Podle s takovými zkušenost a podle mne ani žádnou UPS doma nemají. Ono je pěkné, že nová UPS stojí od 3 tis, ale vrážet do ní každý 4 roky 1500 aby když je to potřeba vydržela 3 min., nepočítám v to jízdu do servisu (autorizovaných moc není a já to mám z Liberce 15 km a není to na počkání).
Když vypadne proud stačil jsem i dopálit CD. Jinak počítač stejně hned vypínám a nechám svítit lampičku.
Co autorům trochu zazlívám, je fakt že zmiňovali připojenou HI-FI aparaturu. Mám docela solidní HI-FI a TV a nikdy bych jim to neudělal. Z tý UPS totiž leze pěkně sekané výstupní napěti (mám 19 monitor a u něj dokonce psali že není doporučeno jeho provozování na UPS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  08. 01. 2002 12:23

Mno ja mam Onlinu, ale CD se mi stihne dopalit i za 3 minuty neluve o cene dnesnich CD, tech bys musel spalit hodne aby se ti vyplatila UPS ktera te proti nicemu neochrani a navic ma takovy vystup jako pilu. Kdyz UPS tak online Exide.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kubik  |  08. 01. 2002 11:21

priste bude navod, jak si pretaktovat sluchatka pouzitim 100W basovych reproduktoru a elektronkovyho zesilovace?

Mam par dalsich navodu:
- pretaktovat 4-rychlostni vypalovacku na 40-rychlostni zmenou rychlosti motoru
- pretaktovat baterku napajejici CMOS lodnim akumulatorem
- pretaktovat disketovou mechaniku na 2.8MB zkracenim kroku hlavicky
- pretaktovat vypinaci tlacitko metrovou zahnutou ocelovou tyci, aby se clovek nemusel shybat pod stul

A par tipu na homemade doplnky, ktere pan Dudek muze zpracovat do samostatnych clanku - a prosim neuvadejte me jako spoluautora:
- nozni pedal k resetovacimu tlacitku
- opticky detektor BSOD s fotodiodou a pripojenim na klavesnici, ktery vygeneruje Ctrl-AltDel pri kazdem BSOD
- dalkove ovladani mysi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Milan  |  08. 01. 2002 14:26

No ja mam pocit, ze kdyz nastane BSOD, tak Ctrl+Alt+Del nejde - a jednoduzsi je prece spojit piny na motherboardu pro RESET, ne? Jinak je to dobry napad , uz jdu kupovat fotodiodu.

Akorat musim poctat, az mi pan Hudek rekne co je to ta fotodioda, co za krabicku se jedna - byl jsem ve fotopotrebach a tam to nemeli. A o nejakem BSOD tam taky nemeli paru, tak ted nevim ... )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Kuchta  |  09. 01. 2002 09:12


 

to je síla, už nemůžu....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karel von Banhof  |  08. 01. 2002 11:02

Vážení čtenáři,

Dovolte, abych se vyjádřil k tomuto článku. Stručně. Toto jest nejvtipnější článek, který sem kdy na internetu četl, a věřte mi bylo jich mnoho. Nezaujal mě ani ne tak moc článek, jako názory na něj navazující. Jakožto eletrotechnik spolu s kolegou jsme si článek a reakce na něj bedlivě přečetli a musim říct, že sme se deset minut váleli smíchy po zemi .

Fakt gratuluju, ste fantastický, víc takových článků, smích je zdraví

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zd  |  08. 01. 2002 16:13

tak tak.

super...esli se smichem prodluzuje zivot,tak po tomhle clanku a po tech ohlasech tu budu strasit este hoodne dlouho :))))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
nalim  |  08. 01. 2002 10:58

Když pominu aspekty které zde již byly citovány, pak pokud dotyčný zájemce o "upsoverclock" nemá alespoň par. 6 vyhl 50. 1978 sb.,  nesmí dtto jakýmkoliv způsobem zasahovat do el. zařízení (to UPS předpokládám je) a už vůbec ne pod napětím. Jediný co takový jedinec může ovlivnit je výměna žárovky v lustru a i o tom by se dalo diskutovat. Pokud by to někoho přes to lákalo, je třeba zdůraznit, že jede tzv. "na svý triko" a veškeré následky nese sám na sobě vč. případných postihů. Podle charakteru článku soudím, že toto specifikum nesplňují ani autoři návodu. Proto varuji, velice snadno může dojít k úrazu el. proudem s následkem smrti, nezapomeňte že pracujete s napětím 230V a za tuhle cenu si myslím nemá smysl se v UPS hrabat, zvlášť pro ty co se v elektrice nevyznají.   

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David  |  08. 01. 2002 10:56

Nejsem elektrikář ale, mám takový pocit, že napětí nelze jen tak měřit na svorkách a očekávat, že změřím napětí co tam bude za provozu. Měla by se tam tuším připojit nějaká zátěž jako odpor nebo nějak tak.

Nebo mi to vysvětlete, ať se taky něco dovím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Viper  |  08. 01. 2002 10:44

Vsichni mrtvi elektrotechnici se v hrobe obraceji a ti zivi se nestaci divit.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Stanislav  |  08. 01. 2002 10:30

Jeste pan autor zapomel napsat, ze kdyz si ty draty natahnete na parkoviste k autu, tak behem vypadku proudu stihnete jeste dojit do auta a s cihlou na plynu smazit Hi-Fi aj lampicku klidne celou noc ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kolous  |  08. 01. 2002 11:02

Akorat to bude chtit ochrane bryle a kompletni gumovy oblek .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Stanislav  |  08. 01. 2002 10:19

Pane autore, ja vim, ze je tohle popularni clanek, ale do uprav UPS by se beztak nikdo bez trochy eltech. vzdelani poustet nemel, uz jen s ohledem na vlastni bezpecnost. Tezko zapomenout na chlapika, co si delal privod 3x380 (dneska 400) V pomoci chmelnicovych zeleznych dratu bez izolace ve vnejsi omitce domu a divil se, ze za deste mu elektromer pocita spotrebu jak divej ... . A tak mi tady docista chybi VA charakteristika zdroje, ktery nabiji baterii a VA charakteristika vystupniho menice, vcetne komentare, pri jakem proudu a za jakou dobu je jiz nutno pouzit hasici pristroj praskovy ... . Kdyz byste k tomu jeste prilozil VA charakteristiku bateri pri nabijeni / vybijeni, jiste bychom s definitivni platnosti predesli dohadum o tom, co ten zdroj a menic udela, kdyz se tam da vetsi baterie. Verim tomu, ze APC ponekud predimenzovava jak menic, tak zdroj, ale co je moc ...  Jako rozumny "overburning", nikoli tedy "overclocking" bych povazoval nanejvys tu situaci, kdy vyrobce pouzije "vnitrnosti" silnejsiho UPS do slabsiho a tak si zalevno "upgradnout". UPS je tu prece pro bezpecnost, a ne jako dalsi soucast, u ktere budeme drzet straz s hasicim pristrojem v ruce ... . Nezkusite si to nekdy zmerit a napsat?

P.S. Allah s nami, az slavna 1GW turbina v Temeline pobezi na 3500 RPM ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hnidopich  |  08. 01. 2002 09:46

To bude mrtvejch!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miki  |  08. 01. 2002 09:03

Autobaterie za 3000,- . Autor zřejmě ví o nějakém rapidním zdražení. Dám na něj, nelením a běžím si koupit za tu cenu tři

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
radoomek  |  09. 01. 2002 16:55

Je vubec uzasne, ze lidi radeji ztraceji cas s takovymhle vselijakym "pretaktovanim", kdyz za ty prachy, co stoji jejich cas (rekneme 300/hodinu a kterej by mohli investovat do neceho uzitecnyho) by mohli mit za chvili doma treba SGI a k nemu vlastni elektrarnu

BTW, lidi je beztak moc:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radek Micka  |  08. 01. 2002 09:02

Jako ranni pobaveni to neni spatny . Je mi lito vsech, kteri neco podobneho zkusi. Misty mi pripada, ze ten clovek zna problematiku z doslechu od 'dobrych' znamych z nalevny. Hezky popis voltmetru -> 'krabicka co meri napeti, proudy' no, uzas! A kdyz se kouknu na fotku, kde autor tak hezky vyfotil 'zelenozluty' drat, pouzity jako pripoj od autobaterie, uz opravdu nemam strach o zdravi pripadnych nasledovniku....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal  |  11. 01. 2002 22:19

hmm....a co by jsi tam chtěl vidět ?

chrám sv. Víta ?

nebo Eifelovu vež ?

nebo Čukotku ?

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Milos Turicik  |  08. 01. 2002 09:02

S tou frekvenciou je to naozaj trochu blbost. Co sa tyka spomenutej upravy, ide o upravu (pretaktovanie) kapacity UPS-ky a nie vykonu. Vykon UPS-ky rozumiem ako velkost dovolenej zataze na vystupe vo Watoch a nie predlzenie casu zalohovania. Pokial chcem zvysit teno vykon, je nutne pouzit silnejsie tranzistory, trafo ich chladenie a pod.. V neposlednom rade niektore UPS-ky si strazia svoj dodavany vykon takze je nutna zmena aj v tomto obvode. Dobry namet, ale velmi slabo spracovany.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kuba  |  08. 01. 2002 08:38

Tatik se asi bude divit (mozna bude rad) az se mu najednou sejde v praci 100 UPS od odvaznych overclockeru. Je to totiz ta svina co si bere tech 500 Kc/h za opravu v autorizovanem servisu APC. Ale co, aspon budou pekny premie  a doma bude veselo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Juggernault  |  12. 01. 2002 11:14

Kdyz je tata tak dobrej servisman neprodal by schema ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Jedlička  |  08. 01. 2002 08:24

Smůška blábolů a technický pochybených výkladů. Autor technicky zaměřeného článku, který nechápe rozdíl mezi VÝKONEM a DOBOU ZÁLOHOVÁNÍ ? Všechny zájemce o podobnou úpravu odkazuji, aby si článek pana Dudka velice pečlivě schovali a použili jej až ponesou UPS do opravy. Úprava, popsaná v tomto článku více méně spolehlivě zničí UPS i baterii.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal  |  11. 01. 2002 22:00

ano zničit se dá Vše, auto , lednička, pračka, ba dokonce i zápalka nemusí fungovat, když člověk neví jak sní zacházet

toto není bezpečná úprava, tak jako overclocking CPU není bez rizika, riziko je všude...je a bude a záleží jen na Vás jak budete sním zacházet

 

Osobně, takto upravená UPS FUNGUJE , a FUNGOVAT BUDE A FUNGOVALA dost dlouho před tím, než tento článek vyšel !!!!!!

a dle názorů co se mi dostávají do rukou nejsem jediný

takže vážený, vaše argumentace je mizerna a směšná  , kritizovat se dá Vše, a máte na to právo...akorát je otázka co o tom víte !

 

  

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lord Helma  |  08. 01. 2002 08:15

Drát o průměru 5mm ??? teda armovací dráty jako vodiče jsem ještě nepoužíval. Jen houšť takových článků. Příšte bych navrhoval overkloakovat ventilátory, klávesnice a nakonec bych překloakoval celé Živě ...

PS. Pokud vím tak apríla je 1.dubna.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hanzs23  |  08. 01. 2002 08:06

Ja si myslim, ze velky problem je uvolnovani tech plynu pri provozu, nevim na kolik je ucinna ctvrtka pres zatky, ale ja bych se na to vysr...  nechci za dva roky umrit.

Jestli to nekdo chce delat, tak at si radsi prikoupi ty male pristroj. aku cca 8Ah, nebude to takovy narust ale bude  to v pohode.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nakadah  |  08. 01. 2002 20:05

Odhadoval bych, ze pri reakci z autobaterie unika vodik, pary kyseliny sirove (rozezere temer vse vyjma drahych kovu,plastu

a jinych umelotin) a vodni para. Krom te kyseliny a vybusneho vodiku nic strasneho

Nak

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kaaja  |  10. 01. 2002 22:50

No existuji jiz autobaterky, ktrere se nenusi dolevat vodou a jako takove jsou uplne zataveny. Nemaj ty klasicky zatky nahore. Sou drazsi nez normalni. Ne ze bych souhlasil s tou prestavbou, ale takovahle baterka by nemela otravovat vzduch.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nejdokonalejsi  |  11. 01. 2002 17:46


MILUJI TĚ

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LM  |  11. 01. 2002 17:51


Aj ja

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sumil  |  11. 01. 2002 19:09


No ty se mas, tebe kazdej na potkani vykouri (prestoze koureni skodi zdravi), ale kdo miluje Kaju?


 


Kajo milujem te!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Undertaker  |  11. 01. 2002 19:42

Ktorý .|. uverajnil môj email?! Niekomu z vás nakopem riť!!! A ešte píše také úchylárny. Šumil, za to fajčenie dostaneš po hlave!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka Franta  |  11. 01. 2002 20:48

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka Franta  |  11. 01. 2002 21:27

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka Franta  |  11. 01. 2002 21:30

http://www.porn.cz/free/detail/01/01.jpg>

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka Franta  |  11. 01. 2002 21:32

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vasek  |  08. 01. 2002 07:58

Hlavně zveřejňujte takový kraviny ať stoupá počet požárů a mrtvejch. Troubové! (jak já jsem dneska slušnej)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honzik  |  08. 01. 2002 07:22

Opravdu mě článek nadchnul, větší p... sem ještě nečetl. Pokud se někdo pustí do přestavby UPS podle tohoto článku, tak ať si vezme svářecké rukavice, kuklu a autogen a udělá lépe, než chlapci v článku. Popis respondenta nade mnou asi vystihuje vše. Pokud někdo chce nabíjet autobaterii přes UPS jak kdyby potůčkem pustil Gapčíkovo a to nedělá dobrotu. Samozřejmě se  dá upravit, ovšem vyžaduje to mnohem hlubší zásah do obvodů UPS. Dál se k tomu nebudu raději vyjadřovat, byl bych hrubý a neslušný.       mnoho lepších článků                S pozdravem Honzik

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Undertaker  |  10. 01. 2002 18:15

"potůčkem pustil Gapčíkovo" Prepáč, ale Gabčíkovo sa píše s "b". Ale sme ľudia a ľudia sú omylní.

K článku by som len dodal: Kto ešte neprišiel na to, že články pána Dudeka sú neodborné, plné fyzikálnych rozporov a až nápadne komerčné, tak nech o tom premýšľa. Osobne články pána D. si už nevšímam, s výnimkou diskusií. Aspoň sa pobavím, aj keď mi je niekedy skôr do plaču. Niekto mu tuším raz odhadoval vek na 13 rokov, čo by vysvetľovalo jeho medzery vo fyzike a skvelý pravopis. Ypsilony v češtine nie sú moja silná stránka, ale na vychytávky typu :"nekup teto" tak skoro nezabudnem. Vlastne vzorka na koberci z fotky by o tom nasvedčovala, aj keď to asi bude koberec toho druhého eXPerta.

Prečo dávajú firmy hardvér na testovanie takýmto lamerom?! Prečo ho neponúknu radšej niekomu kto si to zaslúži, nie tam machrovať ja som pretaktoval ten a ten procesor na toľko a toľko MHz, odpálil som pri tom iba dva. Nuž čo veď poskytnú ďalší, hlavne, že reklama funguje a všetci nám to "žerú".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal  |  11. 01. 2002 22:15

tak hele ty  čížku

ja jsem ten lamer, koberec se mi líbí, mam ho už 15 let....a chci ti říct ŽE ŽADNE SOUČÁSTKY NEDOSTÁVÁM, NEDOSTAL JSEM A ANI NECHCI DOSTAT, na vše si musím vydělat sám PRACE říká ti to něco ?   

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  14. 01. 2002 06:23

ja vim, ona cokolada a poradna kabelaz stoji strasnej majlant. a proc teda kdyz si takovej lamer co bydli u rodicu a neni schopnej sehnat job mas pocit ze by se tvejma dementnima radama mel nekdo ridit?
nedej buh te povazovat za kapacitu v oboru zvyseni kapacity?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yokotashi  |  08. 01. 2002 05:09

mam nekolik pomerne zasadnich pripominek:
1. naprostou vetsinu PC zdroju je mozno napajet stejnosmernym napetim 115*2^.5, nebo 230*2^.5 (=314) voltu - pokud mate dost baterii 12V/7Ah - nemate problemy s transformatorem apod. (nedovolil bych si to u monitoru, ale zdroj do PC je 400kc a uspech okolo 95% WARNING DON'T USE FOR MAC !!!! a taky nepouzivejte pro MACy jine UPS nez specialni pro MACy, nebo ciste sinusove)
2. proc tyrat UPSku lampickou, kdyz se da koupit 12V halogenova lampicka, ktera navic sviti jako 60W zarovka ...
3. freq. site v nasich zemich (s vyjimkou lidi, kteri maji energocentralu, nebo vlastni, k siti neprifazovanou, elektrarnu) je 50Hz +- max 1% (a mozna jeste mene) uz jsme nekolik let propojeni s evropou ... pred rokem cca 93 jsme nebyli a tak to bylo 50Hz+-2%, 42Hz je a) nesmysl b) pocitacovemu zdroji uplne jedno, protoze ma hned na vstupu smernovac
4. starou baterii je mozno v UPS nechat, pokud pripojujeme stejny typ (olovo na olovo),
pri vybijeni netecou zadne vyrovnavaci proudy mezi bateriemi
5. __STRASNE__ to rusi monitory, dejte to na druhou stranu pokoje, nebo na hajzl ke stropu ...
6. nabijet autobaterku z UPSky ... chudinka mala, nabiji konstantnim napetim a pocita s tim, ze 7Ah kocicka si vic, nez 3.5A nevezme (navic s gelovym elektrolytem) a najednou dostane 55Ah kravu, ktera si klidne vezme 40A nabijeciho proudu (nadproudove ochrany sice zareaguji, ale otazkou je jak dlouho UPS vydrzi, stavena na to neni) lepsi je nechat v ni puvodni baterii a novou si nabit/prubezne dobijet extra a pripojit ji na kabely stykacem pouze v okamziku vypadku site (stary dobry rozpinaci kontakt)
7. prurez vodicu 5mm2 je __ABSOLUTNI_MINIMUM__ a nemely by byt delsi, nez par desitek cm, jinak se UPS vypne, kdyz je autobaterie jeste z pulky plna ...
(odpory a indukcnosti) dat do UPS kondenzator take neuskodi (neprehanet to, at s nim nema problemy pri nabijeni, dat cca 2200mF/A odebiraneho proudu) dvoumetrovy kabel __NENI_VOLBA_TESTOVANO_NA_LIDECH__
8. pri opacnem zapojeni dochazi k obloukovemu vyboji, ktery osvetli cely kufr Trabanta, nasledne dochazi k obavam, co UPS a nakonec ke zjisteni, ze, preqapive, odesla vstupni cast, takze uz neumi zrat 230V ze site, ale umi je vyrabet sama ...
9. spousta UPS neumi nabehnout bez vstupniho napajeni, takze predstava, ze prijdete do temneho bytu na temnem sidlisti a prectete si mejly nemusi byt realisticka (sejde na typu UPS)
10. oloveny akumulator vydrzi 4-7 let a pak je uplne k nicemu, zkuste Ni-Fe, ty jsou nesmrtelne (vim o cem mluvim, mam 34 clanku 1.2V/250Ah)

nakonec ... hrajte si, ale zkuste si nejdriv spocitat, co se asi stane a proc, jinak budou mit prodejci UPSek vetsi trzby, nez ted)

Yokotashi

P.S. a pokud budete UPS cpat do auta, tak ji dejte separatni autobaterii, jinak ji odpalite po prvnim startu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PM  |  08. 01. 2002 07:33

Konečně slušný a věcný názor. Kdo má alespoň základní znalosti o tzv.elektrotechnice, tak toto jsou pro něho "základní zákony". Pro ty, kreří na tento článek hledí jak na novinku ( i když jako nápad, proč ne ) a jsou nadšeni, tak těm bych tyto úpravy rozhodně nedoporučoval a to za a) způsobí si úraz elektr.proudem a za b) a když ne, tak jim ten jejich výtvor stejně nebude fungovat tak jak má.

PM

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libb  |  08. 01. 2002 08:29

Přesně tak. Přidám ještě něco - jednomu kámošovi to doma chodilo (aspoň to tvrdil) už asi před 5 lety, ale zmiňoval se o tom, že drát propojující baterii a UPS musí být co nejkratší, jinak UPS bude řvát, že dochází baterie.
A proč bych to nedělal? Radši budu mít pod stolem poměrně hezkou krabici, o které ani nevím, než monstrum, kvůli kterému abych se bál dýchat. Když navíc zakážu hlášení UPS o konci baterie, je mi UPS na nic, prtože podle mě je důležitější, aby se neztratily data, ne abych jel o 5 minut déle. A pokud mi UPS neřekne, že končí, systém na to není schopný zareagovat a umře najednou, zatímco teď by mi doma pěkně zhibernoval (jak to říct česky?).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor  |  08. 01. 2002 09:27

No cesky se to (podle ceskych win2k) rekne "Rezim spanku"  ale "hibernace" mi posledni dobou pripada jako normalni cesky pojem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jcr  |  10. 01. 2002 18:01

hibernace = usnul (při mimořádně nízkých tělesných teplotách)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pajas2  |  08. 01. 2002 09:06

Jasně, každý kdo byl někdy v rozvodně tak ví, že zcela běžně je v dnes dosáhována přesnost frekvence 49,98-50,02 Hz.  To je taky důvod, proč i radiobudíky z tržnice řízený frekvencí rozvodné sítě jdou celkem přesně.  Proto 42 nebo 57 Hz v rozvodné síti, jak se uvádí v článku, je holý nesmysl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  08. 01. 2002 12:45

2200mF kondik bych nezkousel, to bys taky mohl mit v pokoji (nebo nad hajzlem) jen samy kondenzatory. 2200uF je celkem postacujici, ale tak do 1A odberu, jinak ztraci vyznam a jen dela spicky.

1. Macum normalni UPS nevadi, maji stejny spinany zdroj. To ze je cunarna co leze z oflinu je pravda, snizuje to efektivitu a odrovnava soucastky. Offline se pak zejmena nehodi na overclockovane masiny a na masiny kde zdroj pracuje u maxima zatizitelnosti (v cechach kde se prodavaj snad jen 230VA dnes asi vetsina).
2. lampicka do UPS, stejne jako vez je kravina. UPS je nouzove reseni, tam patri jen PC a monitor a pripadne modem.
3. uplne jedno mu to neni nebot je spinany, ale 40-60Hz obvykle nevadi.
4. vybijeci proudy tecou pokud neni PC v provozu, tedy odber je radove mensi nez vybijeci proud. Chova se to nezapojene jako zdroj proudu a ne napeti.
5. a nejen monitory, ale i dost se indukuje na kabelech a PCB.
6. recht
7. tady byl myslen prumer 5mm coz je asi 20mm2
8. no comment, jsi magor
9. vetsina umi, offliny mozna ne, ale onliny ano
10. pri tak malem vyuzivani vydrzi podstatne mene. jinak prestan s tema kecama (34xnife)

P.S. pokud ma prepetovou - ochranu ci stabilizaci tak ne (menic z onlinu), a jinak take ne, vyjma par pripadu (slaba baterka - trabant?, nekvalitni alternator) navic se takto UPS pouziva jen jako zdroj pro spotrebice tedy pri startu se nemusi zapinat - zapne se pri pouziti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yokotashi  |  12. 01. 2002 08:00

Kondik: sorry to melo byt 2200uF, myslim ze pripadnemu experimentatorovi by to stejne vysvetlili v nejblizsim obchode se soucastkami. Jinak 2200mF/15V je valec o trosku mensi, nez stene (minem pivni sud na 12.5l piva), takze bych to zas az tak nedramatizoval.

1. Macum vadi vsechno, protoze maji univerzalni spinany zdroj 115/230V, ktery si automaticky detekuje napeti a umi behat od cca 80V do asi 250-290V (nevim presne), problem je, ze na obycejne upsce si detekuje tech 80V (dlouho se nic nedeje) a pak ji koupi s plnou paradou, ani uz se nestaci divit ...

2. Maji recht, ale 4-8W zarivku, nebo 10W halogenku (na baterce, ne na UPS) dovedu pochopit.

3. Je tam hned usmernovac, takze zdola je freq. omezena kapacitou kondenzatoru ve zdroji a momentalnim odberem PC, shora rychlosti diod. Lze pocitat, ze vetsina zdroju snese 30-400Hz (tim nikoho nenavadim, aby pripojil na 400Hz prumyslovy generator svuj novy 21" monitor !!!! nebo MACa !!!)

4. To jsem poradne nepochopil ... faktem zustava, ze plne nabita 12V Pb baterka, prave odpojena z nabijecky , neni schopna dobit ani uplne vybitou 12V Pb baterii (uplne vybita=10V naprazdno), akorat do ni pusti na chvili par desitek mA a behem chvile se vyrovnaji napeti - olovo se dobiji od 13.5V (na 6 clanku samozrejme)

5. recht, ake monitory maji z impulsniho magnetickeho pole obzvlastni radost

7. clanek byl tak zmateny, ze jsem to pochopil jinak ... jestli to tak mysleli (a fotili neco uplne jineho) tak to je rozumny prurez

8. magor? jenom jsem potreboval mit v aute pocitac a osciloskop ... to se nekdy lidem stava

9. recht. Jeste aby onliny neumely ... ale to neni pripad toho srotu z clanku ...

10. nadsazena teoreticka maximalni hranice, kdyby to obcas vybil a nabil ...

kecy? chces se kouknout? nebo vsadit? ja mam doma i dieselagregat

P.S. nema prepetovku na 12V vstupu, tam zadny prasarny neceka a v palubni siti jsou docela nechutny spicky od regulace a zapalovani. Vyresit filtrem by to slo, ale druha baterka je bezpecnejsi, pohodlnejsi, nedela problemy s delkou dratu a pak to clovek nemusi tlacit. Jinak alternator je ze skodovky. Nejde o okamzik startu (poklesu napeti), ale o to, co nastane hned potom - ne kazda UPS musi snest, kdyz se ji zacne nabijet baterka, o ktere predpoklada, ze se ma vybijet. To je rozdil klidne i 4-5V

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
macman  |  13. 01. 2002 02:29

ad 1.

S těmi Macy je to fakt pravda.. Vzhledem k tomu ze se zivym opravami Macintoshu se s tim setkavam velmi casto.. Zkuste zapojit takovou Performu 630 na obycejnou UPS a nasimulujte vypadek site.. Ten zdroj si fakt mysli ze jede na 110V a prepne se...

Proste z ty UPSky musi lizt sinus skoro jako ze zasuvky a ne nejaky zaobleny obdelniky..

Jo a ten Yokotashiho Trabant s plnym kufrem akumulatoru je fakt cool. Mam dokonce na videu natocenou jizdu smrti s timhle strojem....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  14. 01. 2002 06:19

aha jasne, hmmm. posli link na video a neplkej.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  14. 01. 2002 06:17

Myslim ze bych to dramatizoval.kazdej kdo by tendle kondik chtel dobijet by to dramatizoval.

1. ackoliv u macu pripoustim prakticky cokoliv, tim spise takovou hovadinu, v zivote jsem se s tim nesetkal. hadat se nebudu.

3.ne uplne presne, ale recht. tech 400 hz je nerealnych a oz pri 40ti zacinaji byt hodne problemy zvlaste kdyz je zdroj vytizeny jako ze obvykle je (malokdo si koupi - ke sve skode - 450W zdroj na "bezne" pc),tech 30 si predstavit neumim, ale nezkousel jsem a ani zkouset nebudu.

4.to je zase neco jineho, tam jde spise o to ze autobaterky jsou dimenzovane ne na 12,ale na 14V a tak tech "udrzovacich" 12V je podpeti. Pokud ale bude kazdy jiny typ baterky, tak to vadit zacina

5. tomu se myslim rika EMP efekt.

7. na tom clanku bylo zmatenosti az az

8. to nebylo ani tak na ten vyznam jako spis na toho "trabanta" jinak daleko lepsi je (pozor rada) notebook + PCMCIA osciloskop, kdyz uz tak on takovej peknej tektronix taky moc nezere a malinkej stridac (ktery jiz dlouho patri mezi moje nutnosti) vse resi.

9.

jsou to kecy. vis mozna ne vse co tu poustis, ale kolikrat jsi napsal takove hovadiny ze bych se vubec nedivil kdyby s byl 15ti letej kluk jehoz otec ma trabanta s trojuhelnickem Z a jezdi v klobouku.kdo keca v kazde druhe vete nemuze ocekavat ze mu nekdo uveri v ostatnich.
zasadne se nevsazim, nebot nerad obiram lidi.
P.S. s takovyma problemama jsem se nesetkal (asi to bude tim autem)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mnaga  |  08. 01. 2002 18:03

S tím, že se dá počítač napájet stejnosměrným napětím souhlasím. Dokonce naprostá většina monitorů také - mají spínané zdroje.
Doma mám takhle zálohu na osvětlení kompaktníma zářivkama - v kotelně je měnič na 300V stejnosměrných a maká to skvěle. Až seženu větší akumulátor tak tam píchnu i počítač.
Ale teď k věci.
!!!Nenapájejte počítač nikdy přímo stejnosměrným napětím!!!
Vždy je třeba nejdříve vyřadit cívku(y) vstupního filtru, nebo to napětí přivést přímo za vstupní usměrňovač.
Důvod - průchodem stejnosměrného proudu se vyřadí ta cívka na vstupu, stejně tak i skratem ve zdroji. Pokud vše opět přepneme na střídavý proud 90procent zdrojů začne pěkně rušit vše okolo - hlavně rádio, televizi a dost často začne blbnou i "budík do zásuvky" a podobné věci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Highlander  |  08. 01. 2002 18:36

Monitory NE. Ten monitor používá střídaý proud pro demagnetizaci obrazovky. Takže až to do něj pustíš, tak pak přeju hezkou zábavu s demagnetizací. Pokud se ti to povede.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mnaga  |  09. 01. 2002 23:12

Jo na to sem zapoměl. Von se musi vyndat nejdřiv ten dvojitej termistor co dělá napájení demagnetizační smyčky. Když se to neudělá, tak to docela srandovně zdeformuje obraz, ale nic vážného se tomu nestane.
Ono to s tou demagnetizací není tak horké - kamarád má 14ku Siemens Nixdorf a ta demagnetizaci nemá a skoro to nevadí.Když na to přijde a nějaký vtipálek vám přejede po obrazovce magnetem z diskeťárny, tak je ta demagnetizace stejně naprd - ani po 14 dnech intenzivního "degaussování" ten flek uprostřed nezmizí. Pak pomůže jen vzít trafopájku, zapnout a chvilku s ní šikovně mávat před monitorem.Ještě lepší je rozptylové tráfko od domovního zvonku, ale komu se s tím chce tahat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Juggernault  |  12. 01. 2002 10:54

Jo presne tak a malej dotaz ty NiFe bys neprodal ? a nejaky kompletni schema UPSky (jakykoliv)  nekdo nema ???

Dix

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
petr kosicek  |  08. 01. 2002 03:51

mam dojem ze baterka 44 ah nestoji 3 000 ale okolo 1000

nejakou nounejmku jsem videl pred vanoci v obi nebo baumaxu za 999 a i znackove bezudrzbove stoji okolo 1500

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Dudek  |  08. 01. 2002 07:07

Ceny jsem cerpal z www.bateria.cz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
remet  |  09. 01. 2002 21:36

jenze 1000... spis tak 1300, stoji 45Ah autobaterka z auta!!!!

tech 3000 stoji GELOVKA 44Ah - Tj. zadne vypary!!!!!!! Tyto gelovky jsou idealni do UPS pripadne ja s tim startuju maly spalovaci motory (nikoli auto

TAKZE V TOMHLE JE AUTOR NEVINNE A MA PRAVDU!!! 3000 ten akus stoji , ale nejde o autobaterku

PS: Original 7.2Ah z APC UPSky stoji 633Kc vcetne DPH ) Vyrobce: Panasonic

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mytys  |  20. 11. 2006 08:39

Cena baterie Panasonic 7,2 Ah 12V pro UPS APC250 stojí 360 Kč Včetně DPH. Kupováno v Brně v prodejně PANASONIC 11/2006

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Walda  |  08. 01. 2002 01:51

....taková malinkatá věc nazývána UPS.

V praci nam tahle malinka vecicka zabira 1/2 serverovny a vazi odhadem 200-300kg )

Walda

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
radoomek  |  09. 01. 2002 16:42

Jo jo a v zime se na to daji pripojit akumulacky :)) Ono kdyz se to umi a neni to UPSka pro SOHO, tak to je o necem jinem. Jenze firmy za to jsou ochotne zaplatit, zatimco Ferda z panelaku da tak tech 5kKc. A pak dela velkyho borce.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kuba  |  08. 01. 2002 00:42

pan Komenda bude asi ten technik za 500 supr clanek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Dudek  |  08. 01. 2002 00:50

Pan Komenda je můj přítel. Velmi zajímavý overclocker. Má zvláštní choutky. Např. téměř přetaktoval Duron 750 na 1400 MHz. A jestli si můžete všimnout, tak jeho Athlon 1 GHz funguje na 1,5 GHz. Ale to je stranou.

Měl bych trochu odůvodnit, proč není Michal uveden jako hlavní autor článku. I když si to zaslouží. Byl to jeho nápad. Michal však nechtěl za článek ani peníze, ani slávu a dovolil my napsat ten článek na sebe. I když můj podíl na tomto článku je tak 10 - 20 %. Dal sjem mu hlavně určitou formu a převedl ho z trochu technické nespisovné češtiny na normální mluvu.

Doufám, že se vám článek všem bude líbit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LordKUKO  |  08. 01. 2002 01:36

Clanok je to dobry  Len by ma velmi zaujimaly ceny

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xaxa  |  08. 01. 2002 01:40

presne tak, ty ceny by to chtelo, ja fakt netusim kolik stoji autobaterie

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Jedlička  |  08. 01. 2002 08:27

"normální" mluva se Vám opravdu povedla ! Kdo si pamatuje alespoň něco z fyziky pro základní školy, tomu běhá mráz po zádech.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Alive  |  08. 01. 2002 08:42

"převedl ho z trochu technické nespisovné češtiny na normální mluvu" a následuje "a dovolil my napsat"

To je kabaret! Až se z toho za břicho popadám

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kolous  |  08. 01. 2002 10:58

Sorry, ale dovolil mi, ne DOVOLIL MY . Jen poucka z pravidel ceskeho pravopisu .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jeremy  |  08. 01. 2002 11:25

Mno myslim,ze panu Komendovy penize rozhodne nechybi ... a te slavy ... tohle napsat, zverejnit a stat si za tim je leda tak na ostudu. Jeste by me zajimalo jak dalece je pan Komenda v oboru kovany. Nebo je to ten typek "uvidime co to vydrzi,kdyz se to odpali, koupi se novy, at to stoji, co to stoji".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hil  |  08. 01. 2002 00:23

průměr minimálně 5 mm - má být patrně průřez. Tohle jsme s klucima na Mageu už probírali. Problém bude s nabíjením - 1A, kterou cca ten zdroj nabíjí původní baterii, autobaterii nenabije.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
remet  |  09. 01. 2002 20:13

- nabijim tyhle akumulatory (uvazujeme o Pb gel 15Ah - tj. ne autobaterie), 12V 0.6A - to ji nabije a zivotnost je bezproblemova.

- pro nabijeni nejake 40-50Ah gelovky (plne uzavreny Pb) bych volil proud tak 2A - tj. cca 24 hodin nabijeni

- prurez vodicu bych mozna volil i vetsi - nevim jestli ma nekdo z Vas zkusenosti s tavenim izolace kabelu a horenim konektoru, ja ano A to pri pouhych 50A na 7-8V z NiCd akumulatoru . Pri 500VA tam bude nejakych 42A, to si zaslouzi mozna i vetsi prurez a rozhodne zadne konektory a vsechno pajet. PS: pouzivejte kabely se silikonovou nehorlavou izolaci

- jako problem skutecne vidim elektroniku na vystupu z UPS - bude asi kapku hrat

- jinak o necem podobnem uvazuju - bezny a nenakladny i esteticky postup je treeba vymena akumulatoru 7.2Ah za 9Ah (jsou stejne velike rozmerove) primo v UPS - ale to neprida cas nijak zavratne... - do vymeny za neco vetsiho (30Ah a vic) jsem se nechtel poustet. Ale testnout by se to dalo

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivan  |  10. 03. 2003 05:43

UPS  okolo 5OO VA není schopna nabíjet větším proudem než je 0,5A,  ať na ni zapojíš baterii 7 AH nebo 7O AH. To mám vyzkoušeno. Nabíjecí proud je omezen samotnou UPS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jojo  |  08. 01. 2002 00:20

uz vidim jak plno lidi, co to cte v praci, tak prijedou dom, vytahnou autobaterii, vybehnou do osme patra, po zbastleni pujdou vypnout pojistky v baraku a budou machrovat, jak jim jedinym sviti svetla...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  08. 01. 2002 06:34

Komenda je asi dost drsnej looser.

Dobijeci proud autobaterii nedobije. Zivotnost sestavy je maximalne par mesicu.

Frekvence ktere autor prisuzuje mistni siti 42 Hz, 57 Hz jsou absoutni kravina. Denni prumer musi byt presne 50.000Hz a uz vidim jak se turbina elektrarny zpomaluje nebo zrychluje 2520 - 3420 otacek za minutu a cela rozvodna sit evropy jede s ni. Paneboze to jsou neskutecny magori.

Duron 750@1400 - jasne, a tu o karkulce znate?

Nad titulkem se uz ani nepozastavuju, to mi projde celkem normalni, ze vymena baterie je pro nekoho pretaktovani, kdyz k uprave UPS pristupuje tak, ze vidi 12V tak tam prskne autobaterku. Kdyz uz tak alespon priste uvozovky do toho titulku.

Tendle server jde pekne do kytek. Jako sbirka amaterskych nesmyslnych "tuningu" ktery vam cpou do hlavy nedostudovani, problematiky neznali lameri muze akorat tak nekomu uskodit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Frekvence  |  08. 01. 2002 08:36

Souhlas, frekvence 42 nebo 57 to mozna za dob minulych, kdy jeste nase sit nebyla spojena s ostatimi staty. Ted bych to tipoval na 49,5 az 50,5 ale spis jeste mensi rozpeti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  08. 01. 2002 09:58

a ti co tomu rozumej tak clanky nepisou a nepisou.

Dudek, Radoomek, Stepanek a dalsi exoti, no nevim jak dlouho to jeste pojede ze setrvacnosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
radoomek  |  09. 01. 2002 16:16

Jestli te to potesi odborniku:), tak jsem napsal pro PCTuning jen jeden clanek. Pravdepodobne zaroven i posledni, protoze pristup redakce je cokoli jineho, nez profesionalni a neco jako platit za odvedenou praci tez moc neznaji. Je hezke, ze jsi venoval 10% tve mozkove kapacity, na zapamatovani meho nicku, ale na tomto serveru ti na moc veci nebude.

Je mi jasne, ze genius s tvymi znalostmi, ktere jsi prokazal jiz v minule diskusi, nema sanci na ceskem internetu ziskat jiz zadne nove znalosti, proste tahle zeme je pro tebe prilis pod urovni. Doporucuju ti hledat nekde jinde

Mimochodem PCTuning hledal autory, proc jsi se neprihlasil? Umis i neco jineho, nez jenom blbe kecat? Treba napsat clanek? Vsadim, ze ze ctenari by druhy den museli vyhledat ocare, jak by meli z prilisneho zajmu odrene oci o sklo monitoru.

Toz ukaz co v tobe je (myslim pro zmenu neco dobreho:) a nech nas pokochat se tvou tvorbou.

S pozdravem Radoomek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  10. 01. 2002 09:14

radoomku diky za pochvalu me inteligence, zato ty jsi ji moc neprokazal. Minimalne ty v prispevku uvadis nejmene dva duvody proc pro PCT nepsat, navic kazdy kdo je znaly preci nemusi "za almuznu" psat clanky, to by z toho servery hodne tezily. Uz takhle defakto zdarma tezi z mojich prispevku.

vim zeme znalosti jsou mimo ramec lam v cr a ver mi ze jsem hledal jinde a nasel

To si pis ze by slintali, ale na to jen tak nejaky server nema.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
radoomek  |  10. 01. 2002 13:42

:) Pro PCTuning jsem chtel psat prave proto, ze to nemusela byt az tak almuzna. Slibovali cosi jako pausal za kB textu plus solidni prispevek podle ctenosti. Jinak by me to ani nenapadlo, CPress ani jeho pobocky nepredchazi zadna slavna povest, spis naopak, ale co clovek nezkusi:)

Najit praci jinde je dneska asi to nejmensi. Nemci lidi dokonce uplaceji. Dokonce jsou lidi, kteri by sli dobrovolne do USA, byvale kolebky demokracie. Kazdopadne drzim palce, jen si tam tolik neotvirej hubu na sefy, nebo si tu praci neudrzis:)

Ceskej web je strasne malej a zivit se psanim je tu dost drina. Jako praci na pnej uvazek to dost dobre nejde. Jako vedlejsak, to je fine:)

Kazdopadne cekam na nejakej tvuj clanek, rad bych zaslintal blahem. Ono kecas a placat, jak to ci ono umi kazdej, ale neco udelat, to je jina:)

S pozdravem, Radoomek

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  10. 01. 2002 14:57

Cosi jako 50kc pausal za kilo textu? to je asi 50.000czk za otuv slovnik naucnej? to ti nepripada jako almuzna? tak to jsi na tom dost spatne.

jsi trosku zavistivej, ale nevadi, zvykl jsem si. vis ono to neni tak moc "nejmensi" ono musis neco umet. Takovou lamu jako ty by nehledali a urcite neuplaceli. To s tim otviranim huby tak nejak nechapu, jsi dost zakomplexovanej asi co? Je mi te lito.

Jinak taky jsem kdysi psal pro papirove PC periodika s podstatne lepsim honorarem (radove stovky az pres 1000 za kilo) a i tak jsem to opustil. A ver ze se clanku nedockas, takovych co prahnou po tezbe z internetu zadarmo a ownovat know-how jsou tu tisice, ale na to ja nehraju. Chces neco vedet, zaplat, staci ti lamerina? Cti clanky podobnejch zoufalcu jako je Radoomek a spol.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radoomek  |  10. 01. 2002 18:27

OK, tak pro pomalejsi, jeste jednou. 50Kc/kB textu (je to malo, ale to vi kazdej:) za to by clovek nepsal ani pro vlastni rodinu. Ale jak jsem jiz zminil, a jak jsi jiz nepochopil, melo k tomu pribyt dosti penez za ctenost. Alespon tak to bylo receno.

Na ceskem internetu je standardni cena za clanek kolem 300Kc (jakykoli). Nekde je 300 za cokoli, jinde je 100/kB, atp, ale vic jak 500 davaji malokde a kdyz, tak vlastnim lidem. Jak rikam, je to dobre na vedlejsak, ale na obzivu moc nic.

Rekni kam jsi psal, rad si to prectu:) V papirovych periodikach jsem cetl uz takove kraviny, ze clanek o pretaktovnani UPS vedle nich je hvezda prvni jakosti. A obvykle vyse honorare je neumerna kvalite. Po pravde receno, pro papirove periodikum je 1000/kB minimum.

BTW, kdyby ti to nedoslo, o to ze bych se od tebe neco extra dozvedel se prilis nebojim, ale o tu srandu si to precist docela jo:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  11. 01. 2002 05:43

zrovna ty mam pocit ze bys to priuceni potreboval jako sul. zelbohu uz to tak na svete chodi, ti co to potrebuji se neuci, protoze si mysli jak jsou dobri.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
frekvence II  |  08. 01. 2002 14:23

Spravne +/- 0.5 Hz je maximum, 49 Hz to uz je rozpad cele energeticke soustavy (tj. nutnost odstaveni vsech zdroju a nasledny postupny rozbeh a sfazovavani). Frekvnece mimo rozsah +/- 0.5 Hz lze videt jenom vyjmecne (napr. pri provozu z motorgeneratoru).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Pacholík  |  12. 01. 2002 20:54

I minule jsme byly propojení s ostatními státy. Československo, Polsko a Maďarsko si to dokázalo ukočírovat na 50 Hz, ukočírovat SSSR se nikdy nepovedlo-bylo tam 47 až 55 Hz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Root Rootovic  |  08. 01. 2002 10:37

Ono to v principu jde - nicmene ne s autobaterkou,  v tom souhlasim. Nikdo tady jeste neuvedl, co ze se s autobaterie odparuje a co to pak zpusobuje (nejsem ovsem chemik, tak vysvetleni tohoto necham na povolanejsich). Dulezite je, ze autobaterie je k takove cinnosti _naprosto_ nevhodna z duvodu toho, ze je stavena na vysoke proudy (musi otocit starterem, ktery bere par set amper) a relativne velkym proudem se take dobiji.

Dovedu si predstavit (uz jsem to mnohokrat videl) tohle male APCcko, doplnene chlazenim a pripojene na akumulatory postavene na stejnem principu, jako jsou ty originalni v UPSkach, tj. plne uzavrene olovene, se zhruba ctyrnasobnou kapacitou. Nicmene neni mozne ctyrnasobne zvysit okamzity vystupni vykon, to vede k postupnemu az okamzitemu zniceni zarizeni. Ale je mozne vyrazne prodlouzit dobu zalohy.

Musim bohuzel souhlasit, ze autor je pitomec. To rikam na zaklade zkusenosti, par opravdovych UPS (vykony radove v jednotkach kW, doba zalohy nekolik hodin, vstup 3x380V, vystup 48V DC a 1x220V AC sinus a ne nejaky trojuhelnik jako u tech hracek od APC) uz jsme si sami postavili.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
radoomek  |  09. 01. 2002 16:28

APC nevyrabi jen takove mrnave mrchy jako je napr v clanku. Nesvedci o velke inteligenci rikat: "...a ne nejaky trojuhelnik jako u tech hracek od APC) uz jsme si sami postavili". Vypada to, ze jsi videl maximalne ty nejlevnejsi kousky od APC.

APC vyrabi napriklad MATRIX radu, ktera umi treba 3kVA po dobu 6hodin (ta nejmensi). Je to dost na zalohu cele banky ... a bud si jisty ze vystup z toho je sinus jako vino. Ovsem cena neni onech smesnych 3kKc, ale spis 180kKc. (ano i APC vyrabi takove jake jsi asi videl, jak pises)

Ono je totiz dost k nicemu prat v domacich podminkach do PC nadherny sisnus, kdyz zdroj v PC je pulsni a stejne si z toho vyreze co se mu hodi. Jedine co se starosti o sinusovitost meni je cena ... a je to jen marketingova zalezitost pro lamery, kteri nevedi o co jde.

Jinak neni problem 4x zvysit vystupni vykon UPSky. Jedine co v elektrickych zarizenich necemu brani jsou ztraty, potazmo teplo. Kdyz se zbavis tepla, jde vsecko. Tato zarizeni jsou beztak konstruovana na urcitou zivotnost a kdyz se na pulku zkrati, tak to nikoho neboli.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
radoomek  |  09. 01. 2002 16:56

... sorry prd pulsni ale spinanej:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  10. 01. 2002 09:18

ale on tema srackama myslel prave ty

jinak na 3kVA to musi byt nejaka mala banka cca 6 pocitacu vid?

S moji 6kVA co mam doma si nepripadam jako nejaky machr.

jinak je tu vice kecu nez pravdy a tak dale nereaguji (sinus=marketing,4xzvysit = no problem,kdyz se zbavis tepla jde vsecko,...)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
radoomek  |  10. 01. 2002 13:47

byla to pobocka standardni banky. Nejakych 20 PC, ale na UPSkach obvykle nejsou napichnute stanice (ani tady ne), ale jen hlavni servery. Ta banka proste mohla nekolik dni bez problemu jet i kdyz zadna elektrika v okoli nebezela. A kdyz to nabehlo, tak jen bootli PCcka a jelo se dal. Kdyz nejde proud, tak beztak nefyunguji ani samootviraci dvere, osvetleni mistnosti, trezory nejdou moc otvirat atp, cili az na velke banky, ktere maji generatory, to takle bez problemu staci.

Nemusis reagovat, pochybuju ze bys to byl schopny vyvratit. Fyzikalni principy proste neukecas.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  10. 01. 2002 15:04

jestli jsou tvoje fyzikalni zakony jako tvoje ostatni znalosti, tak nevim nevim. napsal jsi:
...treba 3kVA po dobu 6hodin (ta nejmensi). Je to dost na zalohu cele banky ....

vim ze na tom jedou jen servery a par dalsich systemu kdyz klienti jsou TPC, jen jsem chtel aby sis uvedomil ze jsi napsal kravinu.jako vzdycky ostatne.
Navic dvaceti tpeckum staci dva mensi servery a tam je 3kVA zbytecnych. staci 1k2 a delsi doba zalohy (pokud je nutna)

nemachruj nemas na to

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radoomek  |  10. 01. 2002 18:46

Kecas a vis prd o cem:) Ja tu banku ani neprojektoval ani nefinancoval, udelal bych to jinak, ale me to nemuselo trapit.

Byla to klasicka UPSka MATRIX od APC. Garantovanych maximalne 3kW odber po dobu 6 hodin.

Na tej UPS byly jen servery (monitory obvykle vypnute). Novelly a NTcka. Pokud jsi o aspon jednom z nich uz slysel, tak vis ze je lepsi to nechat bezet i za cenu velke UPS, nez cekat az se to znovu rozbehne, pripoji disky atp.

Stanice ... klasicka PC, ktera lehla s vypadkem proudu. Databaze byly na serverech, cili se nic neztratilo. Muselo to byt porad k dispozici, protoze k tomu byly pres modemy pripojene ostatni pobocky.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radim  |  12. 03. 2002 15:02

Zlaticka, delam v bance co musi jet i pri vypnutem proudu v celem meste. Proste komplet internetova banka. Dole u garazi mame mensi salek propojenejch UPS baterii. A vedle generator. Baterky vydrzi celkem 16 hodin zatez cely banky. 489 +- 40 PC stanic, mainframe, 36 serveru + 8 Unixu. Na jednu UPS/server posadi banku jen hodne otrlej IT.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zdenek  |  29. 01. 2002 15:19

Hádeáte se o kravinách ,baterie se dá  nábít nabiječkou na autobaterie a je uplně jedno jakým proudem se nabíjejí a jen by něměl překročit 1/10 kapacity to znamená že 40amh baterie max. 4 A meně může být déle to trvá

a jinak odpařuje se voda a při nabíjení se uvolňuje vodík a co myslíš že ty uzasvřené baterie  se neodpařují viz fáma o bezúdržbových bateriích (sorry za pravopis

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zenon  |  29. 06. 2005 16:50

Gelové olověné baterky jsou opravdu uzavřené a absolutně bezúdržbové. Takové se používají v UPS i jinde. Nebo jsi viděl aby někdo v UPSce dolíval destilku do baterek a měřil hustotu? :D

Nabíjecí proud by opravdu neměl překročit 10% kapacity, ale zase moc malý proud není to pravé ořechové. Pomalé nabíjení nemusí baterku úplně dobít a zkracuje se životnost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Winzig  |  08. 01. 2002 18:27

Proc myslis ze se site nekerych zemi propojuji pres StejnoSmerne vedeni ??

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tomas szepe  |  09. 01. 2002 02:25

right. jen ten looser by mohl byt loser. ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
event  |  10. 01. 2002 01:32

Tak precalen mam este par zasadnych prpomienok, ktore mi nedali...
 
1) Frekvencia v zasuvke nikdy neklesne na 44Hz. Pasmo pripustnej prevadzky siete je 49.8 – 50.2Hz.  Hodnota frekvencie je zavisla od prebytku/nedostatku vykonu v sieti. Ak by to chcelo fakt klesnut na tych 44Hz, tak to hovori o jednom. Nielenze treba urychlene dostavat Temelin, ale zacat este pristavovat par dalsich blokov. Neviem, ake je vykonove cislo vasej energetickej sustavy (vykon potrebny na zmenu frekvencie o 1Hz), ale par stoviek GW vam chyba. No v zasuvke sa to nemoze prejavit. Uz pri poklese na 49Hz pristupuje CEZ k automatickemu odlahcovaniu zataze (odpoja sa postihnute miesta siete), a v pripade, ze sa ani takto nepodarilo zabranit poklesu pod 48.1Hz (resp. zviseniu nad 51Hz), pristupi sa k odstaveniu elektrarni na vlastnu spotrebu – rozpad siete na ostrovnu prevadzku. Takze jedna rada – ked nameriate svojim osciloskopom  vo svojej zasuvke 44 Hz, kupte si novy, lebo sa vam urcite rozbil :))
 
2) Přepětí a podpětí nám vzniká nerovnoměrným zatížením rozvodné sítě, zvláště nebezpečné je přepětí naindukované z blesku
Odkial ste tieto informacie preboha cerpal? Zvysenie napatia v sieti je sposobene nedostatkom/prebytkom jaloveho vykonu v sieti. Zase sa to riesi pribudenim/odbudenim generatorov na strane elektrarni. Ak sa to nepodari, zasa sa odpaja zataz, alebo sa odpajaju casti sustavy. Atmosfericke prepatia, o ktorych ste asi chceli hovorit vy, spadaju do ochrannej zony c.1 a staraju sa o ne rozvodne podniky -  CEZ v rozvodniach (su tam tzv. bleskoistky). K vam sa uz nedostanu. Vy mate doma ochrannu zonu 3-4, dostavaju sa k vam tak zvysky po spinacich prepatiach.
 
3) Velmi ma zaujmal sposob, akym ste vypocital vysledny vykon. 130W hudobneho vykonu zosilovaca = 130W elektrickym? To asi tazko, aj keby ste to mal pocas celeho testu pustene naplno (chudaci susedia:). Tiez odoberany vykon PC udavat podla max. vykonu zdroja je nezmysel. Mal ste to hodit na 1 predlzovacku a vasim ampermetrom odmerat skutocny odber. Potom by to uz bolo doveryhodne. Ak ste to tak urobili, potom sa vam ospravedlnujem, ale bolo by vhodnejsie blyzsie popisat, ako ste k tym vykonom prisli, abz sa takymto nedorozumeniam predislo.
 
4) Komu adresujete tento clanok? Clovek so skuskou o odbornej sposobilosti (uvas tusim vyhlaska 50) urcite vie, co je multimeter, ten co to nema by sa toho nemal chytat a vy by ste ho nato nemali navadzat.
 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
S.D.Gotrek  |  10. 01. 2002 11:34

Už způsob měření frekvence osciloskopem hovoří za vše....
...např. osciloskopy HP mají při měření periody signálu za určitých podmínek přesnost +/-30%...
...nemluvě o tom jestli to je 20 let starý osciloskop se stínítkem 5x5cm...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Pacholík  |  12. 01. 2002 20:58

uz vidim jak se turbina elektrarny zpomaluje nebo zrychluje 2520 - 3420 otacek za minutu a cela rozvodna sit evropy jede s ni. Paneboze to jsou neskutecny magori.

To nevíe, že mám-li vyšší odběr než výrobu, tak se frekvence snižuje a opačně? Elektroměry sice naměří stejně odebraného proudu jako při normální frekvenci, ale výkon se sníží nebo zvýší

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kumbayo  |  13. 08. 2006 00:37

Duron 750 nejde podle tebe rozeběhnout na 1400???Takže tady je konfigurace mého starého kompu:Duron 750,K7S5A(Cheepobios),2x256M/RAM-DDR400MHz,80G-HDD-Seagate Barracuda/7200l,SB-LIVE/24B,XP-Professional-SP2.V Cheepo jde FSB na 147+zvýšit napěpí a už to fičí.Přesně to hází:AMD Duron 1450MHz.Chladič je upravený box z 754SLOT.A JE TO STABILNÍ!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Acid  |  13. 08. 2006 11:45

Nechci kritizovat tvuj Duron, ale myslim, ze si se seknul o 4 roky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  08. 01. 2002 06:40

Jestli je Komenduv osciloskop v takovém stavu jako ta zamotana izolacka na dratech ktere maji "topit" tak rozumim ze mu to hazi takova cisla.
Jsi LAMA.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
radoomek  |  09. 01. 2002 16:31

Je vazne otazka co to vlastne namerili. Frekvence site se od 50Hz vazne moc nemeni, ostatne je to dane jejim principem, ale tvar co z toho leze je strasnej a kdyz se blbe zmeri, tak to ukaze hausnumera. Napr v baraku kde je 200 pocitacu, zarivky a podobny veci jde namerit neuveritelny umelecky dila.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  10. 01. 2002 09:22

tvar je celkem solidni sinusovka.problem bude spis v kabelech nebo pristrojich kteryma to meris nebo ta sit je pretizena != problem cezu a nikdy to nejde pred hlavni jistic.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
radoomek  |  10. 01. 2002 13:53

:)) Este aby to slo pres jistic. Dyk si za to CEZ necha platit, i kdyz nekdo ma jen blbe vykompenzovany pohony. Jeste ze tak.

Ale treba na skolni siti to co se da namerit ma se sinem uz hodne malo spolecnyho. Krom toho se tu delaji vselijake elketrotechnicke pokusy. Sice se ucitele nedaji ukecat, aby synchro motor prifazovali na svetlo, ale i tak se tu obcas dejou veci

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor