Přetaktováváme UPSky!

Většinou jsme na PCtuningu psali o přetaktování procesorů, pamětí a grafických karet. Dneska vám poradíme jak "přetaktovávat" záložní zdroje, tzv. UPS. Běžně se na přetaktovaném procesoru dá ušetřit několik tisíc korun, ale na UPSkách se dá ušetřit mnohem víc. K našemu překvapení jsme zjistili, že posílením výkonu UPS lze ušetřit desetitisíce...
Kapitoly článku

Co je to UPS?

Součástí mnoha počítačů v dnešní době je i taková "plechová krabice od bot" ;-) věc nazývána UPS. UPS je Uninteruptible Power Supply tj: "nepřerušitelný zdroj napětí" - myslím, že tato zkratka vysvětluje dodtatečně hlavní podstatu tohoto zařízení: to chrání zejména proti výpadkům napětí, zabraňuje i dalším nešvarům a kazům jež může generovat naše elektrická síť. Pod pojmem kaz si můžeme představit např. přepětí a podpětí, chybný kmitočet (dle normy 50 Hz), ale realita je taková, že není problém v mnoha “zásuvkách” naměřit pomocí osciloskopu frekvenci, která se zdaleka nepodobá normě (Např. 44 Hz, 57 Hz apod.). Přepětí a podpětí nám vzniká nerovnoměrným zatížením rozvodné sítě, zvláště nebezpečné je přepětí naindukované z blesku. Do rozvodné sítě se naindukuje velmi vysoké napětí (desítky kilovoltů), které ničí vše co mu vejde do cesty. Pokud dojde k úplnému přerušení dodávky elektrické energie, každá UPS je vybavená baterii, ze které čerpá energii. 

Upozornění: úpravy UPS a provozování upravených UPS mohou být životu nebezpečné.

Rozdělení UPS:

Dnes se vyrábějí UPS - lidově se jim říká záložní zdroje napětí - v mnoha variantách, lišících se od sebe kapacitou, funkcemi, značkou a mnoha dalšími detaily a také cenou. Záložní zdroje můžeme rozdělit na typy OFF – LINE, LINE INTERACTIVE a ON – LINE. Tyto typy se od sebe liší způsobem, jakým se přepnou pro napájení z baterie při výpadku proudu. Záložní zdroj potřebuje nějaký čas, ve kterém je schopen detekovat, že byla přerušena dodávka elektrické energie, a proto je nutno použit baterii. Čím rychleji tuto proceduru záložní zdroj provede, tím je kvalitnější.

OFF – LINE - nejjednodušší a nejlevnější UPS. Tato UPS by měla stačit pro běžného uživatele. Výhodou této UPS jsou velmi nízké pořizovací náklady (asi 2500 - 3000 Kč, v bazarech seženete i za 1000 Kč). UPS neumí vyrovnávat přepětí, ani podpětí, ale je účinná proti výboji blesku atd. Pracuje na principu relé, které přepíná ze stálého zdroje napětí na baterie. Relé má časové zpoždění v desítkách milisekund.

LINE – INTERACTIVE - dnes se jedná o nejvíce prodávané UPS. Vychází z typu OFF-LINE,.  Je zkrácena doba přepnutí na baterie, dokáže filtrovat napětí,  vyrovnávat přepětí a podpětí atd… Cena začíná kolem 3500 Kč.

ON – LINE - jsou považovány za nejkvalitnější záložní zdroje, ale jejich cena je v desítkách tisíc korun. UPS pracuje tak, že vstupní napětí je přiváděno přímo do baterií, následně pak z baterií do počítače. Výhodou je, že není potřeba času pro přepnutí čerpání energie z baterii (baterie je zapojena přímo). Ovšem nic není dokonalé, nevýhodou je vyšší opotřebení článku baterie a její častější výměna.

Dále chci říci, že je mnoho variant a typů UPS, proto je možné, že i UPS typu OFF-LINE dokáže vyrovnávat napětí apod. Proto berte toto rozdělení za povrchní a informativní. Pro overclocking záložního zdroje jsem si vybral ten nejlevější a nejlidovější typ OFF-LINE,. Kvůli  jednoduchosti oprav a ceně. Tato UPS se hlavně vyplatí majitelům vypalovacích zařízení (CD-R/W, DVD-R, DVD-RW), kteří při výpadku proudu nechtějí přijít o právě pálené CD (zde žádná ochrana nepomůže).

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,