Elon Musk | Starlink | Poskytovatelé internetu

Přes Starlink dvakrát rychleji: satelitní internet Elona Muska letos zrychlí na 300 Mb/s

S vypouštěním dalších družic konstelace Starlink bude postupně docházet ke zlepšování kvality poskytovaných služeb – tedy satelitního internetového připojení. Elon Musk na sociální síti Twitter slíbil, že by během tohoto roku mělo dojít ke dvojnásobnému navýšení přenosové rychlosti a citelnému snížení latence.

Musk reagoval na tweet Anthonyho Iemolea, který v rámci beta testování obdržel zařízení Starlink Kit pro příjem satelitního internetu. Uživatel provedl a publikoval výsledky dvou testů – zatímco při prvním dosáhl přenosové rychlosti 77 Mb/s a latence 44 milisekund, při druhém naměřil 130 Mb/s a 34 milisekund.

Starlink dvakrát rychleji

„Přenosová rychlost se během tohoto roku zdvojnásobí přibližně na 300 Mb/s a latence klesne na asi 20 milisekund.“ uvedl Musk ve své reakci. Starlink aktuálně na oficiálních stránkách deklaruje přenosové rychlosti mezi 50 a 150 Mb/s a latenci od 20 do 40 milisekund.

Síť je teprve ve stádiu raného beta testování, což v praxi znamená, že v některých okamžicích nemusí být připojení dostupné. „S vypouštěním dalších satelitů, instalací více pozemních stanic a vylepšováním našeho síťového softwaru se dramaticky zlepší rychlost dat, latence a dostupnost.“ slibuje firma.

V současnosti je služba dostupná zhruba deseti tisícům uživatelům v některých oblastech Spojených států, Kanady a Velké Británie. Zájemci o testování se mohou hlásit na stránkách Starlinku, přičemž objednávky jsou vyřizovány podle zásady „kdo dřív přijde, ten je dřív na řadě“.

A není to málo?

Slibovaná rychlost 300 Mb/s možná není ohromující – už i u nás lze (zejména ve velkých městech) narazit na nabídky gigabitové konektivity. Výhodou satelitního internetu má být především jeho dostupnost v řídce obydlených oblastech, kde má nabídnout rychlé a stabilní připojení.

Tuto skutečnost potvrdil Musk v odpovědi uživateli, který se ptal, zda je někde k dispozici mapa pokrytí: „Většina Země bude pokrytá do konce roku, celá pak během příštího roku. Potom půjde o zhušťování pokrytí. Je důležité si uvědomit, že mobilní sítě budou mít vždy výhodu v hustých městských oblastech. Pro oblasti s nízkou až střední hustotou obyvatelstva jsou nejlepší satelity.“

Zvýšení rychlosti a snížení latence může být příjemným překvapením pro každého, kdo si předobjedná Starlink za 99 dolarů (cca 2110 Kč) měsíčně. Historie však opakovaně ukázala, že Muskovy sliby týkající se budoucnosti je potřeba brát s velkou rezervou, obzvláště pokud jde o jakékoli termíny.

Diskuze (29) Další článek: Žena zvítězila nad rakovinou kostí, nyní poletí do vesmíru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,