Přenášíme Gmail na Apps: Google pro pokročilé

Jak přenést veškerou poštu z klasického Gmailu na Apps účet s vlastní doménou? Existuje snadný způsob a jak vlastně Google pohlíží na tak trochu zdvojený svět dvou systémů?
Kapitoly článku

Gmail je jedním z nejpokročilejších webmailů, na které dnes na webu narazíte a díky balíku Apps si jej můžete společně s několika dalšími aplikacemi vychutnat i na vlastní doméně. O tom, jak Google Apps zprovoznit a nastavit, jste si už mohli na Živě.cz přečíst několik článků, dnes se tedy podíváme na základní rozdíly mezi Apps a běžným Google účtem a na to, jak přenést stávající poštu na Gmailu na nový účet.

Taková malá Google „schíza“

Ačkoliv se to může na první pohled zdát nepochopitelné, Google zcela odlišně přistupuje k vašemu Google Apps účtu a ke klasickému účtu Googlu  Google Apps účet získáte automaticky při registraci Google Apps pro jakoukoliv doménu, případně pokud vám někdo na doméně účet vytvoří. Naproti tomu Google Account si na adrese google.com/accounts může zaregistrovat opravdu každý, a to dokonce i bez Gmailu, stačí tedy zadat svojí libovolnou adresu, dokonce i tu, kterou již používá Apps. Spousta uživatelů o tom neví a my toho dnes patřičně využijeme.

google apps registrace.png  google apps.png
Google Apps je jedinou cestou, jak zprovoznit Gmail na vlatsní doméně, na jednotlivce ale primárně necílí

Google Apps je tak trochu oddělený svět, přistupovat skrze něj totiž můžete pouze k několika základním službám. Je to dáno zejména tím, že balík Apps se orientuje především na firemní klientelu a organizace, u kterých se nepředpokládá, že budou jejich členové potřebovat nahrávat fotografie na Picasu, číst články v Readeru nebo experimentovat s Wave. V mnoha ohledech tak dodnes platí, že se Google nedokázal vyrovnat s tím, že se Apps stal velmi populárním i pro zcela běžné smrtelníky, kteří prostě jen chtějí používat Gmail na vlastní doméně. Bez Apps to ale jednoduše nejde.

Jak to všechno skloubit dohromady

Takže ještě jednou malá rekapitulace. S Apps účtem nebudete moci přistupovat do spousty služeb od čtečky Reader, přes iGoogle (jednu dobu pro Google Apps existovala tzv. partnerpage, tu už ale teď Google k novým registracím nedává) až po Bookmarks. Na druhou stranu Google Apps nabídnou také některé služby, na které se s obyčejným Google Accountem nedostanete: zkracovač odkazů (Google Short Links), Google Moderator a další. Zároveň můžete s Google Apps účtem využívat ještě desítky řešení třetích stran a aplikace z App Enginu..

S klasickým Google účtem můžete sice využívat všechny služby Googlu a třeba se i přihlásit na YouTube, neužijete si ale luxusu provozovat kalendář na vlastní doméně. Nabízí se tedy otázka, jak si užít výhod obojího, Apps a Google účtu najednou?

sluzby google.png
Klasický Google účet vám umožní spravovat desítky různých služeb od vyhledávače po Picasu.
S účtem Apps ale nic takového dělat nemůžete.

Pokud chcete mít jeden jediný účet na všechno, budete si muset vedle Apps účtu vytvořit i běžný Google účet – nejlépe se stejným přihlašovacím jménem a heslem. Jedině tak budete moci snadno přistupovat ke všem službám třeba z Androidu. O tom, jak taková „Google schizofrenie“ na mobilním telefonu funguje v praxi, píše Jakub Čížek v poslední kapitole.

Že to nedává smysl? Ne, nedává. Bohužel je to ale jedna z mála věcí, kde mají programátoři z Googleplexu ještě docela velký dluh. A snad jej brzy vyrovnají – ostatně komunita insiderů si už nějaký čas šeptá, že se usilovně pracuje přinejmenším na zjednodušení obou internetových cloudů, z nichž jeden běží na klasickém Gmailu a ten druhý na Gmailu na vlastní doméně,

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,