Přenášíme Gmail na Apps: Google pro pokročilé

Jak přenést veškerou poštu z klasického Gmailu na Apps účet s vlastní doménou? Existuje snadný způsob a jak vlastně Google pohlíží na tak trochu zdvojený svět dvou systémů?
Kapitoly článku

Pokud v současné době využíváte Google služby v čele s Gmailem a chcete přejít na Apps a vlastní doménu, dříve či později narazíte na otázku, jak přesunout data ze stávajícího účtu. U některých služeb je to snadné, u jiných se naopak docela zapotíte.

Migrace pošty pomocí Gmail Backup

Nejdříve se pojďme podívat na Gmail, který bude zajímat asi každého nováčka na Apps. K přenosu pošty na Gmail využijeme aplikaci Gmail Backup od českého vývojáře, který očividně řešil stejný problém. GBackup stáhne přes protokol IMAP všechny maily z jakéhokoliv Gmail i Google Apps účtu ve formátu .eml (i s přílohami) a navíc k nim přidá ještě konfigurační textové soubory, kde je zapsáno i roztřídění zpráv podle štítků. Samotná aplikace je napsána v Pythonu a díky tomu bez problémů funguje nejen na Windows (XP, Vista i 7), ale také na Linuxu. Vzhledem ke svému původu je samozřejmě k dispozici i v češtině

gmailbackup.jpg 
Gmail Backup v praxi

Pokud používáte Google Labs a máte zapnutý doplněk Advanced IMAP Controls (Pokročilé ovládací prvky přístupu IMAP), je třeba mít u všech štítků povolené zobrazení v IMAP, v opačném případě se totiž štítky neuloží. Zapnutý IMAP je koneckonců samozřejmostí. A ještě jedna důležitá informace na úvod – Gmail Backup podporuje jen ASCII znaky, pro snadnou synchronizaci si tedy štítky přejmenujte na nějaké jednoduché řetězce. Další menší překážkou jsou ještě koncepty, odeslané zprávy a zprávy s hvězdičkou (koš a spamy předpokládám přenášet chtít nebudete). Na ty totiž Gmail Backup zapomněl a proto je lepší si ještě v původním Gmailu tyto zprávy označit zvláštním štítkem, abyste je pak mohli pohodlně přenést na správné místo.

imap.jpg stitky.jpg
Povolte si IMAP • Štítky pojmenovat bez diakritiky

Následně už jen vyplníte celé uživatelské jméno, tedy elektronickou adresu, zadáte heslo, zvolíte složku, kam data uložit a časové rozpětí zálohy. Při přenosu celé schránky se nebojte nastavit pořádné přesahy.

zaloha_udaje.jpg 
Nebojte se nastavit datu přesahy a jako uživatelské jméno zadávejte celou e-mailovou adresu

Pak už stačí pouze spustit tvorbu zálohy. Samozřejmě se připravte na to, že to bude nějaký čas trvat v závislosti na velikosti vaší schránky. V mém případě šlo zhruba o 4 000 konverzací (9 500 zpráv), které se promítly do 2,5 GB surových dat. S kabelovým připojením k internetu celý proces trval asi tři hodiny a to jsme vlastně teprve v půlce, staženou poštu je totiž třeba ještě nahrát na nový Apps Gmail.

zaloha_zacato.jpg zaloha_stitky_zacato.jpg zaloha_stitky_dokonceno.jpg
Začátek zálohy • Začátek zálohy štítků • A už je hotovo

Nezapomeňte povolit IMAP komunikaci

Nahrávání na nový účet probíhá velmi podobně. Zadáte uživatelské jméno (tentokrát do Google Apps), heslo, zvolíte složku, ze které se má nahrávat, a opět zvolíte rozsah data. Pak už jen kliknete na tlačítko obnov a opět čekáte.

Alternativní řešení

Pokud nepoužíváte desítky štítků a filtrů, můžete přenést poštu z jednoho účtu na druhý i přes POP. V administraci Gmailu nastavte, aby pošťák vybral veškerou poštu ze starého účtu skrze POP3 a štítky vytvořte ručně až dodatečně a poštu do nich rozřaďte pomocí filtrů.

popimport.png
Import pošty do nového účtu skrze POP3

Tentokrát to bude vzhledem k nižším rychlostem uploadu trvat ještě o něco déle – mně to na 1,5 Mb/s zabralo přes pět hodin. Před obnovení zálohy nezapomeňte na Apps Gmailu aktivovat IMAP.

Pokud vám Gmail Backup bude během importu vypisovat nějaké chyby, zkuste ho provést po částech. Kupříkladu mně se import všech 9 500 zpráv nikdy nepovedl najednou, ale když jsem ho rozdělil na třetiny, vše se nahrálo bez problémů i se štítky.

A je hotovo! Možná jste si všimli, že počet konverzací nemusí odpovídat původnímu Gmail účtu. Google pošťák totiž může některé konverzace při importu přehodnotit a pospojovat trošku jinak.. Podstatné je ale to, že se přenesly všechny zprávy.

Součástí Gmailu jsou ještě kontakty, které už naštěstí přenesete celkem snadno přes běžný export a import.

Součástí Googlu jsou ale i desítky dalších služeb, které budete chtít přesunout pod nový účet. Většina z nich už má přímo v sobě zabudovanou možnost pro import a export, například Google Reader nebo Google Calendar.

A co ostatní služby?

A ostatní služby? Apps účet s nimi už pracovat neumí, jak jsem ale psal v první kapitole, stojí za to si vytvořit Google účet bez Gmailu se stejným přihlašovacím jménem jako na Apps. Budete tak mít Apps účet pepa@novak.cz a stejně tak Google účet pepa@novak.cz. A výhoda? Přinejmenším se v nich vyznáte a i na venek bude vaše identita působit jednotným dojmem.

Z datově náročných služeb stojí za zmínku ještě fotogalerie Picasa Web Albums. Ze starého na nový Google účet (nyní ale už ten klasický, nikoliv Apps) ji přenesete přes desktopovou Picasu. Propojte ji se starým účtem, stáhněte skrze ní všechny fotografie včetně nastavení alb na disk a nakonec se v Picase přihlaste na nový účet který má již stejnou podobu jako Apps účet a fotografie včetně alb přes Picasu opět nahrajte. Jednodušší cesta pro běžné smrtelníky zatím bohužel neexistuje.

Apps ve skutečnosti není tak hloupý, vzhledem k tomu, že se ale orientuje především na platící zákazníky a korporátní sféru, migrační nástroje nabízí za úplatu a pouze po komerční Apps. Majitelé základní bezplatné verze Standard si budou muset vystačit s tímto postupem.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,