Byznys | Procesory | Čína

Překupník měl na těle přilepených 160 procesorů Intel. Prozradila ho podivná chůze

Minulý rok čínské celní úřady zastavily první překupníky, kteří měli na těle připevněné procesory, aby obešli clo a zajistili si tak slušný výdělek prodejem čipů v Číně. Tentokrát se celní služba pochlubila dalším úlovkem.

Překupník měl na různých částech těla (pas, lýtka, břicho a další místa) lepící páskou přilepených celkem 160 procesorů řady Intel Core 11. a 12. generace. Byly mezi nimi i nejvýkonnější kousky jako Intel Core i9-12900K, který stojí přes 16 tisíc korun jeden. Celková cena těchto procesorů by jistě byla přes milion korun, avšak překupník měl u sebe i dalších 16 chytrých ohebných telefonů nespecifikované značky. K dispozici je i krátké video.

A proč jsou procesory tak zajímavé pro pašování a vždy se jedná o Intel? Má to své důvody – jedná se o poměrně drahou věc, která má zároveň velmi malé rozměry, takže jich lze na tělo nalepit více a lze je jednoduše prodat. Procesory Intel na rozdíl od čipů AMD nemají nožičky (ty jsou u Intelu na základní desce), takže při takové „akci“ bez ochranných obalů nehrozí téměř žádné poškození.

Ušetřit na celních poplatcích však nechtějí jen jednotliví překupníci. Minulý týden celní úřad v Číně zachytil dodávku 5 840 grafických karet od XFX, které měly schválně upravené označení tak, jako mnohem levnější modely. Výsledkem bylo, že XFX chtělo proclít hodnotu karet o 3 miliony dolarů nižší.

Lze očekávat, že s něčím podobným se za nějakou dobu setkáme i v rámci Ruska, které čelí sankcím kvůli rozpoutané válce a většina technologických firem přestalo do Ruska dovážet produkty a služby. Dostat do Ruska tyto technologie tak bude velmi žádoucí minimálně s tím, jak bude nutné opravovat rozbitá zařízení. Oproti Číně ale bude Rusko takové překupníky vyloženě potřebovat, takže je otázkou, jak se k tomu bude stavět tamní celní úřad.

Diskuze (7) Další článek: Tesla vyhodila zaměstnance, který na YouTube ukázal, jak autopilot narazil do patníku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,