Technika | Video | Gadgety

Přehrávač Supersense přehrává z vinylových desek video. Kvalita je otřesná

  • Na vinylové gramodesky lze kromě zvuku uložit také video
  • Firma Supersense přináší přístroj pro přehrávání videí z vinylů
  • Jaká je kvalita obrazu a jak takové video vypadá?

Napadlo by vás, že na vinylové desky lze kromě zvuku uložit také video? Nejedná se sice o novou myšlenku, nicméně vídeňská firma Supersense nyní přináší hardware, se kterým můžete přehrávat videa z těchto historických nosičů.

Příznivci poslechu hudby z gramofonových desek často argumentují tím, že analogový záznam může znít v některých směrech lépe než digitální, uložený na kompaktním disku nebo ve zvukovém souboru. I když připustíme, že možná mají pravdu, pro video v této formě to rozhodně neplatí. Potvrzuje to přístroj Supersense VinylVideo Converter, který umí přehrávat videa z vinylových desek.

Ač je to možná překvapivé, analogové video uložené na nosiči podobném gramofonové desce není úplnou novinkou. Experimentální formát Phonovision vytvořil v pozdních dvacátých letech minulého století John Logie Baird. Tento formát se však nikdy neprosadil.

V roce 1998, asi 70 let poté, co formát Phonovision přišel a odešel, oživil myšlenku ukládat analogové video na vinylové desky vídeňský umělec Gebhard Sengmüller. Vytvořil formát VinylVideo, který však byl vnímán spíše jako umělecká instalace, která cestovala po galeriích a interaktivních expozicích. Několik desek a přehrávačů bylo prodáno soukromým sběratelům, ale nikdy nešlo o běžně dostupný produkt. Videozáznamům v té době dominovaly VHS kazety nabízející mnohem lepší obraz i zvuk. A do popředí se dralo DVD.

Video na desce. A to myslíte vážně?

Myšlenka ukládání videí na gramodesky se neztratila ani po dalších dvaceti letech. Pochodeň značky VinylVideo zvedla vídeňská firma Supersense, která za 175 eur (asi 4 500 Kč) nabízí přístroj VinylVideo Converter, fungující jako konvertor z gramofonu do televize.

Na jedné straně se ke konvertoru připojuje gramofon (nejlépe kvalitní, ideálně s diamantovým hrotem), na straně druhé televizor, přičemž podporovány jsou i televize se vstupem HDMI. Zařízení zesílí zvukový stereofonní signál z gramofonu a rozdělí ho na obraz a monofonní zvuk.

Kvalita obrazu je nicméně poměrně tristní. Obraz je černobílý, obsahuje vysokou hladinu šumu a rozlišení je nižší než v případě VHS kazet. Gizmodo konstatuje, že výsledek jasně demonstruje, proč se tento formát nikdy neuchytil. Přesvědčit se o tom můžete díky následujícímu videu, které publikoval YouTuber Techmoan:

Výrobce přístroje myslí i na obsah, který zájemci budou moci díky jeho přístroji zhlédnout. Na oficiální webové stránce tak nabízí čtyři videa na vinylových discích, každé za 16,90 eur (cca 430 Kč).

Oživení formátu VinylVideo lze vnímat z několika pohledů. Určitě jde o zajímavý experiment, ukazující, co je možné díky z dnešního pohledu zastaralé technologii. Zájemci o přehrávač a „filmové gramodesky“ budou pocházet patrně z řad nadšenců a sběratelů kuriozit. V každém případě však jde také o ukázku toho, jak rapidně se během století zvýšila kvalita ukládání videí.

Diskuze (12) Další článek: Inteligentní akvárium Bluenero se o rybičky postará samo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,