Software | PDF

Přehled programů. Využijte naplno potenciál formátu PDF

PDF je nejuniverzálnější dokumentový formát, přitom ne každý s ním umí pracovat. Když do něj úředníci skenují křivě vytisknuté dokumenty, popírají jeho smysl. Vybrali jsme šest aplikací, které vás naučí PDF využívat efektivně.

Jakkoli nemusí být použití PDF vždy pohodlné, pořád se jedná o nejuniverzálnější formát pro dokumenty dneška. Lze jej otevřít přímo ve webových prohlížečích, poradí si s ním i mobilní zařízení, výhodou je neměnné formátování na různých typech zařízení nebo možnost dokument zabezpečit heslem. A samozřejmě nesmíme zapomenout ani na interaktivní PDF, která lze použít pro tvorbu mnoha formulářů, s nimiž se často setkáváme jak ve státní správě, tak v případě komerčních subjektů, jako jsou e-shopy.

Do našeho výběru jsme tentokrát zařadili nástroje, které umožní jak editování PDF, snadné rozdělování nebo slučování dokumentů, tak webové sady miniaplikací, které se specializují na akce, jako je komprimace nebo konverze PDF souborů.

Obtížná editace snadno

V souvislosti s vytvářením a editací PDF je nejčastěji zmiňován Adobe Acrobat (neplést s Acrobat Readerem). V jeho případě však jde o nástroj, jehož možnosti běžný uživatel zdaleka nevyužije, přívětivou není ani cenová politika Adobe, kdy jedinou možnost představuje předplatné 30 € za měsíc. Jakákoli alternativa je tak vítaná, a to i v případě, že pro více úkonů, které by Acrobat zvládl v rámci jednoho nástroje, bude nutné pracovat ve více aplikacích.

Ještě než se dostaneme k samotným programům určeným ryze pro PDF, hodí se připomenout, že do PDF už umí dokumenty uložit například i Word. Pokud tedy budete chtít vytvořit pouze jednoduchý formulář s textovými poli pro vytisknutí, nepotřebujete k tomu speciální nástroj. Ve Wordu pouze při ukládání zvolíte jako formát pro export PDF.

Požadujete-li však interaktivní formulář obsahující kliknutelná textová pole, nabídky s výběrem z několika možností, automatické předvyplnění data nebo tlačítko pro odeslání formuláře, už to bude vyžadovat specializovaný nástroj. Z našeho testování nejlépe vyšel jotForm, se kterým si poradí – především díky šablonám – i méně zkušení uživatelé. Jeho velkou výhodou je navíc univerzálnost díky tomu, že běží kompletně ve webovém prohlížeči. Potřeba nejsou žádné prvky programování a vše lze jednoduše naklikat z přehledného rozhraní.

Vedle nástrojů pro editaci jsme ale vybrali i vhodného zástupce prohlížeče PDF. I tady vévodí Adobe se svým Acrobat Readerem, nám se však víc osvědčil Foxit Reader. Pokud totiž nechcete PDF pouze pasivně prohlížet (k čemuž ostatně stačí webový prohlížeč), budete vyžadovat nejspíš i prvky anotace, podporu záložek nebo přehledné rozhraní pro rychlou orientaci v dlouhých dokumentech. A přesně to Foxit nabízí.

Netiskněte ani neskenujte

Samostatnou kapitolou je podepisování dokumentů vlastnoručním podpisem. Pokud vás, stejně jako nás, zvedne ze židle pokyn „dokument si vytiskněte, podepište a odešlete zpět“, vězte, že existují elegantnější varianty. Možnost pro vložení podpisu ve formátu běžného obrázku umí zmíněný Foxit Reader a poradí si s ním i aplikace eSign z balíku Smallpdf, který jsme do výběru zařadili rovněž. Součástí obdobných nástrojů bývá i jednoduchá možnost podpis načmárat přímo myší, nebo ještě lépe na dotykovém displeji telefonu či tabletu. Specialitou je potom funkce v aplikaci Náhled v macOS, která umožňuje podpis importovat přímo z webkamery a převést do vektoru. 

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Recenze notebooku Asus VivoBook 15. Skvělý OLED za dvacet tisíc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,