Přehled novinek ve Windows Serveru 2012 R2

V tomto článku si krátce představíme nejdůležitější novinky, na které se můžeme těšit v přicházejícím Windows Serveru 2012 R2.
Kapitoly článku

S uvedením Windows Serveru 2012 R2 (zatím stále v Preview) Microsoft opět posunul správu o kus dále. Dnes se podíváme na novinky v oblasti správy serverů a PowerShellu.

Standards-based management

Již delší dobu Microsoft používá termín Standards-Based management pro oblast managementu serverů. Základní myšlenka je znázorněna na následujícím obrázku:

 01.png

Pomocí sady standardů je cílem zjednodušení správy a množství použitých technologií. Pro správu non-Microsoft zařízení je potřeba, aby spravované zařízení podporovalo OMI (Open Management Infrastructure), což je Open Source implementace WMI (CIM). V PowerShellu je nově dostupný nový API provider komunikující s OMI. Tento OMI provider je poté implementován např. na Linux zařízení a pomocí PowerShellu můžeme poté toto zařízení spravovat. Velkou výhodou je jednoduchá možnost tvorby OMI bez nutnosti nějakého složitého programování. V současné době Microsoft spolupracuje i s výrobci síťových přepínačů a jejich správa je ukázána na obrázku:

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,