Predator: Zamkněte svůj počítač pomoci flashdisku

Při odchodu z kanceláře, z domova či od přenosného počítače mnohdy necháte svá data přístupná komukoli. Tomu můžete zabránit pomocí jednoduchého nástroje zdarma.

Přáli jste si mít, obdobně jako u svého auta, klíč k počítači? Takový, který detekuje vaši nepřítomnost a podle toho uzamkne váš pracovní nástroj i jeho veškerý citlivý obsah? Přesně na tomto principu pracuje malá a pro nekomerční využití freewarová utilita se zajímavým názvem Predator. Práce s programem je velice jednoduchá, čemuž ještě pomáhá česká lokalizace přiložená v balíčku s aplikací. Jak to tedy celé funguje?

Heslo a klíč

Po nainstalování programu a případně též češtiny budete při spuštění Predatora upozorněni na důležitost následně vkládaného hesla a rovněž vybídnuti k vložení USB flashdisku. Ihned poté se dostanete přímo do nastavení aplikace. Zde si můžete vyhrát s nejrůznějšími položkami ovlivňující monitorování i reakci Predatora na případné pokusy o neoprávněné použití počítače. Nemusíte také nic z nabízeného nastavovat a program bude chránit počítač v nejlepší formě.

sshot-1.png 
První spuštění Predatora.

Monitorování v podstatě slouží k ověřování, zdali počítač obsluhuje oprávněný uživatel, rozuměj uživatel s USB klíčem. V určitém časovém intervalu program zkontroluje, je-li správný flashdisk připojen. Pokud není, dojde k uzamčení počítače, který odemkne vložení zařízení s klíčem do USB. Právě tento klíč hned při prvním nastavením spolu s heslem pro přístup k programu musí uživatel vytvořit.

sshot-2.png 
Hlavní nastavení.

Predátorovo oko

Ukončili-li jste nastavení aplikace, můžete jej s klidným svědomím zavřít a Predator od této chvíle nepřetržitě v předem daných intervalech kontroluje přítomnost klíče. O aplikaci má uživatel přehled díky malé ikonce v nástrojové liště, která při najetí myši ukáže čas zbývající do další kontroly. Predator rovněž zaznamenává vlastní aktivitu do integrovaného logu, takže po odemčení počítače budete mít přehled o případných pokusech s ním pracovat.

sshot-3a.png sshot-4.png
Zelené oko bdící nad počítačem a záznam aktivity programu.

Potud je program plnohodnotným freewarem. Lze si ale od tvůrců zakoupit i pokročilejší verzi, která nabízí nejen možnost komerčního užití produktu, ale také několik bonusových funkcí. Asi tou nejzajímavější je možnost přeposílání zpráv na Twitter. V reálném čase tak můžete vědět, že se někdo snaží manipulovat s vaším počítačem. Cena této licence je ale na úrovni nemalých 30 dolarů, takže je třeba zvážit případná pozitiva z koupě vycházející.

sshot-5.png 
Pokročilé a placené nastavení.

stáhnout program Predator 2.3.0.599 Licence: freeware (pro nekomerční použití), 1,2 MB
Autor: Richard Goutorbe
Web programu: www.montpellier-informatique.com


fsc.jpg

Diskuze (23) Další článek: Nová kniha: Silverlight – Výukový průvodce tvorbou interaktivních aplikací

Témata článku: , , , , , , , , , ,