Před rokem zemřel Steve Jobs

Dnes si připomínáme smutné výročí odchodu Steva Jobse, jedné z nejvýznamnějších osobností počítačového světa. Spoluzakladatel společnosti Apple se velkou měrou zasloužil o podobu stávajících osobních počítačů a z Applu udělal nejhodnotnější firmu světa. Steve Jobs zemřel 5. října 2011 po dlouholetém boji s rakovinou.


Jobs.jpg

Titulní stránka Applu před rokem patřila vzpomínce na Steva Jobse

Steve Jobs založil firmu Apple v roce 1976 společně se Stevem Wozniakem. Vrhli se na vývoj a výrobu osobních počítačů a v roce 1984 přivedli na trh Macintosh, osobní počítač typu „vše v jednom“ ovládaný skrze grafické prostředí a myš. O rok později byl ze společnosti vykázán, ovšem v roce 1996 přišel jeho velký návrat. Stagnující Apple dokázal dostat ze dna na technologickou špici. Podílel se na vývoji počítačů iMac, přehrávačů hudby iPod, mobilních telefonů iPhone či tabletů iPad. Dokázal nastavit technologické trendy a určil směr vývoje celému odvětví.

Bohužel se ale Steve Jobs musel věnovat i jinému soupeři, než jen konkurentům na trhu. Dlouhé roky bojoval s rakovinou slinivky, což ho přinutilo nejprve k několikaměsíční přestávce ve funkci nejvyššího šéfa Applu, později k přenechání postu Timu Cookovi. Krátce po své rezignaci těžké nemoci podlehl.

Během roku bez Jobse jsme v Applu zaznamenali několik událostí, které bychom si za jeho vedení nedokázali představit. Tim Cook se například odhodlal vyplácet dividendy akcionářům, což Jobs dlouho silně odmítal. Stejně tak se Steve Jobs dříve vyjádřil, že tablet s displeje menším než 10 palců nemá smysl a nyní už je nepřímo potvrzeno, že je ve výrobě. A že by se Steve Jobs omlouval za zpackané mapy, to je rovněž těžko představitelné. Směr Applu je ale dobře nastaven a firmě se i po odchodu Jobse velmi daří.

Aktualizováno:

Apple na svém webu zveřejnil vzpomínkové video a zprávu od současného šéfa Applu Tima Cooka.

Jobs video.jpg
Dnes vás na Apple.com přivítá vzpomínkové video...
Dopis.png
...a vzkaz od Tima Cooka
Diskuze (119) Další článek: iPhotoDraw: poznámky a jiné doplňky přímo do fotek

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,