Před patnácti lety vypustil Bill Clinton GPS z řetězů

Satelitní navigační systém GPS je dnes součástí prakticky každého mobilního telefonu, využívají jej záchranáři, piloti i námořní kapitáni. Vděčíme za to Billu Clintonovi.
Kapitoly článku

Galileo už funguje a časem doplní americký GPS

GPS se patnáct let po svém plném otevření veřejnosti vyvíjí a má před sebou další výzvy. Tou největší bude již brzy evropská odpověď – satelitní navigační systém Galilelo, který provozuje Agentura pro evropský globální navigační satelitní systém GSA se sídlem v Praze a operačním centrem GSC na letecké základně Torrejón severovýchodně od Madridu. GSA a GSC společně s dalšími středisky dohlížejí jak na budované Galileo, tak stávající korekční satelitní systém EGNOS, který nám v Evropě zpřesňuje příjem amerického GPS.

Složitá ekonomická situace Evropy a problémy s financováním sice celý projekt výrazně zpozdily, ale to ani v nejmenším neznamená, že snad Galileo existuje pouze na papíře. Právě naopak.

Mezinárodní vedení Galilea i Egnosu sídlí v pražských Holešovicích

Na orbitě je dnes sice ze slibovaných třiceti satelitů pouze šest a zbytek podle aktuálního plánu dorazí nejpozději v příštích pěti letech, nicméně už tento počet stačí pro civilní zkušební provoz. Celý systém včetně orbitálních parametrů a aktuálních almanachů najdete na stránkách European GNSS Service Centre.

325556584
Satelit systému Galileo. Zatím jich nad námi poletuje šest, během příštích pěti let jich ale bude třicet a systém tak bude definitivně funkční. Ve zkušebním provozu však pracuje už dnes.

Galileo tedy už dnes funguje a jeho signál lze pomocí prvních experimentálních přijímačů skutečně získat. Teď už jsou tedy na řadě pouze komerční výrobci. Samotný evropský navigační systém v každém případě nebude pouze pasivní geolokátor, ale nabídne i další služby odpovídající 21. století včetně systémů pro SOS v případě potíží.

489012101
Galileo fungovalo v testovacím režimu už loni. Takto s pomocí něj zaměřoval jeden z betatesterů – slovenský startup GoSpace (Zdroj: ESA)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,